Aranäs Open närmar sig rekordet

Aranäs Open är ett gigantiskt arrangemang. I helgen finns 315 lag i Kungsbacka för att spela handboll på Inlag.

För att klara allt som krävs på 45 gräsplaner nyttjar HK Aranäs i princip samtliga sina medlemmar.

När Kungsbacka-Posten besöker området är cirka 100 ungdomar från 15 år igång med att resa 15 stora tält och fixa mycket annat runt turneringen.

– Detta betyder mycket för sammanhållningen, säger Rickard Eriksson, som är klubbens ordförande. Alla ställer upp. Att de 90 målen kommer på plats fixar våra seniorspelare.

Iklädd shorts och tjusig halmhatt handleder Eriksson ett gäng grabbar att få ett lätt krånglande serveringstält på plats. Han säger:

– Jag är imponerad över hur ungdomarna löser uppgifterna utan att flamsa. I år är även våra flicklag med och hjälper till.

Under lördagens-söndagens matchande litar Aranäs till föräldraengagemang. Varje spelare i arrangörsklubben kommer att att bistå med varsin förälder. På det viset hoppas man få ihop 550 funktionärer som gör ett ”arbetspass” var.

Därutöver har föreningen en grundstyrka på 40 personer som är igång hela helgen.

Aranäs Open arrangeras för 21:a gången. Deltagarintresset har varierat genom åren. Nu är intresset klart på väg uppåt.

Turneringen kan om den vill kalla sig internationell. Klubben Herulf från Moss bidrar med bortåt 20 lag. Även Rälingen reser hit från Norge.

Det totala deltagarantalet ökar med 30 lag jämfört med i fjol. Rekordsiffran 360 finns inom räckhåll, om det inte vore för att gräsplanerna riskerar sätta gränser.

– Tyvärr tappar vi sex planer på grund av simhallsbygget, men vi ska klara det här ändå, lovar Rickard Eriksson.

En annan följd av det pågående nybygget är att 250 parkeringsplatser går förlorade. Som kompensation för det ställer kommunen upp med bussar från Hede station, där ett stort antal P-platser finns tillgängliga i helgen.

Deltagarna inkvarteras huvudsakligen i skolsalar. I år dubblas antalet utnyttjade skolor, till fyra. Här kan Aranäs ta igen en del intäkter från de minskade parkeringsmöjligheterna.

Jan Hansson