Aranäs vann med uddamålet

Ett ”magiskt” försvarspel och en målvakt som agerade mur. Det var konceptet när Aranäs vann en jämn kamp i damallsvenskan igår.

Ett bra försvars-och målvaktsspel var Aranäs vinnande recept för två poäng borta mot värmländska Hellton i går (17-18) – och nu klättrar nykomlingarna i den damallsvenska tabellen. Bara ett poäng upp till serieledande Söder HK.

– En enorm lättnad, säger lagledare Mattias Nyman dagen efter matchen. Nu har vi tagit tre poäng mot Söder – som ska befinna sig i toppen av tabellen. Samtidigt är vi bara tre poäng till negativt kval. Det svänger jäkligt fort i den här jämna tabellen.

Från första till sista stund var det ett bra försvarsjobb som avgjorde, enligt Mattias Nyman. Samt Ida Karlssons räddningar i mål.

– Vi släpper inte in så mycket mål och i första halvleken släpper vi inte in mer än sex bollar. Hela förvaret, med Sofia Andersson i spetsen, fungerade magiskt bra i går. Och sen gör Ida Karlsson några bonusräddningar och stoppar skott både på sex meter och nio meter på ett fantastiskt sätt.

Framåt började Aranäs däremot lite knackigare och det är just där Mattias Nyman inte är helt nöjd.

– Ja, framåt har vi lite problem. Vi är lite målfattiga och måste bli mycket bättre och jobba hårdare.

Tack vare fem straffar, som Tilda Palm sänkte säkert kom Hellton aldrig helt ikapp, även om hemmalaget knappade in i slutet och hade ett frikast i slutsekunden.

– Det blev lite onödigt nervöst i slutet, igen, säger Mattias Nyman av lättnad.

Nu väntar ett litet uppehåll i damallsvenskan fram till 26 januari då Aranäs möter Skånela borta. Lagledare Mattias Nyman vet precis vad som måste göras under uppehållet:

– Nu har vi två veckor att öva anfallspel! Men det ska bli skönt med ett litet uppehåll nu efter en seger. Det är mycket skönare än att göra uppehåll efter en förlust.  

Fredric Askerup

fredric.askerup@otv.se

Målskyttarna

IF Hellton Karlstad–HK Aranäs 17–18 (6-10)

Målgörare i Aranäs: Tilda Palm 7, Louise Karlfeldt 4, Matilda Rosblad 2, Lovis Jansson 2, Johanna Zaman 3

Publik: 350 i Sundsta sporthall, Karlstad.