Golfade sig in i landslaget

2013 tog Charlotte Ödman upp golfen igen. Och hon gjorde det med besked – sedan dess har hon haft en stabil plats i amatörlandslaget.

Uppvuxen precis vid åttonde hålet på Kungsbacka Golfklubb spelade och tävlade Charlotte Ödman mycket när hon var yngre. Men vid 22 års ålder slutade hon med golfen. Elva år senare bestämde hon sig dock för att damma av klubborna och för fem år sedan ställde hon upp sig på tävlingsbanan igen.

– Sedan dess har jag lyckats ta en plats i amatörlandslaget varje år, det är väldigt roligt, säger hon.

Hårdsatsade

Amatörlandslaget har två uppdrag varje år, Franska öppna och Finnkampen. Och i september i år kom höjdpunkten hittills i Charlotte Ödmans karriär, när hon spelade hem bronspengen i Frankrike.

– Jag bestämde mig innan för att jag ville hårdsatsa, så under en månad innan vi åkte sprang jag två dagar i veckan, gymmade två och spelade golf två. Jag ville se om det gav resultat.

Och resultat gav det, Charlotte Ödman gick runt på 78, 76 och 72 slag och spelade drömgolf som hon uttrycker det själv.

– Det var väldigt sporrande, mitt mål var att klara cutten och så gick det så här bra. Dessutom fick jag spela med de två bästa tjejerna i sista rundan, det var väldigt inspirerande.

Älskar att träna

Landslaget består av sex tjejer, stommen har varit densamma under flera år och tjejerna har kommit varandra nära. Inte minst tack vare Finnkampen där man tävlar i lag.

– Vi har lärt känna varandra och har väldigt roligt ihop och gläds åt varandras framgångar. Det är bra miljö och bra kamratskap, det betyder mycket.

Som ensamstående med heltidsjobb och två barn är det dock inte alltid lätt att hitta tid att träna.

– Men samtidigt är det hundra procent när jag väl är på golfbanan, jag har inte tid med något annat. Jag är en tävlingsmänniska och jag älskar att träna och är målmedveten. Det blir inte så många sällskapsrundor, det hinns inte med. 

Siktar mot 50

När man fyller 50 blir man senior i golfvärlden och seniorerna spelar såväl EM individuellt och i lag och British open för amatörer.

– Jag brukar säga att det vi gör fram till 50 är bara en lärdom. Jag vill utvecklas och bli bättre hela tiden och mitt mål är först och främst att sänka snittscoren och bli en jämnare, mer stabil spelare. Den svåra biten med golfen är huvudet, men jag försöker bara känna glädje på banan och vara i nuet.

Nu väntar fys- och teknikträning innan säsongen drar igång igen i början av maj nästa år.

– Det roligaste med golfen är att se hur man utvecklas själv och växer som person och fastän man blir äldre kan man fortsätta utvecklas. Det är jättekul. Sedan är det sociala en väldigt stor del i hela seniortouren, säger Charlotte Ödman.

Malin Heidenfors

Charlotte Ödman

Aktuell: tog i september brons på Franska Öppna, Golf de l´Ailette. Har varit med i amatörlandslaget för D30 sedan 2013. I D30-klassen spelar damer mellan 30 och 49 år.

Ålder: 45

Bor: centrala Kungsbacka

Familj: två barn, 12 och 14 år gamla.

Gör: jobbar på Bergsala AB

Klubb: Kungsbacka Golfklubb

Relaterade artiklar
Fler artiklar