Åsa kan gå upp – för tredje året i rad

Avslutningen på division fyra blir rafflande. Båda Åsa IF och IFK Fjärås är inblandade i toppstriden. För Åsa vore det tredje avancemanget i rad. Bakom succén står tränaren Peter Hedman – som tvekar om en fortsättning.

Åsa IF ramlade samman, från tvåan till femman. Men nu har föreningen, som fyller 100 om två år, avancerat två serier i rad. Och vid seger i sista omgången på söndag är det klart för kval. Med lite tur med de andra resultaten kan det bli en direktplats till trean.

– Astrio, som leder serien, är det bästa laget. Men de möter Heberg som sannolikt måste vinna. Det kan bli en jämn fajt, inte helt lätt för Astrio, säger Peter Hedman.

Åsa saknar Joel Palage, som är avstängd. Frågetecken sätts även efter Tobias Nordström, som är skadad för tillfället.

– Det här blir roligt, skoj att få vara med och uppleva en sådan här avslutning. Vi har slagit ur underläge och har inte kniven på strupen. Det här är bara något positivt för vår del. Jag har väldig respekt för vissa spelare i Leikin, men vi är bra.

Peter Hedman, före detta proffs i Norge, tog över Åsa IF när laget spelade i femman. Sedan dess har det alltså gått spikrakt uppåt.

– Det var alldeles för låg nivå för Åsa, idag heter serien division sex. Jag såg att det fanns potential och det handlade om att strukturera upp det och få igång ett tryggt grundspel. Det var ett tacksamt läge att ta över eftersom det var så lågt ner man kunde komma i seriespelet, säger Hedman.

Några nyförvärv under åren har spetsat till laget. Dessutom har Peter Hedman implementerat en vinnarmentalitet i laget.

– Det var det svåra, vi slet med det ganska länge. Nu vinner vi matcher som vi inte är bäst i. Det har med självförtroendet att göra.

Peter Hedman tvekar inför en fortsättning. Han lämnar besked till styrelsen efter säsongen.

– Jag har ett företag med elva anställda. Dessutom har jag en gård att sköta om. Det tar mycket tid. Antingen blir det en fortsättning, eller så blir det inget alls, säger Peter Hedman.

I Fjärås basar Henrik Fahlén. Han är realistiskt inställd inför sista matchen:

– Ingenting talar för oss, säger Fjärås tränare, Henrik Fahlén.

Både Åsa och Fjärås är nykomlingar. Åsa gick upp och Fjärås kom från trean. Inför sista omgången ligger Åsa på kvalplats uppåt med Fjärås hack i häl.

– Vi ligger lite grand i släpvattnet, men vad som helst kan hända. Vi har fallit pladask och det kan säkert Åsa och Astrio också göra, säger Henrik Fahlén.

Fjärås spelar hemma mot Skrea i sista omgången. Tränar-Henrik hade helst velat ha med Isak Dehlryd, Steven Black, Niklas Fahlén och Staffan Längvik. Samtliga är sjuka i skrivande stund.

– Om det skulle bli kval för oss så är det bara att tacka och ta emot. Vi går all in i så fall. Samtidigt har vi inte satt upp något mål. Tanken var att vi skulle ta ett nytag i år, så att det började snackas positivt om Fjärås igen, och så har det blivit, säger Henrik Fahlén.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Så spelas toppmatcherna i sista omgången:

Leikin–Åsa

Astrio–Håff

Fjärås–Skrea

Kvibille–Tölö

Relaterade artiklar
Fler artiklar