Gentzel redo för allsvenskt ansvar

Oscar Gentzel har tagit klivet från Aranäs ungdomsled till en allt mer bärande roll i A-laget. Nu är 19-åringen redo att axla ansvar i Allsvenskan.

HK Aranäs har inlett årets spel i Allsvenskan bra. Som mittnia och playmaker har den två meter långa talangen Oscar Gentzel fått allt mer speltid både offensivt och defensivt.

– Jag vill vara en tvåvägsspelare och ta mycket ansvar på plan. Hittills har det gått bra och senast mot RP gjorde jag fyra mål och några assist, säger Oscar Gentzel.

Oscars pappa Peter Gentzel är en av svensk handbolls stora legendarer med 224 landskamper, SM-guld, EM-guld, VM-guld och OS-silver på meritlistan. De bägge snackar alltid innan och efter match.

– Vi har en väldigt bra relation, han är ett skönt bollplank, säger Oscar.

Blir det en press med en såpass känd pappa?

– Många tycker noga att jag borde känna press, men jag gör inte det. Pappa sätter ingen press på mig utan bara stöttar. Både jag och mina syskon spelar handboll för att vi älskar sporten och inget annat.

Hur var det när han var din tränare som ung?

– Då kunde det vara värre (skratt). Jag var inte alltid så mottaglig för korrigeringar från pappa och han kunde bli lite argare på mig än på andra killar i laget, det är väl så det funkar. Då var det lite irriterat ibland.

Varför blev du inte målvakt?

– Jag tyckte det var roligare att göra mål än att stå i mål.

Steget från ungdomslag till A-lag, vad är skillnaden?

– Det är mer på allvar och att det ställs högre krav på en som spelare. Sedan smäller det hårdare både på träning och match, folk är starkare. Det är en högre intensitet på alla plan.

Hur gör du för att bygga upp fysiken?

– Vi tränar handboll fem gånger i veckan plus matcher. Sedan har vi 2-3 gemensamma gympass med laget och jag lägger till ett extra gympass på egen hand. Vår sjukgymnast Jennie Classon hjälper till med upplägget, hon är grym.

Hur ser du på din roll som mittnia?

– Jag är rätt flexibel och trivs både som mittnia och vänsternia. Men jag och Erik Rudvall är de primära mittniorna och jag trivs i rollen. Jag har bra spelförståelse och lätt för att läsa situationer på plan.

Svårt att ersätta Pontus Mellegård och August Wiger som lämnat klubben?

– Det är en stor roll att axla, både Pontus och August var viktiga förra året. Men jag ser det som en rolig utmaning, spännande och svårt på samma gång. Får jag några dippar så finns bra lagkamrater som kan stötta upp.

Hur bra är Aranäs i år?

– Spelar vi på en hög nivå så ser det väldigt bra ut, då tycker jag vi ska hamna topp-5 i Allsvenskan. Men om vi börjar tumma på vissa grejer och inte går in 100 procent i alla situationer då kan vi hamna långt ner i tabellen. Vi är ett ungt lag som hela tiden måste ge allt, så är det bara.

Vad är lagets styrka?

– Vi har ett bra försvarsspel och mycket bra målvakter. Det ska vi bygga på. Sedan ska vi få till kontringar och det uppställda offensiva spelet ännu bättre.

Hur går din egen landslagskarriär?

– Jag har varit med på riksläger och några träningsdagar med 99-gänget, men inte gjort några matcher. Jag har inte så bråttom med U-landslagen och tänker köra på i Aranäs och se hur långt det räcker. 

Du debuterade mot Alingsås i Handbollsligan i våras, hur var det?

– Jäkligt stort. Jag var sjukt nervös. Jag tittar oerhört mycket på handboll och hade koll på alla motståndarna. Men jag fick gjort ett mål och det var kul.

Hur stort hade det varit att ta upp Aranäs till finrummet igen?

– Det har varit skitskoj! Vi vill visa som lag och klubb att vi är mentalt starka och klarar av att ta steget tillbaka. Vi vill leva upp till ryktet som talangfabrik.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Tyska drömmar

Namn: Oscar Gentzel

Ålder: 19 år

Längd: 199 cm

Vikt: 95 kg

Bor: Onsala

Uppväxt: Bodde i Spanien och Tyskland fram tills han var 11 år.

Familj: Pappa Peter, mamma Anna-Lena, syskon Marcus, 16, och Emelie, 12. Syskonen spelar också handboll i Aranäs.

På fritiden: Spelar gärna basket, fotboll och golf.

Framtidsdröm: Att bli proffs i tyska Bundesliga.

Bonusinfo: Oscars gudfar är Ljubomir Vranjes.

3 frågor till Tränar-Toni

1. Beskriv Oskar som handbollsspelare?

– Han besitter en väldigt fin spelförståelse och har en överblick över hela banan. När det stämmer fullt ut har han även ett tekniskt, fint skott. Sedan behöver han utveckla sin fysik, bli tyngre och snabbare, men även modet till att offra sig i vissa situationer.

2. Vad ger han till laget, tycker du?

– Han tillför en ren mittnio-roll vilket alltid är efterfrågat i ett lag. Han kan således styra spelet med sin spelförståelse och sätta andra i läget. Bakåt tillför han flera dimensioner då han egentligen är trygg i att spela 3:a, 2:a och center.

3. Nämn en handbollsspelare som Oscar påminner om?

– Svårt att säga någon på rak arm. I rörelsemönstret och spelförståelsen påminner han en del om Jonas Larholm, säger Toni Johansson, tränare i Aranäs.