Westan ordnar volleyboll för ensamkommande

I över ett års tid har volleybollklubben Westan kört träningar för ensamkommande barn- och ungdomar. De ser träningarna som sitt enda ljus i mörkret av hotet om utvisning. Nu öppnar klubben upp hallarna för dem under jullovet.

Precis som för många andra idrottsklubbar och skolor så har volleybollklubben Westan jullov just nu. Det betyder att verksamheten ligger nere. Men inte riktigt all verksamhet. På vardagarna under lovet öppnar Westan upp Kollahallen för föreningens träningsgrupp med ensamkommande ungdomar. Det eftersom de själva bad tränaren Emma Snelder om det.

– De kom till mig och berättade att jullovet är fruktansvärt för dem, de har ingenting att göra på sina boenden och bad verkligen om att få komma och spela, säger hon.

Vardag i ovisshet

Det var under förra hösten som klubben engagerade sig i att ordna en aktivitet för ungdomarna. Sedan dess har gruppen bestått, även om många av medlemmarna kommit och gått. Nu är de en grupp på ett tjugotal ungdomar som regelbundet kommer. Flera av dem har varit med sedan i höstas, men ingen av dem vet om de får stanna i Sverige eller ska skickas hem.

– Alla vi i Westan som är deras vänner ser sorgen, skräcken och ångesten som de bär på. Men när de är här och spelar glömmer de bort det för en liten stund, säger Emma Snelder.

En stund att skratta

Två som varit med på träningarna sedan i höstas är Ali Akbar Khavari och Zia Hussiani, båda från Afghanistan.

– Man tänker lite mindre på negativa saker när man är här och spelar volleyboll. Man får prata, lära sig språket och skratta lite, säger Ali Akbar Khavari.

– Man får kompisar här samtidigt som vi kan lära att acceptera varandra, säger Zia Hussiani.

Även de svenska ungdomarna i Westan uppskattar att föreningen fått ett tillskott med nya medlemmar som är engagerade och vill lära sig sporten.

– Vi hade inte ens något lag från början, vi var bara fem eller sex killar. Men nu med alla ensamkommande kan vi träna flera dagar i veckan och spela matcher, säger 14-åriga Noel Kruse.

Men samtidigt är det splittrade känslor eftersom han inte vet hur länge som de nya klubbkompisarna får lov att stanna. Och redan har han varit med om att flera försvunnit

– Det är väldigt tråkigt, för man kommer väldigt nära varandra när man spelar i ett lag. Det är jättefina kilar och det är tråkigt om de måste lämna oss, säger Noel Kruse.

Behövs mer än någonsin

Emma Snelder menar att de ensamkommande ungdomarna behöver stödet från idrottsklubbarna mer än någonsin just nu eftersom människors engagemang lagt sig sedan förra hösten.

– De är mer ensamma nu än någonsin tidigare. Det är en så otroligt stor skillnad på engagemanget, de här ungdomarna är mycket mer utlämnade nu och lever åtskilt från oss andra i samhället och då blir idrotten så otroligt viktig, säger hon.

För att visa sitt stöd för ungdomarna har klubben hakat på en kampanj som ursprungligen startade i Malmö där svenska ungdomar på en gymnasieskola gick samman för att protestera mot alla de utvisningar som följde av den nya asyllagen. Nu har både styrelsen och ungdomarna i Westan hakat på.

– Vi vill stötta våra killar, vi känner att de både är våra kompisar och medlemmar och det är tufft för dem nu så vi vill visa att vi står på deras sida. Det här handlar om mänskliga rättigheter och det är vi i styrelsen enade om, säger ordförande Sofia Dahlström.

Christopher Kullenberg Rothvall

0300-519 82

sport@kungsbackaposten.se