Arvids storspel har väckt liv i Hanhals

Målvaktslegendaren Peter ”Pekka” Lindmark la inte mycket tid på fysträning. Hanhals keeper, Arvid Söderblom, gör tvärtom – han är ett fysiskt fenomen mer eller mindre. – Jag tror att man måste träna hårt för att orka som målvakt, säger 19-åringen.

De flesta idrottsintresserade minns ”Pekka” Lindmark, Färjestads och Tre kronors burväktare. I SVT:s Mästarnas mästare berättade han om första gången han sprang med Färjestad. Han ledde efter första varvet, men tog sig aldrig i mål. Lagkamraterna hittade honom i spåret, helt utpumpad. Några ytterligare löprundor blev det inte för ”Pekka”.

Men Arvid Söderblom är raka motsatsen fysiskt. Hanhals målvakt är utlånad från Frölunda och i Indianernas juniorlag tar han förstaplats i en del fystester.

– Jag har lagt en del vikt vid att träna på gymmet. Tror det gynnar mig som målvakt. Man måste vara på topp fysiskt för att klara av en hel match. Det är många moment varje match som kräver att man gå upp och ner. Det gäller att vara stark hela säsongen, säger Arvid Söderblom.

Pappa Martin Söderblom är fystränare för Frölunda Indians A-lag. Det bör så klart vara en slags fördel för målvakts-Arvid. Martin gjorde några säsonger som spelare i Hanhals på 90-talet.

– Han var back och har kanske inte så mycket att lära mig vad gäller målvaktsspelet. Men självklart har han hjälpt mig med en hel del annat, han har skjutsat mig och allt möjligt annat. Sen följer han så klart mig hela tiden när vi spelar matcher.

Efter en halvtrög start har Hanhals fullkomligt exploderat på sistone, även om den senaste matchen slutade med förlust (6-1 mot svåra tabelltvåan Troja/Ljungby).

– För min del har det faktiskt gått lite bättre än vad jag trodde det skulle göra. På slutet har hela laget spelat riktigt bra. Vi har ett bra försvarsspel och släpper in få mål. Samtidigt har vi skickliga forwards som sätter chanserna som kommer, säger Arvid Söderblom.

Han har bytt juniorlaget i Frölunda, där han vunnit SM-guld, mot seniorhockey i Hanhals och division ett. Ett led i samarbetet mellan klubbarna.

– För mig är det nyttigt att spela A-lagshockey. Jag har fått många skott på mig, och för många skott på mig varje match. Det är utvecklande för mig som målvakt.

Arvid Söderblom hoppade in i Hanhals kasse två gånger ifjol. Han anser att laget är bättre i år.

– Årets Hanhals är bättre, det är ett bättre lag helt enkelt. Sen kan jag inte säga så värst mycket eftersom jag som sagt bara spelade två matcher, men det känns som att vi har något bra på gång.

Trots att Hanhals spelar bättre hockey än på mycket länge, är publiken svårflörtad. Senaste hemmamatchen, mot serieledande Vimmerby, blev det seger för de rödblå med 3–1. Men bara 333 personer betalade entré för att se matchen. Och snittet ligger runt 300 personer för division ett-laget.

– Det är kul när det väl kommer folk, men 300 som är vårt snitt är lite lågt. Vi hade förtjänat att ha fler åskådare. Det är bra hockey som erbjuds i Kungsbacka, säger Söderblom.

Om du får göra PR, varför ska man se Hanhals?

– Vi har ett bra lag som spelar med bra fart. Nivån är ganska hög nu och det är många roliga matcher.

Arvid Söderblom tog studenten ifjol. Nu är det hockey för hela slanten som gäller. Men det är inga lata dagar i tv-soffan som gäller. Arvid Söderblom är kontrakterad av Frölunda och utlånad till Hanhals.

– Det innebär att jag kör en del förmiddagspass med Frölunda i Frölundaborg, ibland med laget och ibland på egen hand. På kvällarna blir det träning med Hanhals i Kungsbacka och ibland matcher.

Hanhals har under åren producerat flera bra målvakter. Den största stjärnan är Mikael Sandberg som nådde spel i elitserien och i landslaget. Han driver nu hockeyskola i bland annat Kungsbacka. Det senaste målvaktslöftet är Niklas Rubin. Han har gått från Hanhals till Tingsryd i allsvenskan och spelar nu med Luleå i Svenska Hockeyligan, SHL.

– Klart att jag har kollat på Niklas Rubin. Jag vet att han kommer härifrån och att han har lyckats väldigt bra. Det här kan vara en väldigt bra väg att gå, från Hanhals och vidare till SHL. Som jag sa så är det väldigt utvecklande att få spela så mycket som man gör här, säger Arvid Söderblom.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Kollar Vikings

Namn: Arvid Söderblom.

Ålder: 19.

Yrke: Hockeyspelare.

Bor: Hovås.

Familj: Pappa Martin, mamma Susanne Rittedahl Söderblom. Brorsan Elmer (spelar i Frölundas J20-lag) och systern Vera.

Intressen: Kollar en del tv-serier, just nu Vikings.