Amanda flyttade och blev landslagstränare

För fem år sedan åkte Amanda Hartman från Kungsbacka till Madrid för att jobba som konståkningstränare. Nu har hon byggt upp tre lag som reser land och rike runt och representerar Spanien.

– Jag har lärt mig otroligt mycket, säger hon.

Synkroniserad konståkning, alltså konståkning i lag, hade så smått startats upp i Spanien och spanska förbundet sökte ny tränare för att utveckla sporten. Av en ren slump fick Amanda Hartman syn på annonsen på Facebook och efter att hon åkt ner och hälsat på en helg bestämde hon sig och flyttlasset gick.

– I början var det väldigt svårt för mig, jag hade ju åkt länge själv men aldrig varit tränare och satt ihop program och så. Men de var väldigt mottagliga och i Spanien respekterar man sin tränare, man skulle aldrig tjata tillbaka. Så det var kul även om det var svårt, jag satte höga krav på mig själv, säger hon.

Språket en utmaning

Amanda Hartman kunde inte ett ord spanska när hon åkte ner, något som blev en utmaning minst sagt.

– Jag hade en lagledare som var mitt språkrör, hon var inte jättebra på engelska heller men det fungerade. Det gjorde att jag först fick en distans till åkarna och föräldrarna som jag inte har idag, nu pratar jag spanska även om det inte kommer naturligt för mig.

Första året jobbade hon bara med seniorer, nu har hon även byggt upp ett junior- och ett ungdomslag. De äldre lagen är Spaniens landslag och deltar i såväl VM som ett antal andra internationella tävlingar varje säsong.

– Jag älskar tävlingarna. Jag jobbar ju ensam hela tiden så att komma iväg och få träffa andra tränare och dela erfarenheter är jätteviktigt för mig. Sedan skulle jag gärna byta ut själva tävlingsstunden, jag var aldrig nervös när jag åkte själv men nu när jag står bredvid är det fruktansvärt nervöst, säger hon.

Tuffa träningstider

På allra första utlandstävlingen däremot fick Amanda Hartman åka iväg helt själv med laget, utan någon lagledare eller annan hjälp.

– Allt var ju helt nytt här och de tyckte att varför ska man ha en lagledare. Det har verkligen inte gått att förutsätta någonting och jag har lärt mig så himla mycket på det här. Hur man måste förbereda alla runtomkring och hur viktigt det är att få med alla på tåget. Jag är van att bara köra på, så det här var en bra läxa för mig, säger hon.

Amandas tre lag får kämpa för att få istider och träningstiderna hade kunnat avskräcka den bäste. Varje vecka blir det såväl några dagar med morgonpass klockan 05.45, som några dagar med kvällsträningar som håller på till midnatt.

– Samtidigt tränar alla väldigt bra på morgonen och är väldigt på tårna. Vi försöker förändra varje år, men det är de här tiderna vi får och det är ingen satsning på oss även om vi tävlar VM. Själv har jag inte så ont av tidiga morgnar, jag tycker mest synd om åkarna och deras föräldrar som får lämna dem i ishallen klockan fem.

Ovana vid lagsporter

Som största utmaningarna under resans gång beskriver Amanda Hartman kulturkrockarna och språket, även om hennes spanska blivit mycket bättre är det ibland svårt med alla nyanser och småsaker.

– Jag kan fortfarande inte alltid göra mig exakt förstådd med det jag vill säga, det kan vara lite jobbigt. Och kulturen, de är inte så vana vid att jobba i lagsporter här, alla har sin lilla prinsessa hemma. Så det har varit en utmaning att få dem att jobba tillsammans, både åkarna men även föräldrarna. Men man får ta ett steg i taget och välja sina strider.

Satsar framåt

Hur framtiden ser ut vet hon inte riktigt, även om hon saknar familjen hemma i Sverige trivs hon väldigt bra i Spanien.

– Jag älskar klimatet här och älskar livet de lever utanför hemmet, det är så socialt. Sedan har jag pojkvän här nere också. Och jag drivs av att jag har varit med och startat upp det här från början. Jag vill inte lämna det jag byggt upp och skulle jag åka hem nu tror jag att det dör ut.

Efter förra säsongens VM blev det ett generationsskifte och flera av åkarna valde att lämna av olika anledningar. En jobbig period, men Amanda Hartman valde att fortsätta satsa framåt.

– Först funderade jag nästan på att åka hem. Men hade jag gjort det då hade det blivit med en dålig känsla och nu har vi knutit näven i fickan och bestämt oss, det känns skitbra och det här ska bli bra. Jag jobbar med det jag älskar, det kan jag hela tiden luta mig mot.

En extra familj

Åren i Spanien har utvecklat henne på många plan, både som tränare och person.

– Jag har nog utvecklats mer än vad jag själv förstår här, jag har blivit mer ödmjuk och även om jag tror på mig själv och går fram med mina idéer har jag lärt mig att också ta hjälp. Jag är stolt och van att jobba själv, men lyssnar på andra också. Jag älskar det jag gör och jag är väldigt stolt över mina åkare. De har blivit som en extra familj och det är för dem man gör detta, säger Amanda Hartman.

Malin Heidenfors

0300-519 72

Amanda Hartman

Ålder: 28

Bor: I Madrid, med pojkvännen Anish Joseph. Uppvuxen i Fjärås.

Gör: tränar Spaniens landslag i synkroniserad konståkning. Jobbar även deltid som nanny.

Egna karriären: började i Kungsbacka Konståkningsklubb som treåring och åkte i klubbens lag Together, Arioso och Spirit. Även åkt i Team Surprise från Landvetter KK och i Team Boomerang från Göteborg och har flera framstående VM-placeringar på meritlistan.

Relaterade artiklar
Fler artiklar