Hanhals Kings vill se fler hockeytjejer

I helgen är det World Girls Ice Hockey Weekend och Hanhals IF öppnar rinken för tjejer som vill prova på hockey.– Det är bara att komma ner, snöra på skridskorna och ha kul, säger tränaren Per Österdahl.

Tjejhockey tar allt större kliv framåt runt om i landet och Kungsbacka är inget undantag. I början av förra året fanns ingen verksamhet alls för tjejer i hockeyklubben. Idag finns ett lag med dryga dussinet tjejer som tränar och spelar hockey tillsammans.

– Det förändras fort nu, även om damfotbollen fortfarande ligger 15-20 år före oss. Men det svåra är att hitta istider, de räcker ju knappt till redan innan. Vi löser det, men det är ett evigt dribblande, säger Per Österdahl.

Syskon inspirerar

Många av flickorna i Hanhals är syskon till killar som tränar hockey, men som inte har lust att sitta på läktaren när brorsan snörar på skridskorna.

Och det är ingen större skillnad på att träna tjejer eller killar. Eller, jo, det finns en sak som skiljer i alla fall en aning, säger Per Österdahl när han funderat en stund.

– Tjejerna har kul. De spelar hockey för att det är roligt, och det blir en helt annan stämning på isen, säger han.

I morgon söndag håller Hanhals öppet för ett prova på-event i ishallen. Flickor som har lust att testa hockey är välkomna ner för att testa. Kommunen samarbetar och lånar ut skridskor, allt är på plats och det är egentligen bara att tuta och köra.

– Vi ser ju detta som ett sätt att rekrytera fler spelare. Det går fort nu, om bara några år tror jag inte det räcker med ett tjejlag, säger Österdahl.

”Fantastisk lagkänsla”

Hanna Pehrsson, lagledare för tjej-laget, håller med.

 – Intresset för damhockey växer, men vi vill gärna bli fler. När säsongen började var vi tio, nu är vi 14, och jag hoppas att vi är 20 när våren kommer. Då kan vi bygga laget och börja spela. Visst har vi ett brett ålderspann, men lagkänslan är fantastisk, det hör vi från tjejerna och det är det som är så värdefullt, säger Hanna Pehrsson.

Vill ha fler tider

Hon passar också på att skicka en passning till kommunen om ishallar och träningstider.

– Det är ett problem som funnits länge och det gäller för alla lag. Men det blir ju inte mindre när fler tjejer nu tycker att det är kul att spela hockey. Titta hur mycket det byggs i Kungsbacka och hur många som flyttar in. Det är inte konstigt att det blir svårt med träningstiderna, där har kommunen inte riktigt hängt med i utvecklingen, säger Hanna Pehrsson.

Det är åttonde året i rad som Internationella Hockeyförbundet utlyser World Girls Ice Hockey Weekend för att locka intresserade tjejer att prova på att börja spela hockey. Hanhals Kings prova på-event i ishallen öppnas i morgon söndag klockan 09.30.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist

@kungsbackaposten.se