Toni Johansson, färsk tränare i HK Aranäs. Foto: Jonas Löfvendahl

”Det är upp till oss att få igång publiken”

Hälften av Toni Johanssons debutsäsong i Handbollsligan är gjord. Men trenden är tung. HK Aranäs har åtta raka förluster och nu ska den rekordunga tränaren vända trenden.

Toni Johanssons första säsong som tränare på högsta svenska nivå har varit tuff. I början var uppståndelsen stor. Frågorna haglade om hur en blott 26-årig Stockholmare kunde ta över efter rutinerade Jerry Hallbäck som bytte HK Aranäs mot IFK Ystad efter nio säsonger i Kungsbackaklubben.

– Jag fick lägga mycket energi på allt runt omkring. Det tog kraft mentalt. Allting är större här om jag jämför med Tyresö och Allsvenskan. Samtidigt är det fortfarande samma sport, samma boll, samma plan på 40 gånger 20.

Halva säsongen är avklarad. Bottentippade Aranäs har vunnit fyra av 17 matcher. Laget harvar i den södra delen av tabellen.

– Godkänt, varken mer eller mindre. Sen svider fortfarande vissa förluster som Helsingborg och Ricoh. Matcher vi skulle ha vunnit. De ligger där och grämer mig i bakhuvudet. Då hade vi haft tolv poäng istället och säsongen hade varit väl godkänd.

Har du dragit några lärdomar?

– Jag måste bli bättre på att släppa matcherna och titta framåt. Jag är fortfarande så less på Helsingborg och Ricoh matcherna, det måste jag lära mig att släppa och lägga energi på rätt grejer.

Hur tuff har första tiden varit för dig?

– Jag har krigat på bra och kommit in i det. Sen har jag inte sovit gott alla nätter, så är det.

Har du någon mentor att snacka med?

– Jag pratar mycket med Dennis Sandberg, han är förbundskapten för P00/01 där jag har fått äran att hjälpa till. Vi sms:ar eller snackar nästan varje dag. Mest om livet i stort. Han är ett bra stöd.

Tre skärmar igång

Toni Johanssons spelarkarriär tog slut redan som 21-åring. Den talangfulla mittnian, född samma år som Andreas Nilsson, Mattias Zachrisson och Rickard Lönn, fördärvade axeln och satsade på tränarkarriären. Redan från start var han en perfektionist, på gott och ont.

– I grunden är det min vinnarskalle som styr. Jag vill ha full koll.

Han ser utan undantag varje match i Handbollsligan.

– Ibland har jag tre skärmar igång samtidigt för att hinna med. Kör två gånger hastigheten för att kunna plöja igenom matcherna. Så slipper jag bli överraskad när vi sedan möter lagen.

Aranäs har gjort minst mål av alla ligans lag med ett snitt på 24 gjorda per match. Defensivt har laget släppt in över 28 mål per match.

– Tekniska fel korrelerar oerhört väl till antal vinster. Håller vi oss runt tio eller under så är det bra. Hamnar vi på 17-18-19 tekniska fel så spricker det. Vi måste minimera dem och vara trygga i vårt spel. Bakåt är vi bättre än tidigare år tycker jag, stabilare med tydligare roller.

Bygger för framtiden

Hemmaspelet har varit en besvikelse. Två segrar på åtta matcher bygger ingen borg. Enligt tränaren jobbar man hårt för att hitta tillbaka till den krigarmentaliteten som tidigare år gjort Aranäshallen till en mardrömsarena för motståndarna.

– Det är upp till oss att få igång publiken, vi pratar om det i gruppen. Tillstånd smittar och om vi visar attityd från minut ett så är publiken bakom oss varje steg. Det vet vi. Hur vi ser ut, hur vi beter oss på planen spelar roll.

December är en hård månad. Dubbelmöten mot Kristianstad och två viktiga bottenfajter mot IFK Skövde. Bland spelarna måste Daniel Bergqvist leverera i mål och Pontus Mellegård, Philip Jonsson och August Wiger ute på plan.

– August är den spelare som har utvecklats mest under min tid i klubben. Han har potential att bli riktigt, riktigt bra. En toppspelare på sikt.

Tränare Johanssons filosofi handlar om att få alla spelare delaktiga. Få dem att ta ansvar.

– Jag ger inte alltid positiv respons på det som redan är bra. Jag tjatar mest om det som spelarna måste utveckla. Är jag tyst på en träning eller match så är det jäkligt bra.

Under årets säsong har Toni Johansson redan blicken på nästa, letar nyförvärv och bygger organisation. Han ser en ljus framtid för HK Aranäs om klubben bara överlever årets elitsäsong.

– Vi ska hänga kvar och sedan bygga framåt. Jag vill att Aranäs ska kliva på. Redan nästa säsong ska vi sikta på slutspel. Jag tror stenhårt på detta.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Saknar inte köerna

Namn: Toni Johansson

Ålder: 27 år

Bor: Kolla

Yrke: Tränare HK Aranäs.

Familj: Flickvän Mikaela Geberg, som spelar i klubbens damlag.

Klubbar som tränare: Tyresö 2012-2016, Aranäs 2017-

Kontrakt med Aranäs: 2+1 år.

På fritiden: Golf och trav. Ska bli medlem i Forsgårdens golfklubb.

Övrigt: Utbildad mellanstadielärare.

Det bästa med Kungsbacka: – En väldigt fin stad överlag och jag älskar att slippa Stockholmstrafiken. Här finns inga köer.

Det sämsta med Kungsbacka: – Här saknas längre motionsspår. Jag joggar 3-4 gånger i veckan och det finns bara korta 2-3 kilometerspår.

Relaterade artiklar
Fler artiklar