Cajsa Soberon vill ta revansch

2018 var året då Cajsa Soberon och hästen Cornelia skulle hoppa rakt in i den blågula eliten. Istället blev säsongen spolierad av skador. Nu blickar de framåt. – Det är vår tur att ha medgång, säger Valldaryttaren.

Cajsa Soberon går över den leriga stallplanen medan vakthunden Eddy, modell liten men tuff, håller koll på omgivningen. Cajsa leder sin topphäst Cornelia tillbaka till stallet. Det tioåriga stoet har haft ett kämpigt 2018 och är först nu tillbaka från skadebekymmer.

– Vi hade en fantastisk säsong 2017 och kom med i landslagets utmanartrupp. 2018 skulle blivit vårt år men istället blev det ett riktigt mellanår, säger Cajsa Soberon.

Cornelia gick omkull på asfalt och skadade gaffelbandet i frambenet. Men det tog tid innan de förstod hur allvarlig skadan var.

– Hon är en riktig kämpe som aldrig säger nej utan bara kör på. Här visade hon aldrig någon smärta utan kämpade in i det sista. Jag kände bara att hon inte var sig själv.

När de väl förstod skadans omfattning förvandlades årets tävlingssäsong till en rehab-resa. Efter fem månader med lätt skritt och lugn behandling är Cornelia äntligen tillbaka. Ekipaget siktar nu på 2019, då vill Cajsa Soberon ta revansch för årets motiga säsong.

– Nu har jag grottat ner mig i motgångar och är på väg upp igen. Det stärker mig i det långa loppet och jag kommer ur processen som en bättre ryttare. En karriär handlar om 90 procent motgång och 10 procent medgång. Det är vår tur att ha medgång, säger 20-åringen.

Vill till Falsterbo

Landslagschefen Svante Johansson har ofta kontakt med Soberon och nu gäller det att ta sig tillbaka till den blågula eliten. Hon har fyra hästar totalt men bara en på elitnivå och nästa säsong blir hennes sista som Young Rider. Sedan stundar livet som senior.

– Det är tufft att slå sig fram, konkurrensen är knivskarp. Men jag ska tillbaka till landslaget, tillbaka till Falsterbo och Scandinavium. Jag gjorde Falsterbo 2017 och att rida in på den gräsmattan är magiskt. Jag vill tillbaka dit.

Hon klappar om Cornelia och det märks att duon har ett starkt band.

– Cornelia är en sådan himla personlighet, en riktig fighter. Jag vet att hon kämpar för mig in i döden, säger Cajsa Soberon.

Men de har inte alltid haft det så lätt tillsammans. Cajsa och hennes familj på Stall Bidegård tog in hästen 2016. Först gick samspelet trögt.

– Jag hittade inga knappar alls och var redo att lämna tillbaka henne. Men en dag klickade vi och sedan har det gått spikrakt. Hon växlade upp rejält och hoppade 1,45 lekande lätt.

Redan i magen

Vakthunden Eddy skäller till när hundkompisarna Zigge och Molly gör entré. Cajsa går genom stallbyggnaden och in i boendehuset bara några meter därifrån. Närheten till stallet har bidragit till Valldaryttarens framgångar.

– Vi har bott här i sju år och det är fantastiskt att ha en egen gård. Jag bestämmer själv när jag tränar och får hålla på med det jag älskar.

Det finns en slags Kungsbackaanda inom ridning. I kommunen huserar mängder av hästar och ryttare. De håller ihop och stöttar varandra.

– Vi är mycket ute på Kewluto Horseliving i Onsala. Sedan träffas man alltid ute på tävlingar och hejar på varandra. Man hjälps åt, säger Cajsa Soberon.

Hennes mamma Ulrika Bidegård kommer förbi och säger hej. Bidegård var själv en världsryttare på sin tid. Mor och dotter jobbar dagligen tätt ihop på stallet.

– Jag har ridit hela mitt liv. Mamma var fortfarande aktiv när jag föddes, så min karriär satte fart redan i hennes mage.

Vad är framtidsdrömmen?

– Jag vill bli som min mamma som var på OS-nivå. Jag vill bli en tävlingsryttare i världseliten.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Tävlar för KRK

Namn: Cajsa Soberon

Ålder: 20 år

Bor: Vallda

Klubb: Kungsbacka Ridklubb.

Familj: Mamma Ulrika, pappa Tony, bror Calvin.

Egna hästar: Cornelia, Ahnlay, Cointreau, Anniette.

Bästa med hoppning: ”När allt stämmer, när du och hästen får en sådan otrolig connection. Man litar 100 procent på varandra.”

Bonusinfo: Cajsas bror Calvin spelar fotboll i Onsala BK och hjälpte i år klubben upp i division 2.

Mamma Ulrika Bidegård

Ulrika vann under karriären flera Grand Prixtävlingar, deltog i EM och var uttagen till OS-92. Bidegård är också ihågkommen för att hon 1993 blev kidnappad utanför familjens hem i Bryssel och hölls gömd i en låda i flera dygn innan hon hittades. En av poliserna som fann henne, Tony Soberon, är Cajsas pappa.