Frillesås BK vägrar att dö

Politiker, klimathotet och motståndarlag. Frillesås bandyklubb attackeras från flera håll. Men när allsvenskan nu drar igång hoppas tränare Mattias Johansson på en topplacering.

En del påstår att bandyn är klimathotets första offer. Det är lätt att förstå en torsdagskväll i november när man ska skriva om bandy – och hamnar i Kungsbacka gamla ishall.

– Vi är två veckor senare än förra året. Då hade vi gått på is vid den här tidpunkten, säger Mattias Johansson när vi är på väg in i omklädningsrum fyra.

På rinken dansar konståkningsklubben fram. Frillesås bandyklubb har fått fler tider i ishallen, men tampas med många andra.

– Konståkning är väldigt populärt har jag förstått. De är många och väldigt duktiga, säger Mattias Johansson diplomatiskt.

Vad betyder det att komma så sent på stor is?

– Att vi inte kommer lika bra förberedda. Många lag ligger långt före oss rent träningsmässigt. Vi får försöka kompensera det genom att göra det så bra som möjligt med våra förutsättningar.

Vad är den stora skillnaden för er typ av träning?

– Skillnaden blir att vi får en annan typ av uthållighet. Det blir mer likt hockeyn, intensivt med mycket start och stopp, korta åkningar. I spelet är det mycket tajming. När man väl kommer ut på bandyplanen känns det som att komma ut på ett flygfält, säger Mattias Johansson.

Är ni det värst drabbade laget?

– Ja, tillsammans med Kungälv. Det är västkusten som har det svårt. Vi skulle ha mött Kungälv förra veckan, men ingen av oss kan spela. Nu blir premiären istället nästa torsdag, den 16 november. Eller förhoppningsvis spelar vi då, mot Kungälv borta.

Då krävs det minusgrader?

– Det krävs två, tre nätter med frost för att sätta skorpan. Sen ska det ju inte blåsa efter det och vara sju, åtta grader. Vi är väl några få som hoppas att det ska bli kallt snart. Det är ju galet egentligen, haha.

I Frillesås finns lite bättre förutsättningar för att få till en is. Men där är problemet att Varbergs kommun inte har bytt ett elverk i tid. Det drabbades av en brand i samband med sista hemmamatchen förra säsongen. Nu ska det bytas just innan seriepremiären.

Under sommarhalvåret var Frillesås BK:s öde i händerna på politikerna i Kungsbackas fritidsnämnd. Moderaternas ordförande Peter Söderberg hamnade rejält i skottgluggen sedan han kommit med förslaget att Kungsbacka inte ska stötta Sjöaremossen ytterligare ekonomiskt. Beslutet kom sedan att ändras.

– Det är skönt att vi fått framtiden tryggad, det var lite nervöst ett tag. Nu har vi dessutom fått fler halltider i både Kungsbackas och Veddiges ishallar. Det var en följd av beslutet om Sjöaremossen, säger Mattias Johansson.

Jag pratar ibland med folk i Kungsbacka som inte har en aning om att det finns en isbana i närheten av Frillesås. Är ni dåliga på att göra reklam för er?

– Ja, lite grand kanske. Jag tycker att tidningarna i Kungsbacka och även söderöver är väldigt bra, så jag tycker vi borde synas mer. Men det är klart att vi måste marknadsföra oss bättre. Hemma går det bra, men kommer man till Kungsbacka så är det ju innebandy och hockey som gäller.

Vilken är den svåraste motståndaren, vädret eller politikerna?

– Tja. Vädret vet vi ju, att det är olika från säsong till säsong. Det varierar. Frågan om Sjöaremossen var ju lite större, men det löste ju sig som sagt, även om det var skakigt.

Hade vi fått se elitseriebandy här om det hade funnits en hall?

– På sikt, absolut. Inte minst med tanke på att många som spelade för Gais i elitserien finns kvar i närområdet. Det är konkurrens med Kungälv och Trollhättan, men med en hall hade det kunnat bli vi. Men det ligger nog ganska långt borta.

Nytt för i år är att allsvenskan blir en nationell serie med 16 lag från norr till söder.

– Det ska bli väldigt spännande! Det är fler och bättre lag. Förra året slutade vi trea i södra serien, en poäng från elitseriekval. Alla lag i serien har förstärkt, inklusive vi. Förhoppningen är att vi ska vara med i toppen. Om vi har tur är vi bland topp tre, men absolut bland de fem främsta, säger Mattias Johansson.

Långa resor?

– Vi möter söderlagen två gånger och så är det enkelmöten mot norrlagen. Faktum är att vi hade lite flyt i lottningen. Alla Hälsingelagen kommer till oss. Vi får åka till Stockholm och Uppsala som längst. Det är inte så farligt. Haparanda och Kalix var nära att hamna i vår serie. Haparanda åkte ur och Kalix hängde kvar i elitserien. Vi klarade oss fint där, säger Mattias Johansson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA

Frillesås värvningar inför säsongen:

Jesper Henriksson, en halv hemvändare. Har grannklubben Sunvära SK som moderklubb. ”Han har spelat med Nässjö, Tranås och Kungälv. I Kungälv var han en av lagets bästa när de spelade i elitserien. En bra värvning” säger tränaren, Mattias Johansson.

Christoffer Trysberg, från Mölndal. ”En ung anfallare som känns oerhört spännande.”

Pierre Blickander, Frillesåslegendar som blir ny assisterande tränare.

Lagen i allsvenskan

IF Boltic (Karlstad), Falu BS, Frillesås BK, Gripens BK (Trollhättan), Gustavsbergs IF (Stockholm), IFK Kungälv, Lidköpings AIK, Ljusdals BK, Nitro/Nora BS, Nässjö IF, Peace & Love Borlänge, Tranås Bois, Unik BK (Uppsala), Västanfors IF, Åby Tjureda, Örebro SK.

Ettan går rakt upp i elitserien, tvåan och trean kvalar.

Relaterade artiklar
Fler artiklar