”Valet kommer att handla om grundläggande värderingar”

Ulrika Landergren är liberalernas kommunalråd, med särskilt ansvar för bland annat flyktingmottagningen. Hon är orädd i debatten och står fast vid att Kungsbacka mår bra av nya invånare från andra delar av världen. En åsikt som gett henne både hot och näthat, men också respekt. Hon laddar nu för ett val där liberalerna kämpar för att hitta väljarsympatierna, och där flyktingar och integration står i valrörelsens brännpunkt.

Valet 2018 kommer att handla om värderingar, säger många. Hur tänker du om det?

– Jag håller med. Det kommer att handla om grundläggande värderingar, även om jag tror att alla inte uppfattar det. För mig som liberal är det lätt att stå upp för värderingar som tolerans, alla människors lika värde och frihandel. Sedan har vi ett parti som Sverigedemokraterna, som i princip står för motsatsen i den här valrörelsen. Men som sagt tror jag att det är många som inte uppfattar detta, det blir många enkla slagord och en väldigt svart-vit debatt.

Samtidigt är tidsandan allt mer polariserad. Det pågår en skiftning mot ett ”nytt politiskt landskap”, med nationalkonservativa strömningar, där folk, land och nation plötsligt är viktiga. Vad tycker du om den utvecklingen?

– Det är bara att titta på vad som gjort Sverige framgångsrikt genom åren. Visst har vi haft massor av framgångsrika människor, men vi har också alltid haft ett inflöde av folk med kunskap, som startat företag, som drivit handel, som utvecklat oss som nation. Vi kommer att behöva fler sådana människor. Att då stänga gränser och sätta upp murar riskerar att bromsa utvecklingen, jag tror inte det är bra. Jag tillhör dem som tror att vi till och med kommer att behöva en arbetskraftsinvandring, vi lever allt längre och vi blir allt äldre, någon måste jobba och försörja oss.

Det finns partier som vill att Sverige lämnar EU. Jag gissar att du inte delar den uppfattningen?

– Nej. Som liberaler är vi EU-positiva, ska vi lösa morgondagens problem så gör vi inte det ensamma. Klimatet och miljön har inga nationsgränser och att lämna EU-samarbetet i dessa frågor skulle vara förskräckligt. På samma sätt kan man undra hur den svenska exportindustrin klarar sig om vi plötsligt ska införa tullar. Det finns så många frågor som inte besvaras av de som anser att vi ska lämna EU. Titta bara på skogsbränderna i sommar, hur hade vi klarat dem utan EU-samarbetet?

Liberalerna Kungsbacka – ni backade i förra valet och opinionsläget ser dystert ut. Hur vänder ni det?

– I förra valet hade vi en bra känsla, vi hade ett bra driv i kampanjen men det var nog så att rösterna gick till alliansen, men inte alltid till liberalerna. Vi kan bara fortsätta att marknadsföra det vi står för, de värderingar vi har som parti. Vi lever i en tid där vi har Brexit, Donald Trump och nazistpartier som plötsligt dyker upp igen. Som parti står vi starka för de frågor vi tror på och vi tar den fajten, detta blir ett val om värderingar.

Men borgerliga väljare rör sig. Vad ska locka dem till liberalerna?

– Jag tror att det finns en stor potential för oss att plocka M-väljare som vill ha ett fortsatt starkt Europasamarbete, och som tycker att moderaternas politik kring invandrings- och integrationsfrågor blivit för tuff. Väljare som vill ha en mer rimlig och mänsklig migrationspolitik.

Kungsbacka-alliansen, står den stadigt också efter valet?

– Ja, vi har i grunden ett gott samarbete, vi har förtroende för varandra och vi gillar att jobba ihop. I det samarbetet är vi liberaler pådrivande, vi har inflytande och vi gör bra saker. Men det är långt ifrån all politik som syns, det är inte alltid vi får kvitto på frågor vi liberaler varit med och drivit fram. Men, det är alltid valresultatet som avgör.

Du står alltid rakryggad i flyktingdebatten. Kan inte det bli en belastning, att du bara förknippas med den frågan?

– Jag tror det handlar om att visa politiskt ledarskap. I vardagen, när man pratar med väljare, så förstår de att det inte är sant att ensamkommande får en bostad utan att stå i bostadskön. De måste självklart sätta upp sig i kön som alla andra. Ändå är det sådant som hörs till och med från talarstolen i kommunfullmäktige. Bostadsbristen beror inte bara på att det kommit nya flyktingar. Det är inte lätt att ta den fajten, men det handlar om att stå för den politik man tror på. Jag har aldrig varit rädd att ta den debatten.

Men om vi nu inte snacka flyktingpolitik – vad ska vi prata om då?

– Utbildning och skola.

Varför? Kungsbacka ligger väl bra till i alla mätningar av kunskaper och avgångsbetyg?

– Ja, vi ligger bra till. Vi ligger bra till när det gäller andelen behöriga lärare och vi har hyfsat bra bemanning på förskolorna, men det finns en liten trend att resultaten och betygen sjunker. Med de förutsättningarna vi har, så borde vi kunna vara bättre, vi borde kunna mer. Skolan ska ge varje individ, varje unge, förutsättningar att forma sitt liv, ska vi klara det måste vi börja mäta nya saker. Hur stöttar vi de som behöver hjälp för att nå sin fulla potential. Och hur stöttar vi de elever som är högpresterande, som behöver nya utmaningar att komma vidare. Där kan vi inte vara nöjda, jag vill mer, vi måste bli bättre på detta.

Kungsbacka kommun går bra och är välskött, men om du måste – vilka är de stora valfrågorna lokalt?

– Skolan, integrationen och bostäderna. När det gäller integrationen av flyktingar så handlar det om språk och jobb för att komma in i samhället. Där måste vi leverera bättre. Vi ser att kvinnorna halkar efter männen när det gäller språkundervisningen, och så kan vi inte ha det, språket är så viktigt för att komma in i samhället. Jag vill koppla språkundervisningen till etableringsersättningen, så vi får in kvinnorna också, vi måste koppla ersättningssystemen till varje individ. Annars ser vi att de blir kvar flera år i försörjningssystemet. Och när det gäller de ensamkommande ungdomarna, en del av dem är nu på väg spikrakt igenom utbildningssystemet, det går bra för dem. Men alla kan inte bli läkare eller advokater, de har kommit hit med så olika förutsättningar. Där måste vi bli bättre att hitta utbildningar till helt vanliga jobb, yrken där det finns en brist, jag talar om busschaufförer, kockar, undersköterskor, sådana yrken. Där har vi ibland stjälpt mer än vi hjälpt, även om jag nu tycker att vi börjar bli bättre på att hjälpa de ungdomarna i Kungsbacka.

Och bostadsbristen?

– Vi bygger för fullt och vi ska bygga fler hyresrätter, det är en viktig ingång på bostadsmarknaden. Vi har inga utanförskapsområden i Kungsbacka och det ska vi inte skapa heller, men vi ska bygga så det finns bostäder åt de som behöver. Det är unga, det är flyktingar, det är folk som skiljer sig, det finns mängder av skäl till att folk behöver bostad. Det finns ingen motsättning i detta, och vi kommer att klara det också.

Du bor sedan många år i en kommundel som är ett mörkblått fäste, vad får du för reaktioner på hemmaplan?

– Helt ärligt så upplever jag att folk uppskattar att man är tydlig, och står för en tydlig politik. Sedan tror jag säkert många ser att det är tufft men de uppskattar att det finns ett engagemang. I valdistriktet Kyvik, där jag bor, hade liberalerna 14,5 procent av rösterna i riksdagsvalet, och 22 procent i kommunalvalet 2014, så jag upplever att det finns ett stöd. Men visst, det finns också de som bara tycker att ’där kommer hon som tar hit fler flyktingar’.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Ulrika Landergren

Bor: Kyvik i Kullavik

Ålder: 58 år

Familj: Gift med Bengt Carlefall, två barn

Aktuell: Liberalernas kommunalråd i Kungsbacka, sitter i EU:s Regionkommitté och sedan 2011 invald i Liberalernas partistyrelse.