”Vi har märkt av en hotfullare stämning”

Äggkastning mot bussar. Stenkastning mot flyktingboende. Vansinneskörning med mopeder.

Vad händer i välmående Kullavik?

– Vi har märkt av mer bus och en hotfullare stämning under nattvandringen på sistone, säger Jonas Arthursson, ordförande i Kullaviksskolans föräldraförening.

När Kullavik nämns tänker många på fina villor, tjusiga bilar, välbeställda invånare och bra skolbetyg.

Men det finns en annan sida.

Kullaviksskolans föräldraförening grundades 2013. Med hjälp av föräldrar från Montessoriskolan och Malevikskolan nattvandrar de vissa fredagar och lördagar.

– Den senaste tiden har vi märkt av att det är stökigare på nattvandringen. Vi har stött på mer bus i Kullavik, det har hänt flera incidenter. Bland annat tykna ungdomar som kört vårdslöst med sina mopeder. Vissa gånger har det varit hotfullt. Men vi har nu en kontaktpolis som vi kan prata med direkt om det är något, säger Jonas Arthursson.

Större bredd

Anledningen att flera skolor gått samman är för att få ett bredare underlag bland föräldrar som vill hjälpa till. Enligt Jonas Arthursson är det inte alla vuxna som kan, vill eller har möjlighet att nattvandra.

Vissa ungdomar känner de igen. Men Jonas Arthursson tror inte att alla kommer från orten. En del som tidigare blivit påkomna med att begå skadegörelse har kommit från Frölunda och Tynnered.

– Det är väl inte alltid kul att busa hemma på egen gata. Då åker man istället någon annanstans där man inte är igenkänd på samma sätt. Men en del av ungdomarna känner vi igen, de kommer från Kullavik. Sen är det ju så att vi inte känner alla elever heller. En del är lite äldre, de har gått ut nian och börjat på gymnasiet.

Fenomenet med äggkastning i Kullavik uppstod för ungefär två år sedan. Jonas Arthursson menar att det händer när vissa klasser i skolan strålar samman.

På högstadiet

– Vår uppfattning är att det mesta stöket är bland elever som går på högstadiet.

I Kullavik har många ungdomar privatfester. När nattvandrarna gått förbi sådana har det ibland uppstått otrevliga situationer.

För sju år sedan gjordes fritidsgårdsverksamheten i kommunen om. Det var slut med öppna fritidsgårdar som skulle ta emot eleverna med öppna armar. Tanken var, och är, att ungdomarna själva ska komma med projekt som de vill genomföra.

I Kullavik har hittills i år inte en enda idé lämnats in.

– De är lite svårflörtade här ute, ungdomarna. Ofta är de väldigt upptagna med annat, exempelvis i föreningslivet. Vi har haft en del discon, men det är en svår grupp att nå. Faktum är att vi aldrig har haft någon lokal i Kullavik. Däremot har vi haft ett kafé i samarbete med kyrkan, men det var några år sedan, säger Håkan Linder, som är ungdomskonsulent i västra delarna av Kungsbacka kommun.

De har nu främst siktat in sig på att vara aktiva i i Särö. Håkan Linder berättar att han läst om äggkastningen i Kullavik.

Inte jobba extra

– Men vi har inte fått till oss att vi ska jobba extra med detta. Det är lite tunt med ungdomskonsulenter och vi har därför valt att prioritera Särö mer. Kanske får vi prioritera om med tanke på det som har hänt på sistone.

Han berättar om en öppen idrottshall i Kullavik på fredagskvällar. Den drivs av föräldrar som vill få ungdomarna att aktivera sig.

– Den brukar vara ganska välbesökt, vilket givetvis är väldigt bra. Men samtidigt vill vi nå dem som inte kommer dit och det är svårt, säger Håkan Linder.

Hur gör man det?

– Bra fråga. Om vi hade vetat det så hade det inte varit några problem. Vi erbjuder våra tjänster som ett alternativ, men allt bygger på ungdomarnas intressen.

Kollegan Ulrika Glingborn, som också har Kullavik och Särö som sitt område, hade inte hört talats om äggkastningen och buslivet i Kullavik.

Har inte hört

– Men jösses, det är ju fruktansvärt. Det har jag inte hört något om. Tyvärr har Kullavik hamnat lite i skymundan eftersom vi försöker satsa mer på en skola i taget och just nu är det Särö. Nyligen hade vi dock kampanjen Barbro betalar i Kullavik. Då kom det in några förslag, men det är svårjobbat just på den orten. Ungdomarna har så mycket annat för sig på fritiden, säger Ulrika Glingborn.

För busschauffören Martin Andreasson är turerna till Kullavik emellanåt förenat med livsfara. För tre år sedan kastades de första äggen mot bussar som han körde, men attackerna mot bussar på orten har pågått mycket längre än så.

– Det är sedan mitten av 1990-talet. Då krävdes emellanåt poliseskort på turerna till Kullavik. Blå Express, som linjen hette, blev inställd flera gånger. Första gången jag fick ägg kastat mot mig undrade jag vad det var. Det lät som glas krossades. Jag fick tvärnita och höll på att köra in i några stolpar, berättar Martin Andreasson.

Känns hopplöst

Just att det är återkommande bekymrar Martin.

– Det känns på ett sätt hopplöst. Om det hade varit några ungdomar som höll på och sedan växte upp, då hade det varit en sak. Nu sker det under en längre tid, det är ett illavarslande mönster som gör att jag kan känna en hopplöshet.

Han poängterar att de allra flesta resenärerna är väldigt trevliga och att rutten i sig är trivsam med en omväxlande och fin miljö utanför rutan.

Gillar jobba helg

– Jag älskar i grunden att köra buss. Speciellt fredags- och lördagskvällar. Folk är lite halvlulliga, det tjoas och sjungs och stämningen brukar vara bra. Sen är det en liten klick som förstör. Vi har pratat om att vi måste ha vakter med på helgerna, men det ska ju inte behövas. Det är ju trots allt inte en krigszon vi kör i, säger Martin Andreasson.

Tidigare har han kört buss i Göteborg. Ofta linje 58 från Hovås till Bergsjön. Många undrade hur han vågade att köra i de östra delarna av staden.

– Det mest anmärkningsvärda som hände i Bergsjön var två killar som skulle flytta. De ville ha med sig en dubbelsäng på bussen och det går ju inte. I Hovås var det minst en kollega som blev nedsprutad av en brandsläckare. Vi fick stenar kastade mot bussarna.

Martin Andreasson konstaterar, liksom flera andra, att det inte bara är runt bussarna det är problem. I Kullavik har även sten kastats mot ett hem för ensamkommande barn.

– Vi vet att det händer saker i Kullavik. Det är en del skadegörelse och en del stölder. Men det sker saker i hela kommunen och jag kan inte säga att Kullavik sticker ut jämfört med exempelvis Kungsbacka, det tycker inte vi i alla fall, säger Anders Wiss, lokalpolischef i Kungsbacka.

Det blir en resursfråga?

– Ja, det blir ju det. Och vi har inte resurser att lägga på extra bevakning i Kullavik. Just nu får vi prioritera de många inbrott som har drabbat kommunen.

Kallar till möte

Kungsbacka kommun har kallat in till ett samverkansmöte. På det kommer bland andra polis, affärsinnehavare, tjänstemän från kommunen, lokaltrafiken och invånare i Kullavik att vara med.

– Ett mycket bra initiativ som vi så klart uppmuntrar. Det är bra om vi kan analysera läget och få en samsyn vad som kan och bör göras, säger Anders Wiss.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar