Aranäs ska utbilda sina ungdomar om hur man beter sig på sociala medier. Arkivfoto

Aranäs utbildar spelarna på nätet

Det är inte bara handboll som gäller i HK Aranäs. Nu ska klubben även utbilda sina ungdomar om hur man beter sig på sociala medier.

Utbildningen är en del av klubbens värdegrundsarbete som man, liksom många andra föreningar, jobbar aktivt med varje år.

– Vi utbildar våra ungdomar och det kan handla om många saker, som dopning, att vara en bra kompis, träning och så är detta en del. Det ligger i tiden, man läser dagligen om incidenter av olika slag på nätet och vi vill få ungdomarna att förstå. Det som är okej för någon kan någon annan ta illa upp av, säger Niklas Virolainen, ungdoms- och utbildningsansvarig i HK Aranäs.

Medverkar gör grupperna med ungdomar som är 12, 13 och 14 år gamla och arbetet ska göras tillsammans med SISU Idrottsutbildarna i Halland.

– Ungdomarna ska få sitta i mindre grupper och jobba tillsammans, mindre grupper är bra för då kan ingen smita undan utan alla måste vara med och tänka till och bidra.

Klubbens förhoppning är att ungdomarna ska få upp ögonen för hur användandet av sociala medier kan påverka, få en ”aha-upplevelse” som Niklas Virolainen uttrycker det.

– Det är så enkelt att sitta bakom en skärm och skriva skadliga saker. Sociala medier kan vara ett fantastiskt verktyg, bara man inte missbrukar det och många sköter sig så klart. Men det är ändå bra att prata om det ibland och bli påmind. Vi vill också att det ska vara ett mervärde att vara med i vår förening, man ska inte bara komma ner och kasta boll utan även lära sig andra saker, som hur man uppför sig, säger Niklas Virolainen.

Malin Heidenfors

Relaterade artiklar
Fler artiklar