Han pekar ut riktningen för Frillesås BK

Intresset för Frillesås bandy har ökat enormt. I ortens idrottshall är försäsongen igång ordentligt. Och Mattias Johansson, spelande assisterande tränare, räds inte något motstånd. – Det har hänt större idrottsunder än att vi tar poäng borta mot Edsbyn, säger han.

Badsäsongen är förbi, men det är fortfarande varmt i luften. Då tränar Frillesås BK inomhus i Frillesås idrottshall. När Kungsbacka-Posten kommer på besök förbereds dagens pass. Ett gäng häckar i metall står i en hög. Fjolårets tränare, Mattias Johansson, som nu blir spelande assisterande tränare, hänger i en ribbstol. Plötsligt matar han ut en bom.

Och man förstår att det här blir jobbigt.

– Vi är bättre tränade vid den här tiden i år än vad vi var förra året. Vi har trappat upp mängden träning och även försökt förbättra kvaliteten, både på den gemensamma och individuella träningen. Det har blivit en lagom successiv förändring. Jag tycker man ser en klar skillnad på killarna. Vi är starkare och mer uthålliga, säger Mattias Johansson.

Tycker de att du är jobbig?

– Ja. Jo, men det gör de kanske. Idag kör vi stationsanpassat med mycket styrkeövningar, mycket bål. Efter sommaren tränar vi så likt bandyn som möjligt, liknande muskelgrupper. Mer explosivt och mer koordination.

Mattias Johansson berättar att han grät av pur glädje nästan konstant under de sista tio minuterna i den avgörande matchen mot Tranås.

– Det har tagit några månader att smälta förra säsongen. Mestadels på gott givetvis. Jag tror faktiskt inte att jag riktigt förstått att vi ska spela i elitserien. Det gör man nog inte förrän vi mött de bästa lagen, säger Mattias Johansson, som har elitserierutin från bland annat Villa Lidköping.

Johansson har pratat med kompisar i andra lag. De går på bandyis under innevarande vecka. FBK har, som vanligt, fått nöja sig med ishallen i Kungsbacka.

– Fast vi är ganska nöjda med det. Vi vet vad vi har framför oss. Det ser bra ut och vi har fått bra möjligheter i Kungsbacka, mer och bättre tider. Nu har vi äntligen fått bra plats och det är vi tacksamma för. Dessutom har vi fått en del bra tider i bandyhallen i Ale.

Den 31 oktober är det tänkt att Frillesås ska begå den historiska hemmapremiären i elitserien. Då kommer Motala på besök. Men då gäller det att det har varit kallt så att isen har kunnat läggas.

Finns det risk att ni måste spela i Ale arena annars?

– Det är väl ganska rimligt att tänka att det kan bli så. Men sen tror jag att vi har reservdatum. Det kan bli senare också. Vi vill ju så klart jättegärna spela hemma på Sjöaremossen. Vi spelar första matchen borta, sedan en hemma och tre borta på raken. Det är så vi vill ha det. Det kommer att bli ett väldigt tätt spelschema i år, säger Mattias Johansson.

Första matchen spelas borta mot regerande mästarna Edsbyn. Tuffast möjliga start med andra ord.

– Det ska bli skithäftigt. Det kommer att krävas oerhört mycket av oss. De är det lag som tränar mest på is innan seriestart och kommer att vara bäst förberedda. Men sjukare saker har hänt än att vi tar poäng där. Vi tror på det vi gör och ska ge dem en ordentlig match.

Joakim Björkman kommer att ha huvudansvaret vid sidan av isen. Han har precis avvecklat sitt uppdrag i Rättvik där han var tränare för bandylaget och förde dem till allsvenskan.

– Dessutom arbetade jag på en skola där och har nu slutat min tjänst där. Jag flyttade ner för gott förra veckan. Det känns fantastiskt att äntligen vara på plats. Men jag och Mattias har hela tiden pratat mycket om tankar och idéer, säger Jocke Björkman.

Hur ser du på öppningen mot Edsbyn?

– Tuffast möjliga direkt. Det är bara in i det med en gång. De har en bra offensiv och är väldigt bra. Men vi har inte kommit till elitserien för att titta på dem och låta oss imponeras. Vi ska spela så som vi har tänkt, säger Joakim Björkman.

Mattias Johansson har märkt av ett stort uppsving runt Frillesås bandy. Givetvis på hemorten och i kommunen, men även runt om i vårt avlånga land.

– Jag hörde att folk hade snackat om oss på Idrottsgalan. Någon hade släkt i Pajala, de pratade också om bandylaget i Frillesås. Vi har verkligen satt avtryck, säger Mattias Johansson.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se