Ny VM-succé av Bergand

En halvtimme innan matchen var hon spyfärdig. Men väl vid bordet visade Filippa Bergand ingen respekt. Trots att världens bästa stod på andra sidan.

Insatsen var så bra att hon fick en ny chans mot Polen.

Filippa Bergand från Åsa IF gör sitt första senior-VM, som spelas på hemmaplan i Halmstad. Mest fick hon nöta bänken. Men en skada gjorde att hon fick chansen – mot världens bästa pingisnation, Kina.

Mötte världens bästa

19-åriga Bergand ställdes dessutom mot giganten Ding Ning, världens bästa damspelare genom alla tider. Ding Ning har vunnit de tre senaste världsmästerskapen och är dessutom regerande olympisk mästare.

– Det var så klart skitkul, men jag var väldigt nervös innan matchen. En halvtimme innan den skulle börja var jag spyfärdig, berättar Filippa Bergand.

Men det var inget som syntes när matchen väl började.

– Jag har lärt mig att hantera nervositeten, det är något jag jobbar med ganska mycket. Men jag tycker jag gjorde det rätt bra och fick mycket beröm efteråt.

Faktum är att den unga svenskan skakade om den kinesiska muren lite grand. Men Ding Ning vann så klart ändå i tre raka set.

– Bollen kommer tillbaka hela tiden och det gör att ens egen teknik kanske blir lite sämre, men jag är nöjd ändå.

Många lovord

Lovorden kom från flera håll. SVT:s Staffan Lindeborg sa i direktsändning att han ”Var glad för att få ha upplevt en sådan här debut”. Motståndaren Ding Ning berömde också hon Filippa Bergand som ”en positiv och duktig spelare”.

Under fredagen väntar ny match för Filippa Bergand och Sverige – mot Polen.

– Polen har ett starkt och bra lag. Men jag vet faktiskt inte vad matchen gäller, jag bara spelar så får vi se efteråt, säger Filippa Bergand.

Hon ställdes mot polska lagets förstespelare, Natalia Partyka, och vann i tre raka set! Partyka är rankad på plats 60 i världen och Bergand som nummer 402..

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se