August Wiger i HK Aranäs ska hjälpa laget att bryta förlustsviten. Foto: Jonas Löfvendahl

August axlar större ansvar i Aranäs

20-åriga August Wiger har växt fram till en publikfavorit i Aranäshallen med sitt kreativa spel från nio meter. Nu är han rejält trött på att förlora.

Det går tungt för HK Aranäs. Laget har radat upp 14 raka matcher utan seger, senast blev det 16–25 hemma mot Alingsås. Det tär på psyket.

– Det blir mentalt påfrestande. Jag hade ljugit om jag hade sagt något annat. Det är så tråkigt att förlora. Nu har vi gjort det under lång tid och det blir jobbigt.

Aranäs har en mental coach (Peter Strandberg) som spelarna får använda när de behöver.

– Det är bra att den möjligheten finns. Men främst längtar jag efter att vinna igen, den känslan. Jag är så trött på att förlora. Vi måste kämpa på och se till att vinna en match.

Enligt mittnian August handlar det om att hitta tändningen och energin till varje match och se till att hålla glöden levande över 60 minuter. I varje match.

– I några matcher har vi börjat med rejäl tändning men sedan haft svårt att hålla uppe det.

Det var som mot RIK förra helgen, när motståndarna gick från 8-8 till 14-9 på några olyckliga minuter. Ett par räddningar, några kontringar och sedan var matchen förlorad.

– Framför allt handlar det om att försvaret måste upp i aggressivitet. Det blir för jobbigt för oss att släppa 30 mål, för då måste vi göra över 30 mål. Senast vi vann, hemma mot Ystad, släppte vi in 19 bollar. Det är en jäkla skillnad.

Mellegård stack

Efter vinteruppehållet har laget förlorat mot Malmö, RIK och Alingsås. Tre tuffa matcher mot svårt motstånd. Man har testat ett förändrat försvarsspel där tvåorna i försvaret, däribland August Wiger, ska vara mer offensiva.

– Vi ska vara ännu mer aggressiva än tidigare, lyfta mer och vara jobbigare att möta. Jag gillar förändringen, men det tar ett tag innan det sitter för det påverkar hela försvarsarbetet. Men det är bra med några nya metoder.

Hur jobbig är förlustraden för laget?

– Stämningen är fortfarande bra, vi har kul på träningarna. Sen är det klart att förlusterna tär, det märks direkt efter matcherna när det blir rätt grinigt. Men det ska det vara.

20-åringen, som fyller 21 i mars, har gjort en bra säsong på nio meter. Han beskrivs som en klok och kreativ spelare med bra spelsinne. I år har han adderat styrka och erfarenhet.

– Jag tycker att jag utvecklas. Det är mitt andra år i högsta ligan och det gör skillnad. Sedan känns det jättekul med det ansvar jag har fått från Toni i år. Det är skönt att känna det förtroendet.

Toni är Aranäs nya tränare Toni Johansson som tog över efter Jerry Hallbäck. Det har varit en stor omställning för spelarna.

– Det är olika personer och olika som tränare. Jerry är mer utåtriktad och pushande. Toni är lite mer inbunden men väldig duktig taktiskt, han vet vad han snackar om. Jag gillar bägge tränarna på olika sätt.

Toni Johansson har satsat på August Wiger och startade med honom i många matcher istället för bästa målskytten Pontus Mellegård. Nu har Pontus Mellegård lämnat laget, mitt under brinnande säsong, för konkurrenten RIK.

– Det är tråkigt att Pontus lämnar. Vi blir tunnare på nio meter. Men det är hans val. Vi vill ändå inte ha med spelare som inte vill vara här, så det är inget att snacka om.

August Wiger har precis skrivit på ett nytt kontrakt med HK Aranäs som sträcker sig över nästa säsong. Han trivs i klubben som han beskriver som familjär.

– Det känns bra att stanna. Jag pluggar på Handels i Göteborg vilket passar bra med handbollen. Och klubben har något stort på gång om man blickar framåt. När ekonomin blir bättre kan man satsa lite mer och sikta på slutspel och ta nästa steg. Men först ska vi överleva denna säsong, säger August Wiger.

Viktiga matcher

24 av 32 omgångar är spelade. Hittills har laget bara mäktat med fyra segrar. Allra viktigast är att besegra motståndarna i botten av tabellen. Matcherna mot Karlskrona och Helsingborg blir enormt viktiga för att rädda en kvalplats.

– Det blir äkta fyrapoängsmatcher. Dem ska vi vinna. Tar vi oss bara till ett kval så kommer vi att fixa det här.

August haltar inne på kafé Brogyllen i Göteborg, där vi ses över en kaffe. En irriterad slemsäck i knät gör sig påmind. Att vara elitspelare i handboll innebär att man alltid har mer eller mindre ont.

– Är det inte en stukad tumme så är det knät eller något annat. Jag tror du kan fråga vilken spelare som helst. Ingen mår helt bra.

Hur ska Aranäs hänga kvar i Handbollsligan?

– Det är inga hemligheter, vi vet vad som krävs. Vi behöver ha en jäkla inställning i varje match och spela som ett lag. Det är vi på planen och på bänken som ska göra det tillsammans. Vi måste kämpa mer än motståndarna. Vi ska vända trenden.

Laget har fyra hemmamatcher kvar och vill gärna utnyttja stämningen som kan uppstå i den tajta Aranäshallen.

– När det är tusen pers där inne känns det ordentligt, det blir ett grymt tryck. Jag älskar den stämningen, den ska hjälpa oss att hänga kvar.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

August Wiger

Ålder: 20 år

Bor: Hos mamma Malin i Örgryte och pappa Claes i Sävedalen.

Framtidsplaner: Har sex terminer kvar på ekonomiprogrammet på Handels. Vill även gärna prova att spela utomlands.

Främsta merit: Har vunnit JSM-guld med Sävehof.

3 frågor – 3 svar

Förebild inom handboll?

– Ingen speciell, men jag gillar Nikola Karabatić, Mikkel Hansen och Luka Cindrić.

Bästa kompis i laget?

– Alla umgås med alla, det finns inga grupperingar. Jag känner Emil Lennartsson sedan innan så vi hänger en del.

På fritiden?

– Jag spelar gärna padel på vintern och golf på sommaren.

Aranäs avslutning

13 februari, Guif (b)

18 februari, Lugi (h)

21 februari, Ricoh (b)

25 februari, Helsingborg (h)

2 mars, Ystad (b)

7 mars, Sävehof (h)

11 mars, Hammarby (h)

14 mars, Karlskrona (b)

Relaterade artiklar
Fler artiklar