”Berget” Bergendahl bygger för slutspel

Valldasonen Oscar ”Berget” Bergendahl har växt fram till en gigant i topplaget Alingsås. Nu blickar den viljestarke linjekämpen mot slutspel. Sedan stundar ett danskt proffsäventyr.

Allt fler sätter epitetet ”Handbollsligans bästa mittsexa” på Oscar Bergendahl. Aranäsprodukten fyllde nyss 23 år och är själv nöjd med utvecklingen under snart fyra säsonger i Alingsås.

– Sammantaget har det gått åt rätt håll. I år har jag fått spela mycket mer och fått bära ett helt annat ansvar. Jag har växt med uppgiften och utvecklats på flera plan. Dessutom har jag fått fler bollar att jobba med i anfallsspelet och kunnat bidra mer offensivt, säger han.

På tre år har det blivit tre SM-silver. Nu vill han kröna tiden i potatisbyn med ett guld.

– Jag vill verkligen ta det där guldet. Speciellt när man har varit så nära förut. Vi vet att det blir tufft men kommer in till slutspelet med en bra känsla.

Laget ligger trea i tabellen med två matcher kvar av grundsäsongen.

– Vi har till stor del haft en ny trupp i år och börjat om på ett nytt lagbygge. Med tanke på det så tycker jag att det har gått bra. Vi har förlorat några onödiga matcher under andra halvan men spelat upp oss på slutet. Nu har vi vunnit tre raka matcher och spelat bra.

Siktar på landslaget

Oscar har bidragit med 94 mål på 123 skott under 30 matcher. Han har dragit på sig 14 tvåminutare under säsongen och blivit mer rutinerad. Det har gett honom en chans i A-landslaget under förbundskapten Kristjan Andrésson och var med på ett läger på Island inför EM.

– Det var grymt lärorikt. Sverige har några av de bästa spelarna i världen på min position och att träna och spela med dem är utvecklande. Det är några nivåer upp från serien, men jag hängde med bra.

Förutom att ha tagit ett JEM-silver har nu Oscar Bergendahl fem A-landskamper på kontot och var med i brutto-truppen till EM, ett mästerskap där Sverige tillslut knep ett silver. Konkurrenterna på linjen är Andreas Nilsson, Jesper Nielsen, Max Darj och Fredric Pettersson.

– Andreas Nilsson och Jesper Nielsen är väl förstaval där. De spelar i PSG och Veszprem och är bägge topp-10 i världen. Det är inte lätt att slå sig in, men jag ska ligga i med hårdträning och är några år yngre än dem. Klart jag siktar på landslaget, säger 23-åringen.

Flyttar till Odense

Det svenska slutspelet avslutas med SM-finaler i Scandinavium 10 maj. Sedan börjar ett nytt kapitel i Oscar Bergendahls handbollsliv. Han har precis signerat ett treårskontrakt med danska GOG.

– Bland de alternativ jag valde mellan kändes GOG bäst. Att gå direkt till Tyskland är ett stort steg och att istället få komma till en riktigt bra dansk klubb blir perfekt. Jag har fått ett gott intryck av både tränaren och klubbchefen, de har en tydlig idé hur de vill använda mig på plan.

Han flyttar till Odense i sommar och hoppas sedan på rejält med dansk speltid.

– Jag flyttar inte ut för att sitta på bänken. GOG ligger tvåa i serien nu och har bra Champions League-chanser. Jag vill vara med och bidra nästa säsong, det blir kul med en ny utmaning.

Kändes i hjärtat

Men Bergendahls karriär har inte alltid varit spikrak. På grund av ett misstänkt hjärtfel tvingades han stå över U21-VM i Brasilien 2015. Då fruktade han att karriären var över.

– Det var fram och tillbaka på kontroller, röntgen och blodprover. Det var oro hela tiden, minns Oscar.

Läkarna såg ett förändrat EKG och misstänkte ett förstorat hjärta. Sedan dess har han blivit friskförklarad och går nu endast på en årlig standardkontroll.

– Det är skönt att kunna lägga det bakom mig och fokusera på handbollen.

Tiden utanför idrotten var inte bara negativ. Det gav honom också perspektiv på tillvaron.

– När allt rullar på är det lätt att glömma bort hur bra man har det. För mig blev det ett wake-up-call. Först när man är nära att förlora något inser man hur mycket det betyder. Det blev en nytändning i handbollen och det gäller att njuta varje dag man får syssla med det man älskar.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Handboll i släkten

Namn: Oscar Bergendahl

Position: Linjespelare

A-landskamper: Fem

Ålder: Fyllde 23 år i torsdags.

Moderklubb: Aranäs

Nuvarande klubb: Alingsås

Nästa klubb: GOG.

Släktdrag: Pappa Hasse var målvakt i elitserien för IFK Skövde och RIK. Lillebror Gustav spelar med HK Aranäs i elitserien.

Meriter: Tre SM-silver och ett JEM-silver. Var med i samma JEM-trupp som Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, Jerry Tollbring, Philip Henningsson och Tobias Thulin.

Närmast: Alingsås avslutar serien med matcher mot Helsingborg och Sävehof. Sedan väntar slutspel.

Övrigt: Oscar var även en vass forward i Lerkils fotbollslag under ungdomsåren.

Fakta

Sagt om Oscar:

– Är det någon spelare som jag verkligen unnar att få leva handboll på heltid så är det Oscar ”Berget” Bergendahl. Vi kommer sakna den här killen efter säsongen som spelare och människa, säger tränaren Mikael Franzén till AHK.nu.