Folin byter Kings mot Flyers

Christian Folin har blivit en NHL-nomad och är klar för sin tredje klubb på tre år. Denna säsong står hockeybacken på blålinjen i klassiska Philadelphia Flyers. Samtidigt växer drömmen om Tre Kronor.

Kungsbackakillen är hemma på sommarlov efter en tuff NHL-säsong. Året med Los Angeles Kings gav mersmak på den amerikanska västkusten.

– LA var jättebra, jag trivdes i laget och även utanför rinken. Jag bodde vid Hermosa Beach med havsutsikt och det var bara att gå rakt ut på stranden. Det boendet blir svår-toppat, säger Christian Folin.

Tiden i Kalifornien gav många påhälsningar från familj och vänner från Kungsbacka.

– Folk reste dit, turistade och kollade hockey. Det är bara kul med besök, det ger energi.

Även spelet i världens bästa liga fungerade bra för den stabila hockeybacken.

– Jag är väldigt nöjd med året. Säsongsstarten var lite tuff men sedan gick det bara bättre och efter jul fick jag mer förtroende och speltid.

Galen sportstad

Under Christian Folins fjärde NHL-säsong blev det totalt 13 poäng på 65 matcher och han var bäst i LA-laget i antal tacklingar per match. Ändå blev det bara ett år i Los Angeles.

– Klubben tog andra alternativ till slut. De signade bland annat Kovalchuck för stora pengar och valde att lägga sin budget någon annanstans.

Det öppnade dörren till Folins tredje NHL-klubb på lika många säsonger. I sommar skrev han på ett ettårskontrakt med Philadelphia Flyers, ett kontrakt värt drygt sju miljoner kronor.

– Ja, nu blir det kust till kust. Philadelphia känns väldigt bra och det ska bli kul att spela med dem. De har ett intressant spel med skills överallt. De är kanske lite mer försvarsinriktade vilket passar mig bra och har samtidigt vassa forwards som brukar vara högt upp i poängligan.

Säsongen 2017/2018 slutade Philadelphia sexa i den östra konferensen i NHL men åkte ur Stanley cup-sluspelet efter förlust i åttondelsfinalen mot delstatsrivalen Pittsburgh Penguins. Christian Folin känner klubbens General Manager Ron Hextall sedan tidigare.

– Han har haft koll på mig ända sedan college och det känns tryggt. Jag tror ”Philly” blir bäst för min utveckling och jag hoppas ta ytterligare steg i karriären här.

27-åringen åker över till Pennsylvania i september och ska börja leta boende.

– Det blir att bo på hotell till en början, men det är nionde året för mig i USA om man räknar in college så jag är rätt van vid alltid det där. Philadelphia är en skön arbetarstad där man älskar hockey, en helt galen sportstad. Det blir många derbyn och många korta resor, säger Christian Folin.

Vill till Tre kronor

Just nu är han hemma på sommarlov. Bland annat tränar han skridskoteknik med Glader Powerskating, kör rejält på gymmet och passar även på att hjälpa till hos moderklubben Hanhals i Kungsbacka ishall.

– Det känns kul att kunna ge något tillbaka. Jag är nere i hallen någon dag och tränar med ungdomarna och minns själv sådana saker från när jag var yngre, hur stort det var. Kommer ihåg när Calle Johansson var nere och hälsade på oss på den tiden, det blev ju ett minne för livet.

Han tycker att den lokala hockeyn i Kungsbacka är på rätt väg.

– Den växer definitivt. Hanhals har etablerat sig i ettan och det är inte så lätt utan pengar, de gör ett riktigt bra jobb och skyndar långsamt. Sedan är många engagerade i ungdomslagen och det är härligt att se.

Årets missräkning för Christian Folin var att inte bli uttagen till Tre Kronor som spelade, och sedermera vann, VM i Danmark.

– Jag trodde jag skulle få chansen där och tycker jag hade kompletterat gruppen bra. Men de valde en annan riktning. Det var segt att inte få frågan men de vann ju turneringen så då är det svårt att klaga.

Ett stort mål framöver är att ta en blågul backplats.

– ”Garpen” (Johan Garpenlöv, assisterande coach Tre Kronor) hörde av sig nu och sade grattis till nya kontraktet. Så de har koll på mig. För min del gäller det att bara fortsätta gnugga på. Att spela i Tre Kronor är en dröm och jag blir bättre och starkare för varje år. Träning ger resultat, och jag tränar hårt.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Lirar på Forsgården

Namn: Christian Folin

Ålder: 27 år

Bor: Philadelphia, med start i september. Är ofta hemma i Kungsbacka på sommaren.

Familj: Pappa Martin som spelat allsvensk fotboll med Frölunda och Gais, mamma Susanne, bröderna Ludvig och Niklas som också spelar hockey.

Klubbar genom karriären: Hanhals, Frölunda, Minnesota Wild, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers.

Fritiden: Spelar gärna golf på Forsgården.