Anton Johansson siktar på SM-final

Anton Johansson föddes rakt in i en simmarfamilj. Nu satsar han själv på en seniorkarriär som kan sluta med ädla SM-medaljer. Vägen dit kantas av många plågsamma timmar i bassängen.

21-åringen från Fjärås slår sig hemvant ner på en stol inne i Kungsbacka simhall. Här simmar han åtta pass i veckan, gymmar fem gånger i veckan och jobbar som badvakt däremellan.

– Det blir några timmar i hallen. Jag har varit här sedan jag var ett år gammal och det blir som ett andra hem, säger Anton Johansson.

Pappa Jan och mamma Anna-Carin har simmat hela livet och tog alltid med grabben ner till hallen.

– Pappa var cheftränare här när jag föddes. Vi var här varje dag och badade. När jag blev äldre blev det naturligt att fortsätta, efter skolan gick man in i klubbrummet och satt och snackade med de andra simmarna innan träningen. Det blev en skön gemenskap.

Men Anton tog sig en funderare när juniortiden tog slut.

– Jag backade ett steg och tränade knappt på två månader. Då kom jag hem på kvällarna och hade tråkigt. Jag saknade simningen. Så det blev en satsning även som senior.

Vill ta SM-medalj

Anton Johansson har på senare år varit på gränsen till A-final på SM, därmed topp-8 i landet i fjärilsim. Nu är förhoppningen att ta nästa kliv i karriären.

– Jag har varit SM-nia två gånger på 200 meter och vill bättra det. Målet är alltid att slå personliga rekord och sedan får vi se hur långt det räcker.

Ännu högre mål sätter Anton och KbSS i årets lagkapp-tävlingar. Bland killarna finns det fem simmare som slåss om fyra startplatser. Förutom Anton är det Oskar Johansson, Jeremy Peter, Niels Liess och Erik Persson.

– Där är det knivskarp konkurrens. Jag tror att vi kan göra tider som sätter oss topp-3 i Sverige. Till sommar-SM ska vi jobba ihop oss och vid vinter-SM ska vi tävla om medaljer. Det hade varit stort, säger Anton Johansson.

Närmast väntar den internationella tävlingen Swim Open i Stockholm. Sedan stundar SM som simmas utomhus i Landskrona 4–8 juli. Då ska formen vara toppad.

Kungsbacka Simsällskap är stadens näst största idrottsklubb och växer så det knakar. Kommunen satsar nu en halv miljard kronor på ett nytt badhus med premiär 2020. Där blir det bland annat en 50-metersbassäng med tio banor och moderna utrymmen.

– I dag har vi en 25-meters bassäng med åtta banor så det blir mer än dubbelt så mycket simyta. Sen får vi olympiska pallar och en fräsch miljö, det kommer att innebära massor för klubben och alla som gillar att simma i Kungsbacka. Det är efterlängtat, säger Anton Johansson.

I bassängvattnet är det 27,8 grader. När Anton dyker i öppnar sig en annan värld.

– Det är en speciell känsla. Det är tyst men inte tyst. Man hamnar i sin egen bubbla. Det kan vara rätt skönt om man hållit på med något hela dagen att bara släppa det och fokusera på sig själv och simningen.

Men det är inte alltid roligt. Med åtta simpass i veckan känns vissa tyngre än andra.

– Man måste ta de dåliga dagarna för att få njuta av de bra, säger Anton.

Kompis med Persson

Inte sällan är simträning bitvis jobbig och plågsam. De bästa simmarna kan pressa sig själv stenhårt hela vägen ”in i kaklet”.

– Ibland tränar vi för ökad lungkapacitet med andningsbegränsad träning. Ibland är det mjölksyreträning med maxlopp från pall. Då kör man tills dess att kroppen vägrar samarbeta. Det kan vara smärtsamt men ger resultat.

Han har själv valt fjärilsim som favoritgren. Det är i början en teknisk gren. När simmaren sedan kommit upp på en viss nivå handlar det mycket om styrka.

– Det handlar om att få grepp i vattnet med armarna, kunna använda benkraften i kicken och hamna rätt i vattenläget. Man lär sig.

Antons kompis och Kungsbackas bästa simmare är Erik Persson, som bröstsimmar både VM och OS och har kvar KbSS som hemmaklubb trots att han främst tränar med landslaget i Stockholm.

– Erik är en väldigt bra kompis och en fantastisk simmare. När han är här nere är han alltid delaktig och en förebild för de yngre simmarna. Man märker en skillnad på träningen, han sätter en standard för hur snabbt det faktiskt kan gå, säger Anton Johansson.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se