Eddie Karlsson kör för sin framtid

Fjolåret blev ett misslyckande. Men nu har Eddie Karlsson fått en nytändning. Han ska tävla i enduro – extrem-enduro. Till helgen avgörs en ödestävling för honom.

– Jag kör för min framtid, säger han.

Förra säsongen tillhörde Eddie Karlsson ett franskt team. Satsningen var stor, men av det blev det ingenting. Väl på startlinjen gick det inte som den flerfaldige svenske mästaren ville.

– Jag hade en specialtränare och egen coach. Har aldrig tränat så mycket inför något som jag gjorde förra året. Men jag tror att det där knäckte mig redan innan vi hade börjat tävla, det blev för mycket, säger Eddie Karlsson.

Och i teamet fanns inga svenskar utan bara fransmän. Kommunikationen var bristfällig och Eddie beskriver det som ”ett kaos”.

– Hade jag haft möjlighet att bryta kontraktet så hade jag gjort det, men det fanns inga möjligheter att komma ur det, så det var bara att köra klart säsongen. Jag satsade verkligen stenhårt, men det blev precis tvärtom.

Nu har han fått en nykick. Eddie Karlsson står på egna ben utan att ha något team i ryggen. Till helgen bär det av till Alèz i södra Frankrike, nära gränsen till Spanien. Det är hans första tävling i enduro.

– Det är en nysatsning. Jag har precis börjat med enduro och är alltså nybörjare. Jag har alltid velat köra cross, men skaderisken är för hög. Farsan sa att jag kunde få börja med cross när jag blivit svensk mästare i trial. Det blev jag ganska snabbt, men crossen har uteblivit. Nu kör jag enduro vilket är ett slags mellanting, säger Eddie Karlsson.

Att inte ha något team i ryggen gör att han kommer att få bekosta allt själv. Och ta ledigt från jobbet där han monterar lyftmaskiner till Volvobandet.

– På det viset blir den här tävlingen väldigt viktig, nästan avgörande för mig. Det är väldigt dyrt att bekosta detta själv och jag går mer eller mindre på knäna. Men om jag gör ett bra resultat i Frankrike så kan det öppna dörrar och komma några bra erbjudanden.

Hur viktigt är det att få ett team att åka för?

– Jag är en av få som inte har klart med något team, men jag har sagt att jag inte ska hasta fram något. Det är viktigare att det blir rätt och känns rätt. Men skulle rätt team vara intresserade, så vore det så klart rena drömmen.

Eddie Karlsson har valt att satsa på extrem-enduro. En ny sport där många före detta trial-förare håller sig i framkant. Men precis som namnet avslöjar så är det en mycket tuff gren. Av 3 000 startande brukar bara runt 20 komma i mål.

– Så tufft är det. Jag är självklart rädd att inte ens ta mig i mål. Det är en oerhört tuff terräng och kräver väldigt mycket av den som kör. Sporten är ny och växer allt mer. Jag har sagt att jag ska ta ett mellanår med trialen, säger Karlsson.

I april 2015 kraschade han mot en klippsten och fick flera frakturer i ansiktet med sammanlagt elva metallplattor inopererade. Från den skadan känner han idag ingenting. Men han har varit sjuk med en efterhängsen förkylning, ett virus. Förhoppningsvis ska han vara helt återställd till helgens tävling.

– På jobbet har de sagt att det är något virus som går. Det är en förkylning som inte vill släppa. Det gäller att vara i absolut toppform när man kör den här tävlingen. Det är en varvtävling som pågår i sju timmar. Om inte kropp och huvud är i trim så orkar man inte helt enkelt. I min klass är det 300 startande, flest antal varv vinner. Jag hoppas att jag har bra chanser. De borde vara lika bra som alla andras möjligheter, säger Eddie Karlsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Eddie Karlsson.

Född: 25 december 1994.

Bor: Gällinge.

Aktuell: Som nybliven förare i extrem-enduro.

Relaterade artiklar
Fler artiklar