Får en kick av boxning

I en liten träningslokal i Kungsbacka tränar en av Sveriges bästa kickboxare. Marcus Johansson laddar för VM i Budapest.

– Jag åker dit för att ta guld, inget annat, säger han.

Det är inte helt lätt att hitta till träningslokalen på Kabelgatan i Kungsbacka. Insprängd i en industrilokal håller Kungsbacka Fight Club till.

Klockan är 17 denna tisdag då Kungsbacka-Posten har kommit på besök. De som ska träna kommer in en efter en och det är varmt i hallen tidigt.

– Då ska du vara här lite senare på kvällen, då kokar det ordentligt, säger Magnus Trommestad.

Han är tränare för Marcus Johansson och den som ska se till att det blir guld i Ungerns huvudstad. Johansson har siktet inställt på den ädlaste medaljen.

– Tror chanserna till VM-guld är ganska stora. Sen beror det lite på motstånd och lottning. Jag vill slippa möta ryssarna tidigt, säger Marcus Johansson.

Tränare Trommestad fyller i:

– Ryssland har ett väldigt starkt och stort landslag med många skickliga kickboxare.

Marcus Johansson tränar en till två timmar per dag. Jobbet som snickare och tre barn hemma förhindrar att det blir ytterligare träning.

– Om jag hade haft kickboxningen som yrke så hade jag nog tränat 2-4 timmar per dag. Jag kör mycket löpning, styrketräning och kampsport.

Magnus Trommestad berättar om adeptens styrkor och vad som behöver förbättras:

– Boxningen är han väldigt bra på. Marcus är en väldigt offensiv fighter, men behöver förbättra defensiven.

Något deltagande i Olympiska Spelen är inte att hoppas på. Kickboxning är inte med som OS-gren. Däremot finns en möjlighet att få en plats i World Games, en turnering för sporter som är godkända för OS, men som ännu inte är med på programmet.

– För att få en plats i World Games krävs en medalj på VM, men det hoppas jag kunna ta, säger Marcus Johansson.

Han är skandinavisk mästare och två gånger om svensk mästare, både i tungvikt och lätt tungvikt. Egentligen är mellanvikt Marcus Johanssons rätta klass, men där är han alldeles för överlägsen och saknar motstånd. Faktum är att han bara har förlorat en enda rond och har 24 segrar på lika många matcher.

– Målet är att tävla som proffs. Det finns bra galor i Sverige, men det är lättare att hitta sådana utomlands, exempelvis i Tyskland och Holland.En av dem heter Glory och jag har redan fått förfrågningar. VM är ett bra stopp på vägen mot de stora galorna, säger Marcus Johansson.

Under intervjuns gång börjar allt fler sluta upp till träningspasset. Klubben har 130 medlemmar och lokalerna är ganska nya. Fight Cluben flyttade in för två år sedan och efter ett halvår var det fullt.

– Vi står inför lyxproblemet att vi måste neka medlemmar. Det är redan trångbott. Vi har förhandlat om andra lokaler, men vi vill inte dra på oss några höga hyreskostnader eftersom vi vill kunna erbjuda låga avgifter till våra medlemmar, säger Magnus Trommestad.

Varför ska man träna kickboxning?

– Man tränar hela kroppen, allsidigt. Vi har både tävlande och nybörjare här, folk som vill träna upp sin kondition. En del vill inte slåss mot någon, då slår man på mittsar. Det är en väldigt högintensiv träning, säger Marcus Hansen.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar