Calle trivs på hemmaplan

Calle Johansson är en av svensk ishockeys stora hjältar. KP mötte 51-åringen på hemmaplan och snackade om hockeysuget, familjelivet och Hanhals grymma målvakt. Samt kallduschen i Sydkorea.

Det är en klar decembermorgon i Onsala. Solen speglar sig i den mörka Kungsbackafjorden. Hemma hos Calle Johansson stryker katten Sune runt fatet med kanelbullar.

– Han gillar att vara med. Jag är allergisk och får kämpa med lite andnöd, säger Johansson och häller upp kaffet.

Med 17 NHL-säsonger som stabil back i Buffalo Sabres, Washington Capitols och Toronto Maple Leafs bakom sig är pälsallergi inget som skrämmer slag på Calle Johansson. Så han har en hund också.

– Här kommer Maja. Men hon är en portugisisk vattenhund och fäller inte, passar mig bra, säger han och klappar om den pigga vovven.

Den förra hockeyliraren pustar ut efter en höst fylld av jobbresor där han varit med Samsung och Canal Digital i USA.

– Jag öppnar dörrar och snackar hockey. Det kan vara en grupp säljare som vunnit en resa eller en företagsledning som får chansen att åka över. Jag är ingen lekledare utan snackar lite mer seriöst om hockeyn där borta.

Nu väntar vintervila i stugan i Sälen. En favoritplats för Calle Johansson.

– Jag åker dit innan jul och stannar ett bra tag. Vi har mycket vänner där uppe och sedan kan jag uppskatta lite ensamtid också, vara ute med hunden och njuta av snön.

Hur ser annars en vanlig dag ut för dig?

– Jag går upp tidigt, alltid vid 05.30. Sedan tränar jag på gym med några kompisar i Kungsbacka, kommer hem och går ut med hunden. Sedan fyller jag dagarna med saker jag vill göra.

Vad kan det vara?

– Barnens mormor är 95 år och bor nere i Åsa, så jag kan åka och hälsa på henne. Jag har en dotter i Umeå och två döttrar i Stockholm och kan spontant åka och träffa dem. Det är kvalitet, att umgås med familj och vänner.

Har du ett sug tillbaka till ishockeyn?

– Det finns en grej som ligger och pyr. Det är att jobba specifikt med spelarutbildning i ett lag. Jag vill inte vara tränare, det har jag testat några gånger och det är inte riktigt min grej. Men att jobba och utveckla spelare på tu man hand hade varit jäkligt kul.

Blev en kalldusch

Calle Johansson har även en framgångsrik tid som tv-expert bakom sig. Senast var han med i rutan i vintras, när OS avgjordes i Sydkorea.

– Det var kul och intensivt, du tänker hockey konstant i en månad. Annars längtar jag inte tillbaka till tv. De jobben var ofta på lördagar och söndagar och man försakade helgerna. Då vill jag heller vara med min fru och mina kompisar, det är ju då de är lediga.

OS-jobbet slutade med kalldusch. Calle Johansson hade lovat att bada i Japanska havet om Sverige föll mot Tyskland i kvartsfinalen. Sverige torskade, Calle badade.

– Det var mitt i februari. Fyra grader i vattnet. Helt sinnessjukt kallt. Som tur var det hyfsat väder den dagen med lite solsken, annars hade jag väl frusit fast där borta.

Han har fortfarande svårt att acceptera Tre Kronors förlust mot tyskarna.

– Man kan förlora mot alla lag, men de borde inte ha förlorat den matchen. De hade mötts tidigare i turneringen och Tyskland spelade på samma sätt i varje match. Det var ett bra lag, men också ett väldigt lättläst lag. Jag ska inte gnälla men det kändes busenkelt att göra motdrag mot deras taktik. Svenskarna gick i fällan hela tiden, det finns ingen ursäkt.

Gillar Söderblom

Johansson spenderade 15 säsonger i NHL-laget Washington Capitols som spelare och två säsonger som assisterande coach. I vintras vann laget sin första Stanley Cup.

– Det betydde enormt mycket för staden. Där finns mängder av supportrar som suktat efter sportframgångar, varken Redskins i NFL, Wizards i NBA, Nationals i baseboll eller Capitols i hockeyn hade vunnit något på hur länge som helst. Det var stort.

Han började själv i KBA 67 och följer än i dag Kungsbackahockeyn.

– Jag är ganska ofta nere i hallen och kollar när Hanhals spelar. Det ser bra ut och jag hoppas samarbetet med Frölunda bär frukt. Frölunda måste släppa några lirare för att det ska funka.

Någon spelare i Hanhals du gillar extra?

– Målvakten (Arvid) Söderblom är överjävligt bra. Jag ser ett grymt spelsinne och ett stort lugn. Han gör sina räddningar, finns där på returerna. Han flaxar inte omkring utan är gott stabil. Han räddade Hanhals i början och höll dem kvar i matcherna. Laget har känt tryggheten och växt med den, blivit bättre hela tiden.

2019 – vad händer då för Calle Johansson?

– Det rullar på! Jag trivs så enormt bra med livet och allting. Jag missade mycket med barnen när de var små och vill passa på att njuta av allting nu när jag kan.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Älskar längdåkning

Namn: Calle Johansson

Ålder: 51 år

Bor: Onsala, längs fjorden.

Familj: Hustrun Karin, samt de utflugna barnen Rebecca, Susanna och Madeleine.

Hockeymeriter: 2 VM-guld, 17 NHL-säsonger varav 15 i Washington Capitals, SM-guld med Björklöven, yngste back (16 år) i elitseriens historia.

Gillar längdskidor: ”Det är något med snön, träningen och friheten. Jag har åkt två Vasalopp, umgås en del med Daniel Tynell och har en grym respekt för längdåkare.”

Tvåa genom tiderna

När KP:s Jan Hansson listade Kungsbackas 50 största idrottare genom tiderna, hamnade Calle Johansson på en andraplats.

1. Glenn Strömberg – fotboll

2. Calle Johansson – ishockey

3. Hasse Jeppson – fotboll

4. Emma Green – höjdhopp

5. Sophie Gustafsson – golf