”Det är något speciellt med att köra bil fort”

Fem frågor till Emelie Bergbom, 24-årig folkraceförare som tävlar för Fjärås Motorklubb och som nyss kommit hem från Bilsportförbundets Tjejläger på Bosön i Stockholm.

Tjejläger – vad innebär det?

– Det är som det låter, en tvådagars utbildning för kvinnliga förare, som arrangerades av Svenska Bilsportförbundet, på idrottsrörelsens konferenscenter på Bosön utanför Stockholm. Vi var nog ett 50-tal tjejer, förare från alla klasser, från gokart och rallycross, till folkrace eller tjejer som var kartläsare. Utbildningen varierade, med föreläsningar och fysträning, till att vi fick åka ut till Arlanda testbana och köra crosskart och gokart och testa standardbilar. Det var väldigt givande och roligt.

Vad var den viktigaste erfarenheten?

– Oj. Det var så mycket. Mest inspirerande var nog föreläsningarna av kända tjejer i motorsporten, Magda Andersson som EM i rallycross, eller Lisa Johansson, mekaniker i STCC-racingen. Det var jättespännande att höra om deras resor och hur de tagit sig fram till sina positioner inom sporten.

Hur vanligt är det med kvinnliga förare?

– Inom folkrace, som jag tävlar i nu, är det inte jättevanligt med kvinnliga förare. Det händer att det inte finns nog med förare för att starta i damklassen och att vi får tävla med veteranförarna. Tidigare körde jag rallycross, där var det ännu mer ovanligt med kvinnliga förare.

Hur hamnade du på folkrace?

– Rallycrossen är en ganska dyr klass att hålla på med, så av olika skäl valde jag att avveckla den satsningen. Nu kör jag folkrace, det är enklare och billigare, men fortfarande väldigt kul. Sedan är det ju lite av en familjegrej också, både min bror och hans tjej kör folkrace.

Dina mål i årets tävlingar?

– Att köra så bra som möjligt i de tävlingarna som kommer. Ett mål är väl också att så småningom komma tillbaka till rallycrossen, men det kräver stora satsningar på att hitta sponsorer och samarbetspartners. Jag jobbar på det.

Sista frågan – vad är det roligaste med motorsport?

– Det är svårt att förklara, men det är något speciellt med att köra bil fort. De flesta som provar brukar snart vara fast. Det är en häftig känsla att sitta bakom ratten i ett race och tävlingsadrenalinet sprutar, det är en cool sport.

Mats H Ljungqvist