Blåvitt-ikonens första kväll med nya gänget

Tillsammans har de spelat över 800 matcher för IFK Göteborg, 49 A-landskamper och varit proffs i tio olika länder. På onsdagskvällen tränade Tobias Hysén, Stefan Selakovic och Fredrik Risp med sin nya klubb för första gången – division 6-laget Kungsbacka City FC. – En skitkul utmaning, säger Hysén.

Drygt två månader efter att Tobias Hysén avslutat sin karriär i IFK Göteborg med en mäktig hyllning på Gamla Ullevi klev han in på Tingbergsvallen i en ny roll – som spelande tränare för nybildade Kungsbacka City FC.

Där fanns tidigare spelarkollegorna Stefan Selakovic och Fredrik Risp från tiden i Blåvitt. Men i övrigt var det inte mycket av Tobias Hyséns första träning med den nystartade klubben som påminde om vad han varit med om tidigare i karriären.

Sista natten med gänget hade bytts ut mot första kvällen med gänget – allsvenska förberedelser mot nedräkning till division 6-premiär.

– Det är en väldigt speciell känsla, jag sa faktiskt det hemma när jag drog iväg att det var lite nervöst. Vi hade en kickoff i december så jag har träffat de flesta och försöker lära mig namnen.

Tobias Hysén är, med bland andra kompisen Niklas Karlsson, en av initiativtagarna till Kungsbacka City FC. Idén lyftes första gången i somras.

– Vi diskuterade var jag skulle spela nästa år eftersom jag inte ville sluta spela fotboll. Jag tycker fortfarande det är kul, men mina knän klarar inte att av köra åtta pass i veckan. Så snacket gick att spela för Fjärås med Niklas eller Tölö där jag har min pojk. Men så började vi diskutera och så väcktes det här.

– Jag såg en möjlighet att få arbeta med Tobbe och göra något tillsammans. Det här var en sak jag hade funderat över eftersom Kungsbacka saknar ett elitlag i fotboll på herrsidan, säger Niklas Karlsson.

Ett par månader senare tog Kungsbacka City FC över Galgbackens IF som hotades av nedläggning. Men många av spelarna har valt att fortsätta under det nya klubbnamnet.

– Vi sa till alla att de som vill får vara kvar, men den här satsningen ska göras och vi ska vinna serien, berättar Niklas Karlsson som säger att många spelare har hört av sig för att få spela med Kungsbacka City FC

För närvarande har klubben uppåt 30 spelare och den första träningen var välbesökt. Bland annat av Onsalabona Stefan Selakovic och Fredrik Risp, båda med meriter från landslaget och proffsspel.

Båda har också varit i IFK Göteborg samtidigt som Tobias Hysén. 36-åringen, som flyttade till Anneberg för ett par år sedan, är också spelande tränare för division 6-laget som har som målsättning att ta sig uppåt i seriesystemen. Första steget på vägen är att ta klivet upp till division 5.

– Men framför allt ska vi ha kul. Det måste vi ha, alla ska vara med och kännas att man utvecklas som spelare, betonar Hysén.

För ikonen från IFK Göteborg är det en helt ny epok efter en lång elitkarriär. För första gången har han också fått kunskap i föreningslivet:

– Jag har haft förmånen att spela på elitnivå under 16 17 år och inte behövt tänka så mycket annat än på våra fasta tider. Nu får man en utmaning och det är verkligen en skitkul utmaning för en som har varit ganska van att få allting serverat.

Lars Aronsson

Stjärnorna i Kungsbacka City FC

Tobias Hysén, 36 år: 34 A-landskamper. 38 matcher för IFK Göteborg 2007-13, 2016-18. Svensk mästare med IFK Göteborg och Djurgården. Proffs i Sunderland och Kinesiska Shanghai SIPG.

Fredrik Risp: 38 år: 3 A-landskamper. Spelade för IFK Göteborg 1997-05, samt 2010. Har varit proffs i sex länder, bland andra Trabzonspor i Turkiet, Chievo i Italien och Esbjerg i Danmark.

Stefan Selakovic, 42 år: 4 A-landskamper. 41 mål för IFK Göteborg mellan 2005-12. Två sejourer i Halmstad BK där han avslutade karriären. Var även proffs i holländska Heerenveen.