Etiopiska stjärnor öser in mål för KDFF

En av de bästa anfallarna från etiopisk fotboll i modern tid, samt en tidigare landslagskapten med brutalt målsinne. Det är vad den gamle Jitexbasen Lasse Classon hittat i Loza Abera, 20 och Tutu Belay, 32. Just nu öser de in mål för serieledarna i elitettan – Kungsbacka DFF.

Det är tisdag kväll och Kungsbacka DFF har träning på konstgräset vid Tingbergsvallen. Med frenesi går Tutu Belay och Loza Abera loss i den klassiska övningen kvadraten. Båda två är en stor del i förklaringen till att Kungsbacka DFF just nu leder elitettan med tre poäng och är på väg att uppfylla sitt mål om att nå allsvenskan. På sju spelade matcher har Loza Abera öst in hela åtta mål. Det är en sällsynt talang som nyligen nominerats till priset som årets bästa spelare i Etiopien och som enligt fotbollssajten soccerethiopia.net är en av de bästa anfallarna som landet någonsin fått fram. Just nu bor hon hemma hos Jitex tidigare ordförande Lars Göran ”Lasse” Classon vid Stensjön.

– Hon och Tutu kom hit i juli och jag har försökt hitta träningsmöjligheter för dem här och då ställde KDFF upp, säger han.

Fru från Etiopien

Upprinnelsen till historien om de båda etiopiskorna är att Lasse Classon har en fru från Etiopien. Under en resa dit fick den forne Jitex-ordföranden frågan om han inte kunde låta Tutu Bely få möjligheten att spela fotboll i Sverige.

– Jag fick frågan om henne först och svarade att jag vete sjutton. Men hon hade gjort 25 landskamper med det etiopiska landslaget och dessutom varit lagkapten så jag tänkte att vi gör ett försök.

Och på köpet fick han frågan om även Loza Abera kunde följa med, en spelare som smällt in hela 57 mål för sin klubb Dedebit FC i etiopiska högstaligan och som dessutom öst in 17 mål på 14 landskamper med U20-landslaget.

– Jag såg henne i tre matcher med sitt klubblag och då gjorde hon mål i alla tre.

Jobbade sig upp i KDFF

Vägen till KDFF:s A-lag gick först via träning med klubbens Gothia cup-lag. Allteftersom fick Kungsbackatränarna upp ögonen för dem.

– Det dröjde bara någon månad innan Kungsbacka DFF ville ha upp dem i A-laget, säger Lasse Classon.

Trivs gott i Kungsbacka

Och själva stormtrivs de i elitettanklubben.

– Vi är väldigt glada över att ha fått den här möjligheten, Kungsbacka är en väldigt bra klubb med bra och välkomnande spelare, säger Tutu Bely.

Nu hoppas de kunna hjälpa Kungsbacka DFF med drömmen om att kunna ta klivet upp till allsvenskan.

– Jag tror definitivt att Kungsbacka kommer att vinna serien och det skulle vara väldigt bra för oss.

Provspelade i Turkiet

De båda har spelat fotboll sedan de var sex år gamla. När de kom till Sverige fick de också chans att provträna med FC Rosengård och Piteå IF. Loza Abera har även provspelat med Antalya Spor i Turkiets högstaliga, men det blev KDFF som drog vinstlotten. Nu hoppas de kunna bli etablerade spelare i allsvenskan, antingen i KDFF eller kanske i Göteborg FC.

– Vi har hört mycket om den svenska ligan, den är väldigt omtalad i världen och det hade varit en dröm att få chansen att spela där, säger Tutu Bely.

Christopher Kullenberg Rothvall

Luza Abera

Ålder: 20 år.

Klubb: Kungsbacka DFF.

Position: Forward.

Mål: Åtta på sju matcher.

Bor: Vid Stensjön.

Tutu Bely

Ålder: 32 år.

Klubb: Kungsbacka DFF.

Position: Mittfältare.

Mål: Två på fyra matcher.

Bor: Vid Stensjön.