Christian är 100 när bollen kommer i 200

Andra klubbar har målvaktstränare. Inte Frillesås Bandyklubb. Christian Axelsson har fått lära sig det mesta själv. Resultatet: han har släppt in minst mål i allsvenskan och laget toppar tabellen.

– Det verkar som att jag gör saker rätt, säger han och ler underfundigt.

Klockan står på kvart över sex på torsdagskvällen. Fortfarande är det en timme innan träningen ska börja. På Sjöaremossens is finns spelare i grannklubben Sunvära, Christian Axelssons moderklubb. Han är redan på plats.

– Jag gillar att vara i god tid och förbereda mig väl. Det tar lite längre tid för mig att byta om. Å andra sidan slipper jag att linda klubbor, säger Christian Axelsson.

Ett tag var han nära att lägga av. Christian spelade med Sunvära SK i division ett, men var inte det självklara förstavalet i kassen.

– Vi var två bra målvakter som delade på ansvaret och stod varannan match. Det gav mig ingenting och jag tappade suget helt enkelt. Vi var två målvakter och ytterligare en målvakt på väg in, så det kändes som att jag var färdig med det. Jag hade ju hållit på i tio år. Men när Frillesås hörde av sig blev jag sugen igen.

En övergång mellan de rivaliserande klubbarna Sunvära och Frillesås var helt otänkbart förr i tiden. Att byta klubb mellan de rödblå och grönsvarta kunde få som följd att man fick onda ögat och rentav åkte ur jaktlaget.

– Jag vet att det var tufft förr. Det fick man alltid höra att så ska man inte göra, men det var flera innan mig som hade gått den vägen. Det var inget speciellt. Nu samarbetar klubbarna bra också, säger Christian Axelsson.

Det är helt skilda världar inom bandyn. Att Frillesås BK inte har samma förutsättningar vet vi sedan tidigare. Men det innefattar även målvakterna.

Christian Axelsson har inte någon målvaktstränare, som andra klubbar har. Istället är han autodidakt och har fått lära sig själv.

– Någon gång har Andreas Bergwall (landslagsmålvakt) varit i Surte och hjälpt till när vi tränat där. Han skällde inte ut mig, så något rätt måste jag ha gjort i alla fall. Jag har faktiskt inte haft målvaktstränare någon gång under hela min karriär, säger Axelsson och skrattar.

Hur har du lyckats så här bra?

– Jag har gjort lite som jag känner för. Det har blivit som det blivit, men det har ju fungerat bra hittills.

Inför den näst sista omgången har han släppt in minst mål i allsvenskan.

– I år får jag tacka försvaret för att vi har släppt in så få mål. I många matcher har det varit väldigt lugnt och inte så mycket att göra. Försvaret börjar ju ända uppifrån och innefattar hela laget.

Christian Axelsson har förutom bandy även spelat fotboll med Norvalla IF, som back. Men faktiskt även som målvakt under en kortare period.

– Det var alldeles för stort mål, haha. Jag stod några B-lagsmatcher, men det var inget för mig.

Men det här med bandymålvakt… Det är kallt, få skydd och bollen kommer jättesnabbt. Varför utsätter du dig för det?

– Jag har fått frågan massvis av gånger, men jag har inte hittat något riktigt bra svar än. Fryser gör jag aldrig, så mycket kan jag säga. Då får det vara väldigt kallt och blåsa mycket, säger Christian Axelsson.

Han hade inte riktigt bestämt sig för att fortsätta inför förra säsongen, men ledarna i Frillesås BK övertalade honom.

– Det var väl inte helt hundra på att lägga av, men vi har två små barn och det gäller att få ihop privatlivet också. Jag har tur som bor nära Sjöaremossen, har inte så långt att åka till träningarna. Det blir mycket barnpassning och jag får tacka föräldrar och svärföräldrar att det funkar.

Varför är ni så bra i år?

– Vi är ett gött gäng och har i stort sett samma gäng som förra året. Vi har blivit rejält sammansvetsade.

Fixar ni uppflyttning redan nu på lördag mot Gripen?

– Det får vi verkligen hoppas, det hade varit jätteroligt. Sen hoppas vi på en jättefest här hemma den 24 februari. Då hoppas jag det kommer mycket folk, det har ökat ordentligt på sistone och man märker av ett rejält intresse, säger Christian Axelsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Christian Axelsson

Ålder: 31.

Yrke: Träansvarig på Derome.

Bor: Stråvalla.

Familj: Sambon Emma Fagerell. Dottern Ella, snart 6, och sonen Leo, 4.

Intressen: Sport. Håller hårt på Arsenal i fotboll.

Så avslutas allsvenskan

I bandy är det tvåpoängssystem. Frillesås leder med tre poäng och med två omgångar kvar är det fyra poäng att spela om.

FBK har kvar att möta:

Gripen (borta) 17/2 klockan 16.

Tranås (hemma) 24/2 klockan 16.

Relaterade artiklar
Fler artiklar