Peter Gentzel trivs på handbollens centrum i Varlaberg. Foto: Jonas Löfvendahl

Gentzel ska lyfta handbollen

Peter Gentzel är spindeln i nätet inom svensk elithandboll. Onsalabon vill gå från ribbstolar till arenor och hoppas att Kungsbacka hänger med i matchen.

Målvaktslegendaren mäter in på 199 centimeter och packar 224 landskamper i bagaget. Han spelade sin sista handbollsmatch 2010 och har inte sett sig om.

– Jag saknar inte den karriären alls! Det jag saknar är tiden till regelbunden träning som man fick på köpet som spelare. Den är svårt att hitta i vardagsschemat.

Med EM-guld, VM-guld och OS-silver är meritlistan lång som en flaggstång. Vad rankar han högst?

– Jag gick uppleva OS i Sydney men måste ändå säga EM 2002. Det drog en psykos över Sverige där alla snackade handboll och vi tog guld. Det är jag otroligt glad över att ha fått uppleva.

I dag är han den viktigaste kuggen inom svensk elithandboll och styr allt från kontoret i Varlabergs industriområde intill Klovsten. En plats han själv valt.

– Vi flyttade från en enrummare på Scandinavium och hit. Det var mitt val och det funkar lika bra att sitta i Kungsbacka som i Göteborg, säger Onsalabon.

Fyller sina dagar

Som vd för Svensk Elithandboll, som ägs av elitklubbarna inom herr- och damhandbollen, har han fullt upp med att skapa centrala avtal, förhandla tv-rättigheter, beställa material, arrangera SM-finaler, sköta ekonomi och fakturering. Med mera.

– Vi är spindeln i nätet för svensk elithandboll och ska fylla handbollens varumärke med värde.

Gentzel har jobbat här i drygt fem år och styr skeppet ihop med Elin Jansson

Trivs du på jobbet?

– Definitivt, det är jättekul med all kontakt med klubbar och förbund. Jag och Elin jobbar oerhört brett och det gillar jag.

Några baksidor?

– Frustrationen när klubbarna inte orkar organisatoriskt. Det är så mycket ideell kraft som krävs för att lösa alla matcharrangemang, för att få vardagen i mål. Där känner jag mig otillräcklig, vill göra mer.

Nöjd med utvecklingen under dina år här?

– Ja, det är jag. Handbollsligan och SHE (Svensk Handboll Elit – högsta damserien) har tagit stora steg de sista fyra åren. Publiksnittet ökar, i fjol hade vi drygt 1 500 och i upptakten av denna säsongen är vi över 1 600. Det går åt rätt håll.

Vad krävs för att öka mer?

– Publiken vill ha mer än bara en handbollsmatch. Vi vill gå från ribbstolar till en arenor för att attrahera allt fler åskådare. Det krävs bättre arrangemang och en bättre helhet, även om klubbarna redan gör det bra sett till förutsättningarna.

Söker lokal satsning

På hemmaplan följer han HK Aranäs och ser ett tiotal matchen live per säsong i Aranäshallen, både med herr, dam och b-lag. Dessutom är han ledare för två ungdomslag där hans barn spelar.

– Styrelse och övriga inom Aranäs gör det bra. Ser man på antal ledare per ungdomsgrupp ligger man långt framme nationellt sett. Det krävs när grupperna fylls med stora kullar på 50-60 spelare.

På många orter i Sverige är det brist på halltider. Kungsbacka är inget undantag.

– Ett stort problem. Om jag ser till samhällsnyttan som idrott och handboll gör så borde halltider vara högt upp på politikers agenda.

Därför är han förvånad när han ser den uteblivna satsningen på hallar i Kungsbacka.

– Det är för lite stöd från kommunen till Aranäs i det fallet. Det är sällan kommunhöjdarna syns på läktaren. Och när man planerar Inlag har jag full förståelse att man prioriterar en simhall. Men varför inte ta tag i helheten? Handboll, fotboll, ishockey. Här finns en jättechans att göra något långsiktigt bra. Kolla tio år framåt. Man vet hur mycket kommunen växer. Nu känns det som att man gör en simhall och sedan avvaktar. Här borde en ny arenahall vara med från start, inget snack om saken.

Hur ska Aranäs ta nästa steg, för att bli ett slutspelslag?

– För att bli ett etablerat slutspelslag krävs lite bättre spelarkvalitet, för att få det krävs ökade intäkter. Matcherna och publikintäkterna är viktiga. Där syns Aranäs för dåligt på stan under matchdagarna, kan jag tycka. Sedan är frågan vilken målsättning man vill ha som förening. Ska man etablera sig i toppen eller vara en plantskola för ungdomar?

Huset stod i lågor

Familjen flyttade till Onsala 2010 och älskar platsen de bor på.

– Min mormor och morfar hade hus i Onsala på 60-talet så jag tillbringade somrarna här. Jag var faktiskt med och grundande frisbeebanan i Onsala en gång i tiden.

En chock inträffade förra sommaren när Gentzel-familjen landade på Landvetter efter en semester. På E6 vid Kallebäck ringde en granne och berättade ett det nybyggda huset i Vickan brann.

– Det samtalet och den händelsen önskar jag inte någon. Vi kom fram till huset och det var sex brandbilar på plats. Jag kände några av brandmännen, gamla handbollskillar, och de sade att huset nog inte gick att rädda. Det var traumatiskt.

Skalet gick tillslut att rädda men huset blev rejält rökskadat. Man tvingades slänga allt och hyra ett annat hus i et     t år under restaureringen.

– Det har varit kämpigt men gått bra. Nu har vi flyttat in i huset igen. Man bottnar ändå i en tacksamhet över att ingen blev skadad i branden, det är allt som räknas.

     Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar