Erik Göterling, raketsnabb men skadedrabbad kantspelare i HK Aranäs. Foto: Jonas Löfvendahl

Göterling kvar på skadebänken

Erik Göterling gör sin 14:e raka Aranässäsong. I år skulle 22-åringen ta steget in i strålkastarljuset. Istället har det blivit en strulig säsong på skadebänken.

Många på Aranäshallens läktare har genom åren velat se mer av Erik Göterling. En egen, blixtsnabb produkt fastnaglad på bänken när Tommy Atterhäll abonnerat på kantplatsen.

– Efter några år kändes det hopplöst. Det spelade ingen roll vad jag visade på träning. Jag visste att jag inte skulle få chansen om vi inte ledde med tio bollar eller låg under med tio bollar. Tillslut tappade jag en del motivation och ambition, säger Erik Göterling.

Han började i klubben som åttaåring och tog sig fram genom ungdomslagen med bland annat Björn Jilsén som tränare. För fem år sedan, som 17-åring, fick han A-lagskontrakt när Hampus Wanne lämnade Aranäs för Önnered och sedermera Flensburg.

– Det var jäkligt häftigt. Jag gick på gymnasiet och spelade i Sveriges högsta handbollsliga. Klart det var stort.

Frågan är om det var rätt beslut. Kanske hade han mått bättre av att stanna i juniorhandbollen och fått rejält med speltid.

– Jag hade ju Tommy Atterhäll framför mig och fick egentligen inte spela någonting. Det blev träningar och B-lag. Mina jämnåriga kom i kapp.

Skador på rad

Under de två första säsongerna i A-truppen räckte känslan av att vara på högsta nivå långt. Sedan blev det allt tyngre att nöta bänk.

– Jag gillar Tommy (Atterhäll) som person och spelare och han har grymt mycket erfarenhet och rutin. Men jag behövde speltid.

Han började plugga ekonomi och tar sin bachelorexamen på Handelshögskolan om två månader. Studierna har hjälpt honom under tröga handbollstider. Inför årets säsong var han nära att lägga ner handbollen. Då kom nyheten att tränaren Jerry Hallbäck och Tommy Atterhäll skulle lämna Aranäs. Toni Johansson tog över som coach.

– Då kände jag att jag ville ge det en chans till. Jag ville åt en nytändning.

Men säsongen har inte blivit som Erik Göterling hoppats. Vårens jobbiga körtelfeber gav en dålig start och därefter har skadorna kommit slag i slag.

– Ljumsken, ryggen, vaden. Nu är det baksida lår som spökar, jag sträckte mig illa borta mot OV Helsingborg 6 november och har tre-fyra veckor kvar innan det blir aktuellt med comeback.

Han har bara spelat åtta av 15 matcher.

– Frustrerande. Det har gått bra när jag väl har spelat, men det har varit två-tre matcher och sedan ny rehab. Inget flyt alls.

Han har konkurrens av Axel Frankfeldt och Emil Lennartsson på vänsterkanten men umgås just nu mest med Aranäs medicinskt ansvariga Jennie Classon.

– Det värsta är att stå bredvid när de andra köttar för fullt på planen. Man vill in och bidra.

Även laget har haft en kämpig säsong. Aranäs har fem raka förluster, ligger tia i tabellen och har bara vunnit fyra av 15 matcher.

– Det har gått upp och ner. Efter segern mot Ystad har vi haft en dipp, förlusterna mot Helsingborg och Ricoh var tunga. Och schemat framöver är tufft. Samtidigt sitter det i väggarna att Aranäs kan slå varje lag, vi lever på den tron.

Två bra tränare

Tränarbytet har inneburit en stor skillnad. Ut med Jerry Hallbäck som på många sätt personifierade HK Aranäs. In med relativt oprövade Toni Johansson från Tyresö.

– Bägge tränarna är fantastiskt bra på lite olika sätt. Jerry pushade och drog igång energin, han fick ihop laget till max. Toni har en plan för allting och är taktiskt väldigt skicklig, lämnar inget åt slumpen, säger Erik Göterling.

I höstens skadekris fick Aranäs låna in storskytten Jesper Gustavsson från Ystad. En Aranäskille som ska hitta formen igen. Senast mot Alingsås blev det fyra mål.

– ”Jeppe” är en jätteschysst kille och han var med i A-laget redan när jag kom upp som tonåring. Vi behöver hans skytte.

Erik Göterlings styrka på handbollsplan är explosivitet och snabbhet. När han bytte andrafiolen bakom Tommy Atterhäll ville han betala tillbaka till de som trott på honom under årens lopp. En möjlig comebackmatch är IFK Kristianstad 29 december.

– Det är en lång säsong och jag ska tillbaka, säger han bestämt.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta

Namn: Erik Göterling

Ålder: 22 år

Bor: Gårdskulla

Familj: Mamma Annette, pappa Harald, systrarna Malin och Sofia.

Klubb: HK Aranäs

Position: Vänster-6

Gör annars: Studerar ekonomi på Handels i Göteborg, tar examen i januari.

På fritiden: Spelar golf, är medlem hos Forsgården med 6,8 i handicap.

Bästa spelare som han har spelat med: – Tommy Atterhäll har bäst CV. Sen måste jag slå ett slag för mina polare från 95-gänget Niclas Fingren och Oscar Bergendahl, de är handbolls-Sveriges framtid.

Om Aranäs. – Klubben är en del av min identitet. Jag har den att tacka för mycket. Mina bästa vänner finns här och Aranäs har lärt mig hur man ska uppträda, vikten av empati och trevligt bemötande.

Aranäs schema i december

7 dec: RIK (h)

10 dec: Malmö (b)

17 dec: Kristianstad (h)

21 dec: Skövde (b)

26 dec: Skövde (h)

29 dec: Kristianstad (b)

Relaterade artiklar
Fler artiklar