Att KDFF flyttar är en ren skam

KRÖNIKA Kungsbacka DFF drar till Varberg. Det är inget annat är en ren skam. Det kortsiktiga tänkande som tycks råda i stadshuset kan bli kostsamt i slutändan. Hittills har det inneburit prestigeförlust, utebliven reklam, ökade kostnader för idrottslag och uteblivna arbetstillfällen. Vad värre är: Varberg kan segla om.

När KDFF började ”hota” med att dra till en annan stad var det många som inte trodde på det. Men nu är det alltså verklighet.

Det innebär att kommunen har två elitlag (Frillesås BK och Kungsbacka DFF), båda spelar i Varbergs kommun. Rätteligen borde det var skämmigt för de styrande i Kungsbacka, men här tycks det tas emot med en axelryckning.

Jag fick en jämförelse med Ljusdals kommun. När den lilla orten i Hälsingland gick upp i Elitettan (som alltså Kungsbacka DFF vann) fick laget 200 000 i sponsorstöd av kommunen – en fördubbling. I Kungsbacka fick KDFF ingenting.

Hur står sig då dessa orter jämfört med varandra:

Ljusdals kommun: 19 027 invånare, medelinkomst 243 148 kronor. Kungsbacka kommun: 81 986 invånare, medelinkomst 329 807 kronor.

På Tingbergsvallen har inte hänt någonting de senaste 30 åren. Ljusdal har förutom ovan nämnda även en fullstor inomhusplan. I Kungsbacka har man under alla dessa år inte ens lyckats ordna elljus.

HK Aranäs kan faktiskt vara på väg tillbaka till Handbollsligan snarare än någon kanske anat. Nu finns löften om en ny arenahall, men vi har inte sett det på papper än. I allsvenskan konkurrerar Aranäs med Varberg, som har fina Sparbankshallen. Om Aranäs går upp kanske även de behöver spela i Varberg framöver?

Tyck till: Vad tycker du om att KDFF ska spela i Varberg?

Kungsbackas politiker och tjänstemän tycks ha satt en ära i att inte bygga idrottsanläggningar ”i onödan”. Vad man med säkerhet kan veta är att Kungsbacka inte kommer att bli mindre i framtiden.

Denna totala brist på vision hos de styrande är inte bara något som drabbat idrotten, även om det är värst här. För några år sedan ville Biltema bygga nytt i Kungsbacka. Men Kungsbacka kommun ville inte vara med och betala för en cirkulationsplats som Trafikverket ansåg behövde byggas.

Resultatet: Biltema struntade i Kungsbacka.

Och byggde i Varberg.

Tobias Sandblom