Hanhalstalangen som börjat bli vuxen

Han har nyligen lärt sig äta sushi, men äter dem med händerna. Men i rinken har den talangfulle Hanhalsspelaren Lukas Wahlberg börjat bli vuxen. Tillbaka efter skadan tar han åter på sig grovgörat ute på plan. – Det är väldigt kul med hockey nu, säger han.

Lukas Wahlberg kommer släntrade över Kungsbackatorg i isvinden, det är dagen efter den andra förlusten i rad för hans Hanhals i söderettan, men han ser inte för nedslagen ut för det.

– Jag kollar aldrig tabellen efter en förlust ändå, bara när vi vinner säger han och ler.

Tjugoåringen som precis köpt lägenhet i Kolla med sin flickvän, renoverat den i ett halvår, beställer sex lax-sushi och sex avocado-sushi. Ingen miso-soppa till. Där går gränsen.

– Jag har precis, för ett halvår sedan, lärt mig äta sushi. Min flickvän är helt galen i sushi så hon lärde mig, säger han och hugger i – med händerna.

– Nej, jag har inte lärt mig äta med pinnar än, så det vägrar jag. Jag är ju nybörjare, haha.

Trots de två senaste förlusterna (när detta skrivs), har ändå Hanhals haft en bra säsong och laget är i medvind. Enligt tränare Niclas Högberg är årets upplaga av Hanhals det bästa laget på 20 år.

– Det är väldigt kul nu, säger Lukas Wahlberg. Vi spelar en riktigt underhållande hockey och publiken har ökat så det blir ett bra tryck på matcherna. Och vi kan vinna mot alla, det är jag helt säker på. Får vi lite flyt till så kan vi bli topp fem.

– Klubben är också väldigt aktiv på alla sätt på sociala medier, vi syns och det snackas om oss. Det är rätta vägen att gå för Hanhals, är jag rätt säker på.

Under gymnasietiden tillhörde Lukas Wahlberg IF Troja–Ljungby. Han gick på hockeygymnasiet i den småländska lilla staden, en ort som lever och andas för hockey, enligt Lukas. Och han trivdes förträffligt.

– Verkligen. Stan är ju väldigt tråkig egentligen, men det spelade inte så stor roll för skolan var jättebra, jag fick 20 nya kompisar och fick utvecklas i hockey. Dessutom fick jag rätt bra betyg. Jag vill ju plugga vidare snart. Vet inte vad jag vill studera bara. Byggnad kanske? Stadsplanering tycker jag är intressant. Eller starta eget företag kanske. Vi får se, säger han och skrattar åt sin egna idé om att stadsplanering skulle kunna vara nåt i framtiden.

Han har ju hockeyn nu. Och är tillbaka i Kungsbacka igen, i modersklubben och spel i Hanhals på ettårskontrakt. Han arbetar heltid på lager i Kungsbacka, funderar fortfarande vad han vill plugga till, går istället upp tidigt och efter jobbet är det raka vägen till träning. Några mackor som mellanmål är allt som hinns med, sen ut på isen. Hemma vid halv åtta som tidigast, ofta senare. Sen middag och rasa i säng.

– Det är väldigt långa dagar. I går efter förlustmatchen kom jag hem vid halv två på natten. Och sen upp halv sju till jobbet igen. Men ja, jag tycker det är värt det. Så länge jag utvecklas och tycker det är kul så går det bra. Klart att det är lite tråkigt att inte hinna med flickvän och familj och vänner så mycket men jag känner att jag vill ta allt som det kommer.

Vad som komma skall vet han inte så mycket om. Talangen börjar bli vuxen och med det uttrycker han snarare realistiska mål med hockeyn än att drömma sig bort.

– Jag vill fortsätta utvecklas. Bli bättre. Kunna leva på att spela hockey, men kanske att det är för stort steg att drömma om SHL. Visst, drömma kan man göra, men målet just nu är att kunna leva på det och spela i allsvenskan.

Även det har gått bra för laget så kommer Lukas Wahlberg själv från en tuffare tid. Efter en tackling rasade han in i sargen och tog emot med hand och huvud. Enorm bula i pannan och fraktur i handleden. Två månaders ofrivillig sjukfrånvaro. Nu har han spelat fyra matcher och börjar så snart komma ikapp.

– Det är ju inte så att jag tappat kondition och styrka, men det tar lite tid att hitta tajmingen och känslan på isen. Men det kommer mer och mer. Nu har jag en mindre roll i fjärdefemman, man ramlar ju ned ett hack i hierakin när man är skadad och inte kan spela.

Talangen har blivit stor nu. Kallar sig inte individualist utan lagspelare. Någon som vill kämpa sig tillbaka i gruppen, mer än att försöka glänsa själv. Ingen teknisk finlirare, men en grovarbetare som jobbar över hela plan.

– Det är klart det alltid finns den där drömmen om att ta steget, men man måste vara realist och inse att steget inte behöver vara ett NHL-steg. Visst, mirakel sker, att allt klickar, att alla puckar börjar gå in från ingenstans. Det kan gå snabbt i hockey. Finns många sådan exempel. Men man kan också gå den långa vägen. Kan bli så också. Men det viktigaste är att jag tycker det är kul och utvecklas hela tiden. Det är själva poängen.

Fredric Askerup

fredric.askerup@otv.se

Fakta:

Namn: Lukas Wahlberg

Ålder: 20

Född: Västra Villastaden i Kungsbacka

Bor: i nyrenoverad lägenhet i Kolla med sin flickvän

Position: Forward/center

Intressen: Hinner inte med så mycket annat än jobbet på lagret och hockeyn, samt renovera lägenheten, men spelar gärna golf om sommaren. Har 12 i handicap.