Dags för match för Hanhals tjejer

I morgon skrinnar Hanhals Hockeytjejer ut för att möta Skärgårdens HC i vad som kan vara den första dammatchen på åtta år. – Historiskt, men det viktigaste är att tjejerna har kul därute, säger lagledaren Hanna Pehrsson.

Laget är frukten av den senaste tidens dam-hoc-keyboom, där Hanhals haft en stadig skara tjejer som tränat hockey tillsammans. Nu är det dags för match, när Hanhals reser till Öckerö för bortamatch mot Skärgården. Lagledaren Hanna Pehrsson är fylld av förväntan.

– Det här ska bli jättekul och fantastiskt spännande. Jag tror att det är minst åtta år sedan sist ett tjejlag från Hanhals spelade match, säger hon.

Klubben hade när säsongen började ett tiotal tjejer som tränade tillsammans. Under hösten har antalet vuxit och idag samlar laget fjorton tjejer, födda mellan -05 och upp till -08, samt ytterligare 5 tjejer födda -09 och -10 som tränar regelbundet.

Ytterligare ett antal tjejer har varit och testat några träningar. Intresset har vuxit stadigt.

– En del har spelat några år och tränat med killarna, andra har kommit med senare, så det är en bred trupp i åldrar. Det är ont om målvakter, så vi kommer få låna en målvakt från Hovås, eller så kommer någon av killarna att hoppa in, säger Persson.

Har klubben med sig

Och damhockeyn har klubben bakom sig. För några helger sedan var Hanhals en av alla klubbar som deltog i World Girls Ice Hockey Weekend, med öppen ishall för intresserade som ville pröva på. Den sista månaden har tjejerna haft två egna ispass i veckan.

– Vi får istider precis som de andra lagen, med två veckors varsel, vi har väldigt fin stöttning från klubben och vi har fått dem att börja tänka damhockey, säger Hanna Pehrsson.

Att träningstiderna inte har fasta dagar är inte bara en nackdel, menar lagledaren.

– Många av tjejerna har andra aktiviteter men i och med detta så krockar inte hockeyträningen alltid med något annat engagemang, säger Hanna Pehrsson.

De gånger det inte går att få tid på isen hänger de på hockeytjejerna i Hovås och har gemensam träning.– Eller till Frölunda, som också har en fin satsning på hockeytjejer.

– Vi försöker hitta samarbeten så vi kan få detta att växa och få till en helt ny damhockeygeneration, säger Hanna Pehrsson.

Stort nätverk

Tjejhockeyn har ett brett och gediget nätverk för att hitta istid och träningsmöjligheter över gränserna. Göteborgs Ishockeyförbund ordnar regelbundet tjejhockeyträffar där tjejer från alla distriktets klubbar samlas för att träna eller spela matcher i form av poolspel.

– Man anmäler sig någon dag innan, till exempel vilka tjejer man har och att de är födda -08 till -10 och sedan sätter man ihop laget på plats och spelar. Det är ett sätt att få känna på hur det är att spela med fulla lag, säger Hanna Pehrsson.

Hur går det i matchen?

– Det enda de vill är att spela match. Resultatet är sekundärt. Det allra viktigaste är att de har väldigt roligt och känner att de gjort sitt bästa, säger Hanna Pehrsson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@

kungsbackaposten.se