Äventyret i vildmarken

Hela helgen pågår Sandsjöbacka Trail ute i det storslagna naturreservatet. Med över 1200 anmälda löpare slår tävlingen nya rekord.

För sjunde året i rad arrangeras Sandsjöbacka Trail med sex distanser över tre dagar. Det började med 40 deltagare 2011. Nu springer över 1200 personer i den tuffa terrängen.

– Vi siktade på 1000 personer i år och hamnade en bit över, det känns jättekul. Bland annat ser vi att antalet kvinnor ökat med 45 procent jämfört med i fjol, säger Anne Mari Rundqvist Nedevska.

Nedevska Coaching & Events arrangerar loppet, där Ann Mari och hennes make Robert utvecklar tävlingar som de själva hade velat springa. De bor i Näsbokrok utanför Åsa och trivs allra bäst på löpande fot.

– Sandsjöbacka Trail var det första loppet vi skapade, för sju år sedan. Då ville vi att folk skulle få uppleva att springa här på vintern, när man startar i gryningen och ser den vilda naturen vakna till liv. Vi ville dela med oss av den upplevelsen.

Genom åren har det varit vitt skilda väderförhållanden. Den knähöga leran från 2015 är ett minne, likaså 17 minusgrader en hårdare vinterdag.

– Det är en ständig kamp mot elementen, säger Anne Mari.

Utveckla konceptet

Högst upp på drumlinen, åsen i Sandsjöbacka som syns tydligt från E6, är det kargt och vackert.

– Jag blir mållös när jag är här. Det är en känsla. En tystnad. Du kan höra en vemodig domherre och känna dig levande. Allt annat försvinner.

Vad är bäst med att springa i naturen?

– Personligen handlar det om avkoppling, det får mig att släppa allting annat. Det blir en slags meditation där det enda jag fokuserar på är att sätta ena foten framför den andra. Det kan vara nog så svårt här ute. Men det ger energi och hjärnan får vila ett tag från alla bekymmer.

Det ligger mycket arbete bakom arrangemanget. 100 personer är inblandade på olika fronter. Lerkils IF ställer upp med ett par fotbollslag som står i depåer och serverar dricka och mat, Lindome Bilkår sköter transporter av väskor och utrustning kors och tvärs över banan. Lottakåren är med på ett hörn, flera skolklasser på ett annat.

– Det krävs mycket jobb för att allt ska klaffa. Vi är sju personer i ledningsgruppen och vi jobbar dag och natt de sista två veckorna innan loppet. Men vi hade aldrig klarat oss utan alla fantastiska volontärer som gör ett enormt jobb, säger Anne Mari Rundqvist Nedevska.

De försöker varje år utveckla konceptet.

– Vi har öronen öppna för vad folk vill ha. Vi kollar trender och läser noga av enkäterna från deltagare och volontärer. Samtidigt vill jag behålla vårt lilla lopp så genuint och enkelt som möjligt.

Start på Lindens Torg

I år har man lagt till en ny, kortare distans på 12 kilometer. Allra populärast är 30 kilometersloppet

– Där samlas folk som sprungit en halvmara men siktar mot en helmara. Med 30 kilometer kan man testa ett mellanting.

Sedan finns nattloppet på 25 kilometer där löparna springer med pannlampa efter uppsatta reflexer i skogen.

– Det är coolt. Det blir en speciell känsla i mörkret, du kommer in i en bubbla på ett annat sätt. Det kan vara lite läskigt men också mäktigt. Synen blir ett mindre hjälpmedel och du känner löpningen genom fötterna på ett annat sätt.

I dag lördag 13 januari går originaldistansen över 44 kilometer. Den startar vid Lindens Torg och drar norrut genom Sandsjöbacka till målgången på Slottsskogsvallen.

I morgon söndag går flera lopp, bland annat mastodont-banan på 82 kilometer. Start sker vid Tjolöholm slott och löparna tar sig via Äskatorp och Fjärås Bräcka till Hallandsleden och vidare in mot Slottsskogen.

– Det är den längsta sträckningen vi har. Om den är tuffast beror egentligen på farten. Springer du 12 eller 22 kilometer i ett väldigt högt tempo så blir det tuffare. Alla distanser är hårda på sitt sätt.

Sedan finns det de som inte får nog utan springer alla tre dagarna. Antingen sprinttrippeln på 25, 30, 22 kilometer eller ultratrippeln på 25, 44, 82 kilometer. Det är 49 personer anmälda till ultratrippeln.

– Det gäller att förbereda sig och ha koll på sin utrustning. Alla måste ha telefon och karta, vatten och lite mat. Även om vi har depåer så kan man vricka foten mitt ute i terrängen.

På långlopp är sammanhållning mellan löparna stark. Blir någon skadad, eller behöver vatten eller mat så stannar deltagarna upp och hjälps åt. Där finns också en respekt till naturen.

– Sammanhållningen är häftig att uppleva längs banan. Det är jordnära och anspråkslöst. Folk springer över ljungheden och det känns som en fristad.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta

Bor i Näsbokrok

Namn: Anne Mari Rundqvist Nedevska

Ålder: 48 år

Bor: I Näsbokrok utanför Åsa, ihop med maken Robert Rundqvist.

Aktuell: Arrangerar Sandsjöbacka Trail som pågår 12-14 januari.

Drivkraft: – Att se glädjen det här loppet ger andra människor. Se dem utmana sig själva och komma i mål som vinnare i den kampen. Det blir ofta känslosamt.

Fakta

Över stock och sten

Sandsjöbacka Trail erbjuder sex olika tävlingar i distanser från 12 km upp till 82 km. Deltagarna springer en eller flera distanser, man kan även vara med i tripplar och springa tre lopp på tre dagar. Sandsjöbackareservatet sträcker sig från Kungsbacka i söder och in mot centrala Göteborg i norr. Samtliga tävlingar under helgen går genom naturreservatet med avslutning på Slottsskogsvallen.

Fakta

Tänk på om du springer

Den obligatoriska utrustningen är viktig för säkerheten – en varm löpare som måste gå eller är låg på energi kan snabbt bli kall och drabbas av livshotande nedkylning. Löparna ska kunna klara sig minst en timme själva om de tvingas sluta springa.

Fakta

Obligatorisk utrustning 82 km

Karta (delas ut med startkitet)

• Vätska för 30 km (min 0,2 liter)

• Energi (minst 250 kCal)

• Extra underställströja eller liknande

• Extra skaljacka eller räddningsfilt

• Dauerlinda eller motsvarande elastisk linda

• Visselpipa

• Mobiltelefon med tillräcklig batteritid

• GPS-enhet (lånas ut vid start)

• Pannlampa

Relaterade artiklar
Fler artiklar