Arkivfoton

Varningen: Kriminella kapar personers bank-id

De ringer upp och utger sig för att representera banken och får personen att logga in på internetbanken. Sedan länsas kontot. Nu varnar polisen för bank-id-kaparna.

Polisen skickade på torsdagsmorgonen ut information om att bedragare härjar i västra Sverige.

Genom att ringa upp och lura bankkunder att logga in med sitt mobila bank-id förmår en brottsling bankkunden att ytterligare en gång logga in med samma kod – vilket i sin tur innebär att ett nytt bank-id skapats.

Sedan har uppringaren möjlighet att styra över kontot vilket innebär att tillgångarna förs över till andra konton.

– Genom att ”spoofa” ett nummer med hjälp av ip-telefoni så ser det ut som att kunden får ett samtal från banken – det är samma nummer som de stora bankerna. Vi har haft utredningar kring det här sedan i höstas, berättar Lars-Ove Wessberg som är polisens gruppchef på bedrägerisektionen i region Väst.

Nu uppmanar polisen folk att aldrig svara om någon ringer och ber dig att logga in med hjälp av bank-id.

– En bank kontaktar inte dig. Och gör de det behöver de inte be dig att identifiera dig. Banken vet vem de pratar med, om de skulle ringa. Lägg på om du får någon form av den här typen av samtal, säger Wessberg och lägger till:

– Vi har också fått beskrivningar av målsägande som säger sig ha blivit uppringda av poliser. Det är samma sak där, vi skulle aldrig be någon logga in på det sättet. Det ska bara ske på ditt eget initiativ.

Kontona som tar emot pengarna står oftast på andra personer än de faktiska förövarna. I flera fall handlar det om unga personer som utnyttjas att agera målvakt.

– Då är det dessa individer som blir misstänkta för penningtvätt och riskerar att bli dömda. De kan komma att åtalas. Vi kommer inte heller någonvart i förhör med de här personerna då vi tror att de har blivit hotade om de säger något, säger Lars-Ove Wessberg.

Målsägande är allt från unga vuxna till äldre personer.

– Vi ser inget tydligt mönster där, konstaterar Wessberg.

Totalt handlar det om ett 40-tal ärenden där polisen har misstänkta personer, för penningtvättsbrott. Målsägande finns även i Kungsbacka kommun.

– Anmälningarna fortsätter att komma i en jämn ström. Vi angriper det här hårt och idogt och fortsätter att förhöra misstänkta och målsägande. Vi tror, på goda grunder, att det rör sig om grovt organiserade kriminella som ligger bakom de här brotten.

Anthon Näsström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar