Angelica Roos med sina tre EM-medaljer. Foto: Hasse Sjögren, Deca Text & bild

Angelica Roos tog tre EM-medaljer

Hon har varit nära förut.

Men nu föll alla bitar på plats för Kungsbackatjejen Angelica Roos som tog trippla medaljer på EM i tyngdlyftning.

– Det var en skön känsla, men jag hade inte riktigt koll under själva tävlingen, sa Angelica – som överlät det ansvaret till de båda coacherna.

I onsdags kväll klev Angelica Roos, som nu tävlar för Mossebergs AK i Göteborg men som är uppvuxen i Kungsbacka, in i tävlingen på Europamästerskapen i tyngdlyftning. Ett mästerskap som från början skulle gå i Turkiet, men som flyttades till Albanien som i sin tur avsade sig tävlingen i januari. Så det blev Bukarest i Rumänien som fick hoppa in som sen arrangör och då med minimala förberedelser.

Angelica Roos, som tävlar i klassen 58 kilo, klarade av invägningen och kunde sedan fokusera på sin lyftning. Och med landslagscoacherna Anders Andersson och Bijan Rezaei som skötte allt runt omkring, så behövde hon bara tänka på vad hon skulle göra på flaket – den 4×4 meter stora tävlingsytan.

– Det var väldigt skönt att coacherna fixade med vikterna och hade koll vad jag behövde göra. Så jag hade faktiskt inte så bra koll hur jag låg till. Även om Anders såg väldigt glad ut efter rycken, sa Angelica Roos – som då hade tagit brons.

Hon inledde med att klara 83 kilo och höjde med två och fick även det godkänt. Men så i tredje lyftet, på 86 kilo, så missade hon och fick tre röda av domarna. Hennes 85 kilo räckte ändå till ett brons bakom storfavoriten Rebeka Koha från Lettland och hemmalyftaren Andreea Pencin.

Senast en svenska tog medalj på ett EM var 1998 då Maria Bohm från Vitell tog brons. Så det tog tjugo år innan det blev en upprepning av valören.

Men för Angelica Roos var tävlingen inte över med det.

– Jag känner mig lite mer bekväm med stöt och det var ju där jag hade bäst chans.

Där blev ingångsvikten 104 kilo för Roos.

– Det var ju ett tag sedan jag hade det som startvikt.

Hennes lyft imponerade och redan när hon klarade den vikten var medaljen i stöt klar. Men sedan skulle det blir lite extra nerv.

För på nästa vikt, som var 106 kilo, fick Angelica Roos underkänt, och nu var hon tvungen att samla ihop sig och klara den vikten för att klättra upp till silver i både stöt och – vad som var än mer viktigt –sammanlagt.

– Nu måste jag sätta det här var min enda tanke.

Det kan alltid vara svårt att samla ihop sig efter ett underkänt lyft. Men det gjorde Angelica Roos och klarade 106 kilo i sitt tredje försök. Hennes viktigaste lyft så här långt i karriären. Klartecknet från domarna innebär att hon lägger ytterligare två medaljer till det brons hon tog i ryck. Och totalt tre medaljer.

– Det är klart att jag ville ta medalj, men det var inte så att jag tänkte nu åker jag och plockar hem medalj på EM.

Angelica Roos, nu med sex stycken EM-starter i bagaget, hyllades av förutom sambo, klubb- och landslagskamrater också av många från andra länder.

– Ja, det var kul. Men jag har ju varit med några år och det gör ju att man känner många. Men att det skulle bli ett sådant här bra EM det hade jag inte ens vågat drömma om. Det är en så skön känsla och jag är väldigt väldigt nöjd och glad.

En strålande insats av Angelica Roos som får räkna med att de tre medaljerna ger henne övervikt i handbagaget när hon återvänder hem till Sverige igen efter sin främsta insats så här långt inom lyftningen.

Hasse Sjögren

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar