Wilhelm från Särö räddade två i brinnande båt

Svart rök bolmade mot horisonten när Wilhelm Bäckman Winald och hans flickväns pappa ankrat upp båten utanför Östra stranden i Halmstad. En stund senare var de båda hjältar.

Det var i onsdags eftermiddag som Wilhelm Bäckman Winald, 20, från Särö var på stranden i Halmstad tillsammans med bland andra sin flickvän och hennes far, Magnus Persson.

Värmen dallrade på stranden och Wilhelm och ”svärfadern” bestämde för att ta båten en bit ut i Laholmsbukten för att få lite mer svalka.

En liten stund senare siktade de en plym med svart, kraftig rök i väster.

– Vi åker dit direkt för att se vad som händer, sa min tjejs pappa. Först såg vi inte vad som brann men när vi kom närmare såg vi att det var en båt som var helt övertänd, berättar Wilhelm för Kungsbacka-Posten.

Väl framme vid den eldhärjade farkosten såg Wilhelm och Magnus två män som simmade i vattnet ett fyrtiotal meter från den brinnande båten.

– Båda hade flytväst på sig och vi fiskade upp dem ur vattnet. Sedan körde vi in dem till land, säger Wilhelm.

Magnus Persson är ambulanssjuksköterska och han ringde sina kollegor, som mötte upp på stranden.

Sjöräddningen anlände till haveristen cirka sju minuter efter Wilhelm och Magnus.

– Först kom en vattenskoter och sedan sjöräddningens större båt. De berättade att först kallats på ett annat larm men också fått syn på den svarta röken. Vi fick uppskattning för vårt snabba agerande, berättar Wilhelm.

Det brinnande flytetyget var en motorbåt med inombordsmotor av fabrikatet Bayliner.

– Killarna som vi räddade berättade att branden började efter att det small till i motorn. Det lät som en bomb, säger Wilhelm Bäckman Winald.

Dag Fransson

redaktion@kungsbackaposten.se