Kullaviksfostrade seglaren Emil Bengtson hårdsatsar nu på att ta OS-platsen i Laser Standard. Pressbild

Emil Bengtson hårdsatsar på OS

Sex frågor till Kullaviksfostrade seglaren Emil Bengtson, som nu hårdsatsar på att ta en OS-plats i klassen Laser Standard i OS 2020.

1 Du har seglat i 16 år, sedan du var åtta år gammal. Vilka är de största framgångarna hittills?

– I klassen Laser Standard, som jag tävlar nu, så har jag vunnit JSM, och 2016 vann jag Grand Prix-serien i Sverige i den klassen. Jag har också kvalat in på Världscupen förra året, det var ju självklart en stor framgång. Det betyder i praktiken att man är topp 60 i världen.

2 För den som inte kan något om segling, vad är Laser Standard?

– Det är en enmansbåt, jolle, alla som tävlar använder samma material. Det är en tajt klass med små marginaler. Varje dag innebär helt nya förhållanden. Blåser det mer än fyra meter per sekund så är det väldigt fysisk segling, med mycket taktik och strategi. Att tajma en våg fel kan plötslig betyda mycket på resultatet. Men det är väldigt rolig segling.

3 Förra året lade du seglingen på hyllan. Vad hände?

– Jag brände ut mig. Det var egentligen första gången jag hade ett uppehåll med seglingen sedan jag var åtta år gammal. Allt var en kombination av elitidrottsmiljön, studier på universitetet, hinna med att vila, koordinera logistik, få ihop ekonomin, vänner, flickvän och även delar kring min uppväxt där jag fått växa upp med en fantastisk bror som har autism. Det gick till slut inte att hitta en balans, drivet, lusten och energin tog slut. Det var ett oerhört tufft år, men samtidigt väldigt lärorikt, jag har en helt annan medvetenhet kopplad till mig själv nu.

4 Hur ser OS-satsningen ut?

– De senaste åren har jag tävlat internationellt, en elitsatsning på hög nivå. Men det innebär också att jag ofta är mer utomlands än hemma, man lever mer eller mindre i en resväska. I mars åker jag ner till Portugal för ett tolv dagar långt träningsläger, sedan är jag hemma en vecka innan vi är ett gäng som bilar ner till en Europacuptävling i Arcona i Italien. Vi kör autobahn ner, med båtar på trailerställning och på biltaket om det behövs.

5 Du slår fast att du vill ha ”roligt på vägen till OS”. Hinner man det på elitnivå?

– Det är en erfarenhet jag har med mig från det som hände förra året. För att jag i längden ska kunna hålla den motivation och drivkraft som krävs måste det finnas glädje. Det är en förutsättning för mig att ha ett bra team där bland annat vänner, sparringpartners, en supportande familj, och en tränare jag fungerar bra tillsammans med ingår. Hantering av konflikter, ge, ta kritik, öppenhet är något som ligger till grund för en bra samverkan. Mycket är bra men det finns en del att jobba på här också.

6 Fostrad i Kullaviks KKK, men du tävlar nu för GKSS. Varför?

– Jag seglade för KKKK tills jag var i 17-årsåldern, det är en ålder då många slutar helt med seglingen och elitidrott generellt. I GKSS finns en annan support för de som är lite äldre, också när det gäller ekonomin. Sedan har de tillgång till proffstränare, med erfarenhet av att segla OS. Kampen om en OS-plats är hård. Först måste Sverige vinna en nationsplats, sedan gäller en inbördes fajt mellan alla Laser Standard-seglare i Sverige där enbart en går vidare. Det är två och ett halvt år till OS, det gäller att vara bäst på slutet.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar