Gustav går mot sin bästa säsong

Gustav Lundgren öppnade fotbollssäsongen med ett hat-trick och är en av division 3:s allra vassaste spelare. Nu vill han ta Onsala BK till nästa nivå.

– Vi har något väldigt bra på gång, säger 23-åringen.

Onsala BK tog två raka segrar i inledningen av division 3. I tredje omgången kom lagets första förlust i derbyt borta mot Lerkil, 0–1 på Ledets IP inför 506 åskådare förra helgen.

– En ganska tillknäppt match där bägge lägen kändes passiva. Vi kom inte till så många farliga målchanser och Lerkil är vassa i omställningarna, det var så de gjorde målet. Små detaljer avgjorde och vi är ändå hyfsat nöjda med vår insats. Jag tycker att vi gör ett bättre derby än någon gång i fjol, säger Gustav Lundgren.

Han kom själv till ett par lägen men gick för första gången under säsongen mållös från en match. Yttern blandar fysik med teknik och speed, utgår från högerkanten men har en relativt fri offensiv roll i dagens Onsala BK. Många motståndare fruktar Lundgrens vänsterfot.

– Vi har inga speciella riktlinjer offensivt utan ska känna oss fria. Jag behöver inte hålla högerkanten utan kan gå in centralt eller upp på topp om jag vill flytta på mig.

Gustav Lundgren gjorde 16 mål på 20 starter i fjol och kom trea i division 3 Sydvästra skytteliga. I år har han redan gjort fyra mål på tre matcher.

– Det har gått bra men jag vet samtidigt att jag kan ännu bättre. Jag har haft en ljumske som har spökat vilket gjort att jag inte pallat hela 90 minuter, men det blir bättre för varje dag.

Vill ta stort ansvar

Förra säsongen var Onsala BK nykomlingar i division 3 och slutade trea i tabellen. Laget vann 16 av 22 matcher och var bara två pinnar från kvalspel upp mot division 2. I år vill man ta ytterligare steg framåt.

– Vi vill bli ännu bättre på alla punkter och lära oss från misstagen från förra året. Framför allt utveckla skärpan och skapa mer 100-procentiga målchanser och komma till fler lägen. Vi behöver också bli bättre på att stänga matcherna. Kanske inte bara fortsätta anfalla i andra halvlek om vi leder matchen.

Målet är att knipa en av de två översta platserna.

– Vi ska vara bättre än förra året. Det har vi bestämt oss för, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Gustav Lundgren.

Laget gjorde då 71 mål på 22 matcher, ett offensivt snitt på 3,23 gjorda mål per match. Det skapade rubriker och gjorde att duktiga forwarden Victor Andersson värvades till division 1-laget Tvååker. När dessutom Oliver Nåfors är skadad ligger just nu ett stort anfallsansvar på Gustav Lundgren.

– Det är klart att när Victor försvann så hamnade mer ansvar på mig att göra poäng framåt. Men det känns inte som en press utan är mer ett roligt ansvar som man får från resten av laget och från tränarna. Jag gillar det.

Stöttar yngre förmågor

Årets Onsala BK vill vara mer flexibla och aggressiva i att föra spelet. Det ska vara mycket bollinnehav och laget vill äga boll så mycket som möjligt. Tanken är att hota motståndarna i jobbiga ytor och tillslut få dem frustrerade och tvinga fram bolltapp.

Truppen spetsades i somras med Joakim Åberg och Sebastian Heaver från BK Häcken. Man har även fått in Sebastian Bråten från Qviding samt målvakten Marcus Karlsson från Lindome efter att Eric Andersson lagt handskarna på hyllan.

Onsala har till årets säsong även lyft upp tio spelare födda 2001 till A-truppen. Klubben satsat hårt för att ta hand om de egenfostrade talangerna och har i 01:orna en grupp som lyckats bra på pojknivå både regionalt och nationellt. Där ska Gustav Lundgren också axla ansvar och stötta ungdomarna.

– Jag trivs jäkligt bra i Onsala BK och vill se hur långt vi kan ta klubben. Vi ska uppåt så småningom. Nu är jag en av de äldre killarna och att vi tagit upp yngre spelare i truppen är bara kul och känns viktigt för klubbens framtid, säger Lundgren.

Nästa hållplats på Onsalas resa är Vejby IF hemma på Rydet, avspark i dag lördag 5 maj klockan 13.00.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta

Sex stycken halvsyskon

Namn: Gustav Lundgren

Smeknamn: ”Gurra”

Bor: Onsala

Ålder: 23 år

Moderklubb: Onsala BK, har även spelat i KBI och Tölö IF.

Familj: Pappa Christer Lundgren, mamma Mia Nilo Lundgren, flickvän Linnea Heimer, sex stycken halvsyskon.

Yrke: Jobbar som resurs på Onsala Montessoriskola.

På fritiden: Kollar på fotboll, hockey, basket och amerikansk fotboll samt umgås med flickvännen.

Fakta

Sagt om Gustav Lundgren

– Gustav har en fantastisk kombination av storlek, kraft och teknik. Han är väldigt skicklig en mot en och duktig på att hitta jobbiga ytor för motståndaren. Sedan utvecklas han hela tiden, blir skickligare i sitt försvarsspel och är en väldigt spännande spelare att jobba med.

Christoffer Gustavsson, tränare Onsala BK.

Fakta

Gustavs 3 fotbollsfavoriter

Lag: Palermo

Spelare: Paolo Dybala

Tränare: José Mourinho