Vi gör alla vad vi kan

KRÖNIKA En god vän till mig är vegetarian. Jag har flera vänner som gillar vegetariskt. Men Jörgen uttryckte det så bra när jag bjöd på en köttfri korv. ”Det är så gott att man knappt märker att det är vegetariskt. Det är det bästa betyg sådan här mat kan få.”

Själv är jag köttätare. Det ska man naturligtvis skämmas för i dessa dagar. Men i ett försök att räta ut mig själv från skammen så kan jag säga att vi då och då har börjat käka vegetariskt. Och det är faktiskt så gott att jag knappt saknar kött. Att vara miljövänlig får inte bli en klassfråga. Tycker själv att det riskerar gå åt det hållet. I varje fall lite snobbigt. ”Klart du ska köpa en elbil!” manar en bekant som är frälst. Själv puttrar jag syndigt vidare i en tre år gammal diesel-Passat, som jag gillar väldigt mycket.”Du kör för en krona milen!” fortsätter samma el-fanatiker. Vad de glömmer av att berätta i sammanhanget är att man ska införskaffa bilen. Den kostar i runda slängar en halv miljon. En rätt skaplig slant för att köpa sig ett bättre miljösamvete. Dessutom lastar den så klart inte i närheten av vad min kombi gör. För det är ju ändå snikvarianten man får för en halv mille.

Ekologiska alternativ är även de, av förklarliga skäl, dyrare än andra varor. Att välja mat som lämnar mindre skadliga avtryck på såväl miljö, djur och människor är kostsamt. Alla har tyvärr inte möjlighet att äta rätt. Men om vi ändå pratar klass, så är det just de människor som inte har råd med det kravmärkta kaffet och de ekologiska bananerna som faktiskt skadar vår jord minst. De må köpa besprutad frukt, men de reser inte till Thailand över jul. De inte har råd med en Tesla, men tar kanske istället bussen.

Om man av fullkomligt naturliga skäl inte slänger överbliven mat eller fullt dugliga kläder kanske man till fredagsmyset kan unna sig en chokladbit som inte är fairtrade. Själv är jag inte felfri, men under tiden gör jag det jag kan. Jag källsorterar och ser ut som Albert&Herbert när jag en gång varannan vecka pantar familjens pet-flaskor. Men det känns skönt när man gör lite nytta.

Tobias Sandblom