”Vi röjde mycket och festade mycket mer då”

183 års erfarenhet från scen tillsammans.

Nu är Lill-Babs, Siwan och Ann-Louise ute på vägarna igen och samlar på sig ännu mer erfarenhet.

– Men vi röjde och festade mycket mer under 50- och 60-talet, säger Lill-Babs.

På tisdag dundrar trio-sälskapet in och tar över Kungsbacka. Åtminstone om man får tro en taggad och pratglad Lill-Babs – från den gemensamma turnébussen som hon delar med med sina vapensystrar Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson. Om de hittar rätt infartsväg till kommunen, vill säga. Mer om det senare.

Showen presenteras som att det: ”kanske är sista gången ni står på scen tillsammans”. Ska någon av er sluta?

– Nejnej, men det har vi väl sagt i tio år nu! Åtminstone Siwan… Vi säger däremot ofta att vi ska slå ner på takten, men nu fick vi så himla bra betyg i tidningarna, en fantastiskt härlig publik och då är det svårt att lägga av.

Ni har räknat ihop att ni har 183 års erfarenhet på scen tillsammans, hur tänker ni när ni ska sätta ihop showen efter det stora antalet år?

– Nä, vi har inga svårigheter alls, det finns så himla mycket material och det svänger så inihelvete! Och showen har sålt så så bra att de vill att vi ska fortsätta i november också. Men vi får se.

Är det lätt att tänka att man bara ska köra gamla grejer, att den förväntningen finns från publiken, medan du i själva verket kanske vill förnya dig och köra nåt nytt?

– Nej, för fasen! Vi kör ett gemensamt medley på tjugo minuter – och folk vill ju höra de gamla låtarna! Så klart, det vill jag också höra när jag lyssnar på artister från från förr. Men sen får man blanda in nytt också förstås. Framförallt vill vi göra en bra show och vi hoppas att ni i Kungsbacka också tycker om det.

Apropå Kungsbacka. Ni kommer köra en del anekdoter också, finns det nåt minne från Kungsbacka som du tänker på då?

– Oj. Inte på rak arm… men från västkusten har jag så många minnen och vänner…. Tänker på musikalen Annie get your gun på Scandinavium 1974, inför fullsatta 12000 i publiken, kväll efter kväll, det var fantastiskt.

Går det ens att komma ihåg alla städer, hålor och orter som du har spelat på?

– Det som är svårt är att alla in- och utfarter från städerna har ändrats genom åren så man känner inte igen sig. Men så fort man kommit in i staden är det sig ganska likt ändå. Förr var grejen att bara att snabbt hitta till folkparken, Stadshotellet och sen Systembolaget – för det var det grabbarna i bandet frågade efter.

Det var vildare turnéer på den tiden, menar du?

– Herregud ja! Vi röjde och festade mycket mer. I dag är tjejerna och killarna i bandet uppe klockan sex, sju och är ute och springer, tränar och går på gym och tar knappt en bärs efter konserterna. Nu åker man omkring med musiker som till och med är trogna sin fruar och pojkvänner hemma, så var det inte förr på 50- och 60-talet!

Fredric Askerup

kungsbackanytt@otv.se