Yrkesprogram vill locka fler elever till Elof Lindälv

Flera branscher skriker efter gymnasieutbildad personal att anställa. Trots det har yrkesprogrammen i Kungsbacka svårt att locka elever. Nu vill man vända trenden.

Lärarna på yrkesprogrammen på Elof Lindälvs gymnasium vill att fler elever ska få upp ögonen för vad de praktiska programmen har att erbjuda.

– Vi är på rätt väg. Vi ser fler sökande till yrkesprogrammen 2018 än vad vi gjorde 2017, även om det är från låga nivåer, säger Helena Fagerell på Restaurang och livsmedel.

Hon tror att många elever och deras föräldrar inte vet att man kan få grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen och därför väljer bort dem.

– Man kan få grundläggande högskolebehörighet genom att göra ett tillval i sitt individuella val, säger Helena Fagerell.

Ett annat problem är att yrkesprogrammen har lägre status i mångas ögon, jämfört med program som Ekonomi eller Samhällsvetenskap. Läraren Charlotte Costerdal tror att vissa föräldrar förmedlar den bilden.

Det ska vi inte blunda för. Där ska vi informera mer om vad vi gör på de olika yrkesprogrammen så att den sortens stämpel försvinner, säger hon.

Dörrarna öppna

Bengt Ronnstedt på Fordon- och transportprogrammet ser många fördelar med att välja ett yrkesprogram.

– Arbetsmarknaden skriker efter de här eleverna. Dessutom kan du välja att läsa vidare om du antingen läser engelska och svenska 300 poäng inom programmets ramar eller väljer att komplettera senare på komvux. Alla dörrar hålls öppna, säger han och tillägger:

Har ändrats

– Ser man till Kungsbacka kommun 2017 så valde 18 procent av gymnasieungdomarna ett yrkesprogram. Sett till hela Sverige var den siffran uppe på 25 procent. Branschen anser att behovet är mycket större. Det är statistik som vi måste ta på allvar. 

Ronnstedt märker hur arbetsmarknaden har förändrats över tid. I dag hör bemanningsföretag av sig och behöver anställa 50 elever här och 50 elever där, istället för att enskilda företag behöver anställa enskilda elever. Där måste utbildningarna hänga med för att kunna leverera elever.

– Vi har gjort flera aktiviteter för att få elever att välja yrkesprogram i en högre utsträckning. Bland annat har vi gjort en road trip där transportutbildningen körde ut lastbilar till tio av kommunens högstadium och presenterade varje yrkesprogram på plats. Där fanns elever och lärare med och gav information, säger Bengt Ronnstedt.

Behov att rekrytera

Fordonsläraren Morgan Larsson tycker att skolorna bättre behöver förmedla rekryteringsbehovet.

– Ser man till ”företaget Sverige” så behöver fler yrkesutbildade elever som går ur gymnasiet i dag. Nu väljer 20-25 procent av landets elever ett yrkesprogram och den siffran hade behövt vara 40-45 procent. Det här är en bra väg in i flera branscher, säger Morgan Larsson.

Restaurangläraren Emil Johansson lyfter fram Visitas tävling Kockduellen, en tävling för årskurs 8 och 9, som gett positiv uppmärksamhet åt kockyrket.

– Jag älskar ju själv matlagning och har det som ett intresse. Jag hoppas elever själva känner efter vad de verkligen vill och följer sitt hjärta när det väljer till gymnasiet, säger Emil Johansson.

Eleverna Elliot Brundin och Linnea Scheffel går andra året på Restaurang och livsmedel på Lindälv. De trivs på linjen.

– Det är skönt att inte bara nöta bänk utan att blanda det med praktiskt jobb i köket, säger Linnea.

– Matlagning kommer alltid att behövas, det är inget som kommer att gå ur tiden, säger Elliot.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar