Footgolf på väg bli en trendsport

Sjögärde Golfklubb är en av få klubbar i Sverige som öppnat för footgolf, och byggt om sin korthålsbana för att husera den nya trendsporten. Klubben har redan haft sin första internationella tävling, och intresset för footgolfen har varit större än väntat. – Absolut, det är en sport som passar alla, säger klubbchefen i Sjögärde, Claes Leander.

Footgolf spås få en utveckling ungefär som frisbee-golfen, som numera är en internationell sport med egna stjärnor. Footgolf kan ses som en enkel syntes mellan de bägge sporterna. En fotboll sparkas helt enkelt med så få tillslag som möjligt, från utslag till hål. Perfekt för ett kompisgäng som vill tävla lite enkelt, men också en ny trendsport med internationell utblick.

Sjögärde GK är en av få klubbar i Sverige som redan hoppat på footgolf-vågen. De har kompletterat sin korthålsbana för footgolf och höll i våras sin första internationella tävling.

– Så här långt har intresset varit större än väntat. Nästan varje dag ringer det någon som vill spela, det är en ny sport, och detta sprider sig, säger klubbchefen i Sjögärde, Claes Leander.

Han berättar att internationella spelare är ”tunga killar som sparkar långt”.

– Här på Sjögärde lönar det sig mera att vara teknisk. Men det är en sport som kan spelas av alla, från 5-6 år och upp till 70. Alla som gillar fotboll och bollsport brukar tycka att detta är kul, säger Leander.

Banan i Sjögärde har hål på mellan 60 och 130 meter och footgolf spelas med en helt vanlig Fifa-klassad tävlingsboll. Däremot är det många tävlande som väljer att släppa ut ungefär 20 procent av luften, för att minska studsen. Och precis som i golf så ”ligger bollen där den ligger” efter utslaget.

– Detta är en sport som ligger i sin linda, de flesta som spelar kommer från närområdet. Men det finns en internationell organisation och sporten är större i Frankrike, Italien och Holland, säger Claes Leander.

Footgolf spelas på lång eller kort bana men hålet är 21 tum, runt 53 centimeter. Och precis som i golfen kan det löna sig att vara strategisk och inte bara gå på attack och långa utslag.

Den unga sporten var i år för första gången med på SM-veckan i Helsingborg/Landskrona. Deltagarna hade kvalat via det 10-tal SM-deltävlingar som hölls tidigare under våren.

En av de stora profilerna är Tommy Svensson. Han vann den första SM-titeln 2017 och är idag en av footgolfens stora ambassadörer i Sverige.

Han uppskattar att sporten har något som passar de flesta och dessutom är lätt att begripa.

– Det är enkelt. Bollen ska i hål och med så få sparkar som möjligt. Den kan utövas av alla och kräver ingen särskild utrustning. Samtidigt får man vistas i fantastiska miljöer, summerar han som svar på frågan om vad som lockade honom att börja spela footgolf.

– Jag har spelat sedan 2007 och kommer egentligen från fotbollen, men det hjälper inte mycket. Tar du en oerfaren golfare och en oerfaren fotbollsspelare och låter dem mötas i footgolf så vinner golfaren. Spelet handlar mycket om strategi och där har golfare en fördel, golf bygger ju på strategi, säger Tommy Svensson.

Den som startar från noll satsar ofta allt på kraft. Inte alltid ett vinnande footgolf-koncept.

– I stället behöver man kanske tänka mer på ’hur går jag runt den busken’, ’hur skruvar jag förbi hindret’ eller var tänker jag att bollen ska stanna, förklarar Svensson.

Han var en av deltagarna under vårens första footgolf-tävling på Sjögärde, och har bara gott att säga om banan.

– Absolut, en fin bana med bra överblick och i väldigt vackra omgivningar, säger Tommy Svensson.

Han är en av de cirka 10 svenska landslagsspelare som ska tävla i footgolf-VM i Marocko, där 450 footgolfare från 40-50 länder gör upp om VM-titlarna.

– Där sker tävlingarna både individuellt och i lag, precis som i golf. Skillnaden är att vid internationella tävlingar är banorna längre, upp mot 3 500 meter är inte ovanligt. Det är många som har ont i lårmusklerna efter en sådan runda, skrattar Tommy Svensson.

Årets Footgolf-VM spelas i december.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Footgolf

Footgolf innebär att man sparkar en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out-of-bounds utgör normala hinder, ospelbar boll kan förekomma och pliktslag och droppning sker enligt golfens regler. Footgolf kan spelas på specialdesignade footgolfbanor men också på en traditionell golfbana.

Sporten samordnas via Federation for International FootGolf (FIFG) som har etablerat internationella regler och riktlinjer för sporten. En FIFG-godkänd footgolfbana består av 9 eller 18 hål mellan 50 och 200 meter med par 3 till 5 och hålkoppar på 53 cm i diameter.

I Sverige har footgolf hittills drivits av entusiaster och entreprenörer och det finns i dagsläget cirka 30 dedikerade anläggningar. Ett fåtal golfklubbar har dessutom byggt footgolfbanor på eller vid sidan av sin golfbana. Sjögärde i Frillesås är en av dessa.