Ekonomisk kris i KDFF

Kungsbacka DFF är i en ekonomisk kris. Föreningen behöver en halv miljon kronor fram till årsskiftet annars riskerar damklubben att gå i graven. Alla löner till spelare och ledare är inställda och nu väntar ett stålbad under hösten för att rädda klubben.

KDFF går som tåget rent sportsligt. A-laget slåss i toppen av Elitettan och närmar sig Damallsvenskan med stormsteg. Men ekonomiskt upplever klubben sin värsta kris någonsin.

– Läget är akut. Vi måste ha in 400 000–500 000 kronor fram till årsskiftet för att överleva, säger klubbens Christer Björkroth.

Björkroth har varit både ordförande, sportchef och klubbchef inom KDFF och involverad sedan klubben grundades 2012. Det har varit en ständigt jakt på pengar och läget är nu värre än någonsin.

– Ekonomiskt är det brutalt tungt just nu, KDFF har aldrig upplevt en tuffare situation. Nu gäller det att slåss för klubbens överlevnad, säger han.

Tre faktorer bakom

Bakom krisen ligger tre faktorer. Först ett uteblivet centralt tv-avtal som gav ett tapp på 200 000 kronor. Sedan en felsatsning på ett dansbandsevent som gav ett minus på 150 000 kronor. Slutligen en ny sponsorlösning som lades ut på entreprenad och havererade, enligt Björkroth.

– Det här påverkar oss oerhört. Vi har ställt in alla löner och ersättningar till spelare och ledare och alla måste nu kämpa gratis i denna svåra stund, säger Christer Björkroth.

Vad gör ni för att lösa krisen?

– Vi har startat en ny marknadsgrupp där Henrik Svartborn (försäljningschef ÖIS) varit med som bollplank. Där har vi fått in spännande personer med ett jäkla driv. Det känns hoppfullt och ett sätt att ta befälet själva igen.

Vad hände med er förra sponsorlösning?

– Vi valde inför året att lägga ut marknadssidan på ett företag som tog en provision på varje sponsorkrona de hittade. Det var för att vi inte hade tid eller personal för att jaga sponsorer. Den lösningen misslyckades totalt när det gäller nyförsäljning och nu måste vi återta greppet om marknadsbiten.

Och vad hände med dansbandsgalan?

– Projektledningen för eventet klarade inte av sitt jobb. Det såldes alldeles för få biljetter och i stället för att dra i handbromsen så genomfördes galan med ett kraftigt minus.

Behöver stöttning

Det är inte första gången föreningen behöver hjälp. Både 2016 och 2017 såg det illa ut men klubben redde ut stormen.

– Vi får ingen ekonomisk stöttning alls från kommunen, vi får bara fakturor från dem. Jämför jag med Böljan i Falkenberg så får de 300 000 kronor i ett nödvändigt bidrag av sin kommun och idrottsklubbarna i Falkenberg betalar dessutom cirka 30 procent mindre i taxor för planhyror. Det är en stor skillnad, säger Christer Björkroth och tillägger:

– Detta är genomgående i alla elitföreningar i Sverige både på damsidan och herrsidan där de har förstått att spets föder bredd. Barn och ungdomar måste ha förebilder och visioner, de behöver något att sikta mot helt enkelt.

Kan vara slutet

KDFF ligger nu trea i tabellen efter söndagens segermatch på Tingbergsvallen, 2–1 över AIK där forwarden Karin Lundin avgjorde på övertid assisterad av Klara Andrup.

En uppgång till Damallsvenskan är ett realistiskt mål redan till hösten och därmed spel i högsta ligan säsongen 2019. Men då behöver finanserna vara i ordning.

– Det är vår dröm men vi kan inte gå upp med ett negativt kapital. Nu behöver vi allt stöd vi kan hitta. Bara att fler folk kommer till Tingbergsvallen och kollar när vi spelar hjälper oss rejält. Jag hoppas hela Kungsbacka vill stötta oss och damfotbollen, säger Christer Björkroth.

Vad händer om ni inte får in pengarna?

– Jag vågar inte ens tänka på det. Vill det sig illa så är det slutet för KDFF.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se