Vill bo med fler svenskar

De flydde från våldets Syrien och hamnade i Kläppa i Åsa. I de 50 lägenheterna bor bara en svensk. Samer Rasheed och Hadi Mohammad vill se fler svenskar i området.

– Vi vill lära oss mer om den svenska kulturen och framförallt lära oss språket bättre, säger Samer.

När modulerna i Åsa byggdes var det rabalder. Bygglovet överklagades, men till slut kom de på plats. De 50 lägenheterna ligger på en åker i Kläppa, några kilometer öster om Åsa centrum.

Hadi Mohammad kom till Sverige för tre år sedan. Han fick uppehållstillstånd efter ett och ett halvt år. Hadi och familjen flydde från krigets Syrien och staden Kamisule.

– När vi bodde där exploderade en bilbomb, hundra personer dog. Det går inte att få bort från huvudet allt hemskt som jag, min fru och våra barn har fått se. Daesh (Islamiska staten) hade ett fäste i vår stad. Vi hann fly innan de hann ta över staden, säger Hadi Mohammad.

Först bodde han i Fjärås, därefter på Alléskolan i Kungsbacka och sedan två månader i en av lägenheterna i Kläppa.

Där är det trångt. Hadi bor på 25 kvadratmeter i ett rum, familjen får inte plats. För det betalar han en hyra på 5 000 kronor.

– Jag känner till hur bostadssituationen i Kungsbacka är, många väntar på lägenhet. Men vår situation är verkligen hopplös. Det finns ingenstans att ta vägen och vi vill bara starta ett nytt liv tillsammans. Det är jobbigt att inte kunna bo ihop efter att ha flytt från kriget. Barnen är fem, sex och åtta år, säger Hadi Mohammad.

Han tillägger:

– Samtidigt vill vi inte tränga oss förbi någon, vi förstår det svåra i att få tag på bostad. Men vi var lovade en större lägenhet. Jag vill gärna bo i Kungsbacka kommun, det är så oerhört bra här och alla trivs väldigt bra.

Hadi menar att många andra familjer, som kom efter honom, har fått lägenheter och han undrar hur systemet är uppbyggt.

– Vi vill börja om våra liv och starta om på nytt. Jag vill studera och bli bättre på svenska. Jag arbetar som kock och har praktiserat en del på restauranger i Sverige. Nu ska jag även gå en kockutbildning.

Hadi har med sig kompisen Samer Rasheed, som kom till Sverige för två år sedan. De bor grannar i Kläppa. Samer pratar bra svenska och studerade franska på universitet i Syrien. Han hade dessutom en liten butik där han sålde mobiltelefoner och datorutrustning. Samer gillar elektronik och teknik, men jobbar på en hamburgerrestaurang i Kungsbacka.

Samer Rasheed:

– Vad jag vet så bor det bara en svensk i lägenheterna. Vi vill bo med fler svenskar. Vi vill veta mer om den svenska kulturen och utveckla språket, det tror jag är oerhört viktigt. Just nu pratar vi bara arabiska med varandra. Vi blir utanför och känner att vi inte är som alla andra. Folk som har besökt oss menar att det är som en camp, inga lägenheter.

Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka kommun, säger att de också hade hoppats på en större blandning.

– I Anneberg har vi 25 lägenheter, åtta av dessa gick till personer i bostadskön. Nu har ett nytt bygglov blivit klart i Åsa. Det innebär att vi även där ska ha en större mix av nyanlända och folk från bostadskön. Det kommer att ske pö om pö, säger Karin Martinsson.

Om Hadi Mohammads situation säger hon:

– Man får inte bo fem i en sådan här lägenhet som den i Kläppa. Om vi får vetskap om det så blir de avvisade från lägenheten och vi hjälper då inte till med någon ny. Vi har redan sagt upp två familjer som gjort på detta sätt.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar