Maria Åkerberg är nu ett välkänt ansikte i Sverige. Hennes produkter finns på allt fler ställen samtidigt som hon vinner mark i USA och i andra länder. Foto: Tobias Sandblom

”Vi vill nå ut i fler badrumsskåp”

Det började med att mormor plockade nässlor. Fortsatte med att Maria Åkerberg själv kokade krämer i hemmet. Nu är hon Årets företagare i Sverige med planer på en 30 meter hög nybyggnation.

– När vi vann priset var det en som berättade att jag räddat hennes liv. Det kändes stort, säger hon.

Byggställningarna ramar in Dermanords lokaler i industriområdet i Frillesås. Stora presenningar ligger över taket. Men än är det inte dags för en utbyggnad. Maria Åkerberg har hamnat i en byggstrid.

– Lokalerna byggdes 2008 och ganska omgående började det regna in. Det visade sig vara ett fuskbygge rakt igenom. Experter vi konsulterat är häpna. Det är ingen liten miss som har skett utan det är rent och skärt fusk, säger Maria Åkerberg.

Först fick de ställa fram spänner där det droppade som värst. Nu är snickarna igång och bygger nytt. Åkerberg tvingas stämma byggföretaget vid tingsrätten.

Hon är ganska nyligen hemkommen från Stockholm. Där fick hon ta emot priset som Årets företagare i Sverige.

– En otrolig känsla. Det är ju ett erkännande för det jobb man har gjort, men det är lika mycket jobb kvar. Vi vill fortfarande nå ut i fler badrumsskåp, vi erövrar ett i taget.

Du har vunnit det mesta som går att vinna?

– Haha, nja lite till finns det väl. Men vi vann först lokalt i Kungsbacka. Sedan har Företagarna en lite annorlunda indelning geografiskt där vi tillhör Storgöteborg och därmed Västra Götaland. Den titeln vann vi också och så nu i Sverige.

Men du vann inte i Halland?

– Nej, vi ingår inte där, i Halland vann Laxbutiken. Bara man vinner så spelar det ingen roll. Annars är jag hallänning och för Halland. Jag tror på mindre enheter, titta på sjukhus och allting sådant.

Visste du att ni skulle vinna?

– Nej, men jag trodde på det. Annars hade jag aldrig brytt mig om att ta med mig all personal med respektive. Det var 20 företagare i finalen.

Det hände något kul när ni firade segern?

– Ja, vi satt i lobbyn och drack Champagne. Hon som städade undan undrade om vi firade något. Vi berättade som det var och hon förstod att jag var Maria Åkerberg. Då blev hon helt högröd i ansiktet och berättade att hon blivit av med sin rosacea efter att ha använt mina produkter. ”Du har räddat mitt liv” sa hon. Det kändes naturligtvis fantastiskt skönt. En sådan sak som rosacea påverkar ju hela ens liv.

Du sa att ni ska erövra fler badrumsskåp. Hur gör ni det?

– Genom våra återförsäljare som talar väl om produkten och att folk vågar testa. Alla våra återförsäljare måste erbjuda någon form av behandling.

Men skulle ni inte nå ut till ännu fler om ni skulle sälja på stora butikskedjor som Åhléns och liknande?

– Jo, men samtidigt så vill vi att det är personal som kan göra behandlingar som säljer. De är lite mer välutbildade. Då har de lättare att förklara och rådgivningen blir bättre.

Över till något helt annat, du är medlem i Centerpartiet?

– Ja. Jag engagerar mig inte politiskt. Men jag ställer upp i vissa sammanhang och håller föredrag som jag annars inte hade gjort. Centern tänker på hela landet och det gillar jag.

Maria Åkerberg vill att tåget ska stanna i Frillesås. Ett förslag som Fredrik Hansson (C) la 2013 inför förra valet och som Tommy Rydfeldt (L) nu också driver.

Vad skulle det innebära för er med en tågstation på orten?

– Det skulle betyda mycket för oss. Vi hade kunnat förlägga fler kurser hit, vilket ju skulle innebära att fler skattepengar hamnar här i Kungsbacka kommun. Här utanför finns ju inte en parkeringsplats ledig som du ser. Alla måste ta sig hit med bil.

Hur går det med planerna på utbyggnad?

– Det dröjer nog ungefär ett år innan vi kan sätta spaden i marken. Många tror att vi bygger på en våning nu, men det gör vi inte. Det kommer att bli två enheter bredvid detta bygget. I första etappen är det ett automatiserat plocklager med robotar. Det andra blir ett automatiserat pall-lager även det med robotar. Första bygget blir mellan 14 och 16 meter högt. Etapp två är 30 meter. Vi har släppt upp en ballong för att testa att se hur högt det blir och det kommer inte att se konstigt ut. Vi kommer att anställa runt tio personer.

Är ni trångbodda?

– Ja. I nuläget tvingas vi säga nej till företag som vill ta in och sälja våra produkter. Vi ökar på det befintliga istället. Vi kan bara växa 20 procent per år så vi håller det där. Just nu kan vi inte tillverka, lagerhålla och skeppa mer.

Företaget heter Maria Åkerberg även i USA där ni erövrat mark. Ikea behåller också prickarna över å, ä och ö. Finns det någon tanke bakom det?

– Nej. Vi hade tänkt heter Akerberg, men det finns en stor amerikansk släkt som heter så, så det fick vi inte. De som tagit fram varumärket säger att de inte spelar någon roll eftersom det uttalas ungefär på samma sätt. Det kan bli svårigheter med tangentbord och så. De största problemen har vi stött på i Holland.

Ska de säga som pratar så konstigt?!

– Ja, det kan väl inte vara det största problemet för dem, haha.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar