FBK krossar allt motstånd – elitserien kan bli dyr

Åtta omgångar är spelade. Och Frillesås BK leder sensationellt bandyallsvenskan. Vid ett avancemang till elitserien krävs ytterligare 2-3 miljoner i intäkter.

– Vi har känt en medvind ända sedan problemen med Kungsbacka kommun, säger ordföranden, Lars-Johan Svanström.

Under lördagen krossade Frillesås Lidköping hemma på Sjöaremossen. Men vi börjar med det som hände i onsdags.

Spelarna har precis skrinnat av den blöta isen på Sjöaremossen. Småkillarna ser upp till hemmaspelarna, som har förvandlats till stora idoler.

Nässjö, som har en egen hall och som Frillesås inte lyckades vinna över förra året, har besegrats med 4–3. Trots underläge 3–1 i paus.

– Vad vi gör om vi når elitserien? Ja, vad fasen gör vi då?! Haha! Det har vi inte tagit beslut om än, herregud. Vi vilar i detta så länge det går. Men vi känner att vi har vind i seglen. Det började redan förra året när vi hade politikerna i Kungsbacka kommun mot oss. Då var det många som fick upp ögonen för Frillesås BK och för sporten. Det har varit lättare att få tag i sponsorer och folk som vill stötta oss på resan, säger Lars Johan Svanström.

Efter sju omgångar leder Frillesås den nya rikstäckande allsvenskan i bandy. Trots att laget knappt har hunnit träna på fullstor plan och trots att Sjöaremossen fick is absolut sist av alla.

– Om det skulle bli elitserien så måste det till mer pengar. Det krävs ytterligare 2-3 miljoner kronor och det är mycket pengar. Ärligt talat vet jag inte om det går. Jag kommer från Dalarna. Där har de stora företagen gått in och stöttat rejält. Här nere pytsar företagen ut till många fler föreningar. Det är svårt att hitta en huvudsponsor, säger Lars-Johan Svanström.

Han vilar lite och fortsätter sedan:

– Men man ska aldrig säga aldrig. Vi har väldigt många små aktörer som hjälper oss. Ibland kan det vara bra att stå på en bred plattform istället för att ha en stor. Det kan gå.

Ordförande Svanström tycks uppe i det blå. Leendet går från öra till öra och det känns som att ingenting kan få honom att sluta le.

– Vi kommer från hockeyrinken. Jämför det med Nässjö som har en egen hall och har kunnat träna inomhus, torrt och fint och på stor is. Vi ska inte vara så här bra. Det ska inte gå att spela så här bra bandy så här långt söderut. Men killarna trivs så bra ihop. Även om vi har skittider i ishallarna och de är mer eller mindre ”döda” när de ska upp på jobbet klockan sex dagen efter, så är det ingen som klagar.

Spelande tränare Mattias Johansson är naturligtvis också överlycklig över starten. Han kostade på sig lyxen att bränna ett friläge i inledningen av matchen. Och trots underläge med 3–1 så vände Frillesås och vann – igen. Det är tredje matchen denna säsong Flammorna vänder ett underläge efter första 45 minuterna.

– Ännu en match där vi missar fina målchanser, inklusive mig själv. Det var jobbigt i första halvlek, rejäl motvind och en mjuk is, vi var lite trötta. Samtidigt så kände vi ett visst lugn när vi kom in i paus. Vi vet att vi har vänt förr. Alla i omklädningsrummet trodde att vi skulle vinna, säger Mattias Johansson.

Det där lugnet kan man väl komma långt med?

– Absolut. Samtidigt behövs det några sådana här segrar för att föda den känslan. Här hemma är vi obesegrade även under hela förra säsongen. Det ger ett jäkla stöd.

Inför säsongen sa du att att det kommer att dröja innan ni kommer igång. Men det här måste du väl vara nöjd med?

– Ja, poängmässigt är det långt över förväntan, självklart. Sedan har vi många tuffa matcher och det gäller att ta poängen i början. Vi ska vara fortsatt väldigt ödmjuka, säger Mattias Johansson.

Hans bror, Fredrik, satte två mål. Det gjorde även nyförvärvet Jesper Henriksson. Det var alltså de båda som stod för målskyttet i Frillesås.

– Vi var lite slappa bakåt och släppta in lite enkla mål i första halvlek. I paus sa vi att vi skulle bli lite tätare bakåt och samtidigt spela mer framför dem. Det gav resultat. Starten har varit fantastisk, men vi jobbar fortfarande med vissa delar som ska bli bättre, säger Jesper Henriksson.

Under lördagen spelade Frillesås en ny toppmatch – seriefinal hemma mot Lidköping. Det slutade med en förkrossande seger för FBK: 6–1. Fredrik Brandin satte tre mål och Frillesås fick äntligen utdelning på sina hörnor.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar