Glada tränare som vägrar ge upp

Annebergs IF har åkt jo-jo i serien på senare år. Från sexan till fyran, sedan rakt ner mot avgrunden. Men inte om tränaren Antonio Nogueira och P-A Ekblad får bestämma.

Vi träffas i det blåmålade klubbhuset vid Dalavallen. P-A Ekblad häller upp termoskaffe i plastmuggar och Antonio Nogueira beskriver känslan i klubben.

– Anneberg mår bättre i dag än när vi tog över inför säsongen. Även om resultaten inte kommit med oss så är vi på rätt väg, säger han bestämt.

En rutschkana

Talesättet om en sol och en pannkaka kommer till ytan när man ser Annebergs resa.

• 2012: division 6, vann avancemang till division 5.  • 2013: division 5, vann avancemang till division 4.  • 2014: division 4, vann avancemang till division 4 elit.

• 2015: division 4 elit, åkte ur till division 5.

• 2016: division 5, åkte ur till division 6.

• 2017: division 6, på nedflyttningsplats mot sjuan.

Så vad lockade tränarduon till ett herrlag som gjorde fritt fall i seriesystemet?

– Jag ville prova seniorverksamhet. Jag kom hit och provtränade några gånger och lärde känna killarna. Jag kände direkt att man kan tävla med den här gruppen. Jag har jobbat 20 år med ungdomar och ville träna A-lag, säger Antonio Nogueira.

– Jag ville testa att kampera ihop med Antonio. Sedan var det en utmaning att lyckas vända en negativ trend till en positiv. Jag har varit med om det tidigare och vet att det går, säger P-A Ekblad.

Positivt snack

Inledningen av säsongen blev nattsvart. Vid sommaruppehållet låg laget jumbo i sexan efter 13 matcher. Utan en enda seger.

– Det var inte så tufft för mig personligen. Jag är här för att utbilda spelare och vi lär oss grunderna i fotbollsspelet. Det har varit mer utbildning än vad jag trodde innan, säger Antonio.

– Klart att förlusterna påverkat. Men vi ska satsa på ungdomen och det får ta tid, säger P-A.

De bägge tränarna känner varandra väl, har hållit kontakten i över 15 år. Det första de gjorde när det fick jobbet i Anneberg var att snacka med spelarna om just snacket.

– Vi pratade med hela truppen om språket mellan spelarna. Vilket språk ska vi använda? Vi ska respektera varandra som spelare och människor. Jag som tränare kan kritisera men ni lagkamrater ska inte kritisera varandra. Leta inte fel hos medspelarna utan kolla vad de är bra på, säger Antonio Nogueira.

Vill se hemvändare

I dag har de 30 spelare på pappret och runt 18-20 spelare på varje träning. Frågan är hur de ska vända trenden i serien? Svaret kan finnas i hemvändare.

– Vi vill ha hem de Annebergare som finns i andra klubbar. Vi jobbar aktivt med det, att få hem folk som lämnat eller lagt av. Får vi hem spelare från Tölö, KIF och Kållered så har vi ett riktigt vasst division 5-lag. Det är jag säker på, säger P-A Ekblad.

Klubben hoppas lösa några hemvändare under hösten. Kanske på lån från sina nuvarande klubbar. Allt för att stoppa raset i tabellen.

– Vi tappade fem startspelare i våras. Nu har vi många unga spelare födda 1999–2002. All heder åt grabbarna som kämpar på men några tillskott hade gjort mycket för hela truppen, säger Ekblad.

Karate på schemat

Målsättning är att hänga kvar i sexan. Men degradering är ingen katastrof. Enligt tränarna finns mycket gott att bygga på inom klubben.

– Anneberg har många fördelar. Här finns en sjumanna konstgräsplan, en idrottshall på bygden, bra gräsplaner och ett fint klubbhus. Samtidigt växer Björkris och Tölö. Vi jobbar för att man ska se möjligheterna istället för problemen, säger P-A Ekblad.

Antonio Nogueira, som har svart bälte i karate, vet vikten av att jobba tillsammans.

– Jag använder karaten även inom fotbollen. En person i ett fotbollslag måste samarbeta och måste ta ansvar. Är du ute på planen ska du vinna kampen mot din spelare, en mot en, för att hjälpa laget. Det finns en mental styrka i karaten som man kan använda i fotbollen, säger Antonio.

Höstsäsongen startade på bästa vis. Laget vann sin första match 4 augusti, seger 3–1 över Valinge. Anneberg har nu häng på Särö IK som ligger på fast tabellmark.

– Det är små marginaler. Vi gör allt för att lösa detta, säger Antonio Nogueira.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta

Antonio Nogueira

Aktuell: Huvudtränaren Annebergs IF.

Ålder: 52 år

Bor: Onsala

Från början: Antonio är portugis från Portimão på Algarvekusten.

Tidigare klubbar: Onsala BK, Tölö IF, Åsa IF.

Vid sidan om fotbollen: Tidigare drivit restaurangen Storgatan 1 tillsammans med Tina Strandberg. Jobbar nu som kock på Ekhaga äldreboende.

Fakta

Per-Arne Ekblad

Aktuell: Assisterande tränare Annebergs IF.

Ålder: 67 år

Bor: Västra villastaden

Från början: Per-Arne är Boråsare som flyttat till västkusten.

Tidigare klubbar: Åsa IF, Derome BK, Tölö IF, Varbergs GIF, Örgryte IS.

Vid sidan om fotbollen: Är bland annat ordförande i en bostadsrättsförening samt jobbar extra inom den grafiska branschen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar