De firade med ett guld – och nu väntar VM

Team Spirit fyller 30 i år – och firade med ett JSM-guld på hemmais.

– Det känns jättestort, säger tränaren Malin Heidenfors.

Nu väntar junior-VM i Zagreb för de nyblivna mästarna.

När SM i synkroniserad konståkning avgjordes i Åby ishall slog Team Spirit till med det bästa fria programmet någonsin – och den högsta totala lagpoängen.

Det bäddade för att laget, som består av åkare från såväl Mölndals KK som Kungsbacka KK, åter blev svenska mästare på juniorsidan. Senast det hände var för två år sedan. Det var också första gången i Team Spirits historia som det blev guld i ett nationellt mästerskap.

Men efter en silverplats i Borås i fjol är Team Spirit tillbaka på tronen:

– Det här är nästan som ett helt nytt lag. Halva truppen är ny sedan i fjol och jag tror att det är fyra stycken kvar från när vi tog guld så det känns helt klart jättestort.

Truppen består totalt av 23 åkare, i åldrarna 15-20 år, och tre ledare: Under säsongen tränar den fem dagar i veckan i såväl Mölndal som Kungälv. Passen är varierade, vissa är på is, vissa är fokuserade på mental träning. Men truppen tränar alltid samlad.

– Den här sporten är beroende av att alla är på plats. Ungdomarna lägger ned så mycket tid, säkert femton timmar i veckar. Men det krävs ju mycket tid för att lyckas i den här sporten, påpekar Malin Heidenfors.

Och lyckats har Team Spirit gjort. Efter att seniorlaget tagit flera pallplatser i SM under 90-talet har det nu etablerat sig på juniorsidan. Team Spirit har gjort många framträdanden i JVM-sammanhang och snart väntar ytterligare ett, i Zagreb i Kroatien 16-17 mars.

– Vi åker dit och hoppas göra två riktigt bra åk så får vi se hur långt det räcker. Medalj är inte ett realistiskt mål, men vi har blivit nia flera gånger och det är en placering som vi vill förbättra, säger Malin Heidenfors.

Hon nämner nationer som Ryssland, USA och Kanada bland de ledande nationerna i världen.

– Ryssland är i en klass för sig. Men så har vi Finland också. Sporten är enormt stor där med TV-sändningar från tävlingar och det är ditåt vi också strävar, berättar Malin.

Ur ett internationellt perspektiv kanske det inte dröjer så länge innan synkroniserad konståkning blir en OS-gren.

– Det jobbas stenhårt med att få med det på OS-programmet. Det var ett stort mål att få med det till 2018. Men det blev nej tyvärr. Nu försöker den Internationella Skridskounionen få med det till 2022. Någon gång blir det säkert en OS-gren, men frågan är när?

I Sverige är det en fortfarande en relativt liten sport. Det är i huvudsak tjejer som är aktiva, men det finns undantag.

– I Finland vet jag att det finns ett helt lag bestående av killar. Vi har haft några få aktiva som varit med i Team Spirit genom åren. Men killar är hjärtligt välkomna, säger Malin som kan glädjas över att intresset för synkroniserad konståkning växer bland barn och ungdomar i närområdet.

Det bidrog till att Mölndal och Kungsbacka kunde ställa upp med ytterligare två lag på SM-tävlingarna i Mölndal. Team Happiness blev riksmästare i den yngsta klassen (9-13 år) och Team Together tog brons i USM.

Lars Aronsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar