Fredrik Johansson – 24 år och veteran

Bara 24 år – men redan veteran. Fredrik Johansson är Hanhals meste spelare genom tiderna. Nyligen gjorde han match nummer 240 i den rödblå tröjan.

– Jag kom till klubben i en turbulent tid, men har hela tiden trivts väldigt bra, säger Johansson.

Det är fortfarande drygt två timmar kvar innan träningen startar med fys klockan 17. Ändå kommer Fredrik Johansson till intervjun i ishallens kafé med kortbyxor.

– Det är ingen idé att åka tillbaka till jobbet nu. Snart börjar träningen och då är det lika bra att vara kvar. Det är kul att vara här. Jag gillar att gå och snacka med grabbarna och fixa lite med utrustningen. Faktum är att jag brukar vara ganska tidig till träningen eftersom jag slutar jobbet klockan 16. Tar lite mellanmål och en kopp kaffe och tjöta lite, säger Fredrik Johansson.

Började i Mölndal

Han började hockeykarriären i Mölndal där pappa Mikael Johansson var firad stjärna. När familjen flyttade till Åsa fortsatte Fredrik att lira med Mölndal.

– I ett år pendlade jag och spelade med pojklaget. Pappa jobbade i Mölndal först och då kunde jag åka med honom, men sen blev det allt svårare och jag valde att lira med Hanhals istället.

Pappa Mikael spelade även med Huddinge då laget bland annat kvalade till elitserien mot Frölunda. Hockeyintresset har gått i arv i rakt nedstigande led.

Rejäl utveckling

Fredrik Johansson kom till Hanhals när det var en aning turbulent. Många spelare lämnade, men det öppnade dörren för Fredrik som fick en plats i laget. Nu har det blivit åtta säsonger i A-laget.

– Klubben har utvecklats något enormt. Det var lite kalabalik när jag kom eftersom många lämnade. Faktum är att det var lite brist på spelare och där såg jag min chans. Sedan dess har vi satt nya mål hela tiden. För fem år sedan ville vi bli en division ett-klubb. Nu är vår bild att vi vill ta ett kliv till inom en viss tidsperiod. Det får ta lite tid, men jag hoppas så klart att vi ska kunna nå allsvenskan.

Hur har den här säsongen börjat?

– Det är lätt att säga skapligt. Man skyddar sig bakom ett ord, men det har varit relativt bra. På en skala 1-5 har vi kommit upp till en trea, kanske 3,5. Vi är inte nöjda med hur det har sett ut sett över hela säsongen.

Vad är det som har felat?

– Disciplinen och skärpan. Vi har slarvat vissa delar av matcherna eftersom vi har haft problem med koncentrationen. Det har straffat oss väldigt hårt. Att skärpa till det har prio ett, säger Fredrik Johansson.

Han har inga planer på att lämna. Så länge Hanhals vill ha kvar honom, och ingen annan ringer och lockar, så stannar han kvar.

– Målet är att ta kliv hela tiden, men sedan var det bär av vet jag inte. Jag har alltid spelat offensivt, alltid forward eller center, aldrig back. Det var väl roligare att göra mål som liten, sedan har det hängt i.

Johansson har hela tiden varit ganska fri från skador. Men för drygt en vecka sedan blev han justerad och kunde inte vara med på de två följande matcherna.

– Det var en underdels-skada, säger Fredrik Johansson och skrattar.

– I hockey ska man inte berätta exakt var skadan sitter eftersom motståndare kan utnyttja det. Men nu är jag tillbaka i spel igen, det är inget som jag känner av.

Bra fysik

Fredrik tror att en bra fysik har gjort att han sluppit fler skador. Han lägger mycket tid i ishallen, både på gymmet och på isen.

– Jag tränar sex dagar i veckan. Två, tre dagar i veckan kör jag bara fysik. Det kan så klart bli mycket, men om man brinner för hockeyn, som jag gör, så känns det inte så farligt. Jag drivs av att hela tiden bli bättre. Vissa dagar är det så klart jobbigt att komma till ishallen, säger Fredrik Johansson.

Han åker till jobbet klockan sex på morgonen och är sällan tillbaka i hemmet förrän klockan åtta på kvällen. Upp på detta snickrar han på sitt och flickvännens hus, där det förhoppningsvis blir inflyttning om två, tre månader.

– Jag har gjort det mesta själv, allt snickeriarbete och viss plattsättning. Det är väldigt roligt att ha grejat med det.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar